Δημιουργήσαμε ένα νέο μοντέλο ψηφιακού μετασχηματισμού, Digital ecosystem, για την εκκίνηση, αναβάθμιση & χρηματοδότηση, Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων & Startups.

Όλοι μιλούν για τη βιομηχανία 4.0, την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση και πώς πρόκειται να αλλάξει τη βιομηχανική λέξη. Όλοι πιστεύουν ότι έχουν να κάνουν με ρομποτικό, αυτοματισμό πλήρους σπιτιού και όχι περισσότερα ανθρώπινα όντα στα εργοστάσια.

Λοιπόν, κατά τη γνώμη μου, αυτή η εικόνα του μέλλοντος της κατασκευής είναι λάθος!

Ας επιστρέψουμε στα βασικά. Τι ακριβώς είναι το Industry 4.0;

Η McKinsey ορίζει το Industry 4.0 ως «την επόμενη φάση στην ψηφιοποίηση του μεταποιητικού τομέα».

 

 

Πράγματι, είναι το σήμα που δίνεται (από τη Γερμανία ) στον σταδιακό συνδυασμό παραδοσιακών βιομηχανιών και βιομηχανικών πρακτικών με τον ολοένα και πιο τεχνολογικό κόσμο γύρω μας. Αρκετές διαταραχές τεχνολογίας βρίσκονται στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών: Μεγάλα δεδομένα, Διαδίκτυο πραγμάτων, Ρομποτική, Τεχνητή νοημοσύνη κ.λπ.

Σήμερα, πολλές βιομηχανικές εταιρείες έχουν δοκιμάσει αυτές τις έννοιες και έχουν δει κάποιες σημαντικές αλλαγές και βελτίωση. Στην Ινδία, για παράδειγμα, η αποτελεσματικότητα του εξοπλισμού φέρεται να αυξήθηκε κατά 18%, ενώ ένα εργοστάσιο του Μίσιγκαν μείωσε το χρόνο διακοπής κατά 20% εφαρμόζοντας αισθητήρες IoT για την παρακολούθηση της φθοράς.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι η Maximo Asset Management της IBM , η οποία επιτρέπει στους χρήστες να αισθάνονται, να επικοινωνούν και να διαγιγνώσκουν προβλήματα σε συνδεδεμένες συσκευές και μηχανήματα στο εργοστάσιο, σύμφωνα με την εταιρεία ότι τα δεδομένα που συλλέγονται από τις διαδικασίες ροής εργασίας, την απόδοση και την απόδοση μπορούν να μειώσουν τα ποσοστά ελαττωμάτων κατά πάνω έως 48%.

Ο κλάδος 4.0 σίγουρα δεν πρόκειται να αλλάξει τη μεταποιητική βιομηχανία - έχει ήδη! Ωστόσο, όλα δεν είναι τόσο καλά όσο φαίνεται και κάποια θέματα και ανησυχίες αρχίζουν να εμφανίζονται ...

 

Ο Elon Musk έγραψε πρόσφατα στο Twitter ότι «οι άνθρωποι είναι υποτιμημένοι» και ότι η βαριά αυτοματοποίηση δεν είχε τα αποτελέσματα που περίμενε στο gigafactory του Tesla. Δεν είναι αυτό το εξαιρετικό παράδειγμα του τι συμβαίνει με τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τα έξυπνα εργοστάσια;

 

Ψηφιακός Μετασχηματισμός

Εντάξει. Ας πούμε ότι καταλαβαίνουμε ότι η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση είναι εδώ. Ποιο είναι το πρόβλημα, μπορείτε να ρωτήσετε; Στην πραγματικότητα φαίνεται να ξεχνάμε ότι είναι εδώ για να μας βοηθήσει, τους ανθρώπους, να έχουμε μια καλύτερη ζωή, όχι να μας αντικαταστήσει και να μας κάνει να είμαστε άθλιοι!

Ας ξεκινήσουμε αναφέροντας ορισμένα γεγονότα:

Buzz Words: Industry 4.0, Advanced Manufacturing, κ.λπ. είναι μερικές πολύ υποτιμημένες buzz λέξεις! Γιατί; Επειδή όλοι μιλούν για αυτούς και κανείς δεν ξέρει τι πραγματικά εννοούν! Η κατανόηση αυτής της ιδέας και των τεχνολογιών πίσω από αυτά είναι το πρώτο βήμα για την επιτυχία στην εφαρμογή τους.

Βαριές επενδύσεις: Στο παρελθόν, η εφαρμογή τεχνολογιών απαιτούσε πολλά χρήματα, αλλά σήμερα είναι πιο προσιτή. Η τεχνολογία γίνεται φθηνότερη, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να κερδίσετε πολλά χωρίς να επενδύσετε πολλά.

Τελευταία φανταχτερά ρομπότ: Χρειάζεστε τα πιο εξειδικευμένα ρομπότ για να εκπληρώσετε τους στρατηγικούς σας στόχους, αλλά αυτό δεν σημαίνει να αποκτήσετε τον πιο ακριβό ή προηγμένο εξοπλισμό. Μην ξεχνάτε ότι η τεχνολογία είναι εδώ για να λύσει προβλήματα για εμάς, όχι το αντίστροφο!

Είναι ένα συνδεδεμένο εργοστάσιο το κλειδί; Ναι, πρέπει να είστε σε θέση να συλλέξετε δεδομένα. Ωστόσο, η πραγματική πρόκληση είναι να το αναλύσουμε και να βγάλουμε κάτι από αυτό. Είναι περισσότερο για την ανάγνωση των σωστών δεδομένων παρά για τη σύνδεση όλων.

Όχι περισσότεροι υπάλληλοι ;: Ενώ ορισμένες θέσεις εργασίας σίγουρα θα εξαφανιστούν, ως αποτέλεσμα θα δημιουργηθούν άλλες θέσεις εργασίας. Δεν χρειάζεται να απολύσετε τους υπαλλήλους σας, καθώς μπορείτε να τους εκπαιδεύσετε για νέες εργασίες που θα απαιτούν αυτοματοποίηση. Επίσης, εάν δεν έχετε περισσότερους ανθρώπους στο εργοστάσιο, ποιος θα γιορτάσει την επιτυχία του εργοστασίου;

Το μεγαλύτερο ζήτημα του Industry 4.0 είναι ότι φαίνεται να ξεχνάμε ότι ο κύριος σκοπός του είναι να βρει λύσεις σε θέματα κατασκευής και να φτάσει στο επόμενο επίπεδο, ώστε να έχει θετικό αντίκτυπο στη βιομηχανία καθώς και στις τοπικές οικονομίες.

Το [Industry 4.0] αυξάνει, δεν αυτοματοποιεί τους ανθρώπους μας "- Cliff Justice, συνεργάτης στην KPMG

 

Άνθρωποι - Είναι υποτιμημένοι σε εργοστάσια;

Το σημείο που προσπαθώ να κάνω είναι ότι οι άνθρωποι πρέπει να είναι μέρος της συνεχιζόμενης βιομηχανικής επανάστασης. Για να πετύχουν, οι κατασκευαστές θα χρειαστούν τη δέσμευση και τα ταλέντα των υπαλλήλων τους!

Είναι πραγματικά λανθασμένο να πιστεύουμε ότι το Industry 4.0 σημαίνει μηδενικό ανθρώπινο δυναμικό και στην πραγματικότητα υπάρχει έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε ότι τα άτομα μπορεί να μην έχουν τα ίδια καθήκοντα που είχαν πριν.

Σύμφωνα με την Manufacturing Global , «περίπου 186.000 νέοι μηχανικοί θα χρειαστούν κάθε χρόνο έως το 2024, ωστόσο υπάρχει έλλειμμα 20.000 πτυχιούχων ετησίως». Στην πραγματικότητα, τα ρομπότ δεν κλέβουν δουλειές, κάνουν αυτά που οι άνθρωποι δεν θέλουν να κάνουν πια, ενώ οι δουλειές των ανθρώπων μετατοπίζονται σε θέσεις εργασίας με μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία.

Εδώ είναι ένα παράδειγμα του πώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός δημιουργεί περισσότερες θέσεις εργασίας από το να καταστρέφει στη Γερμανία, πώς τα ρομπότ βοηθούν τους ανθρώπους στις βασικές και δύσκολες εργασίες, βελτιώνοντας την ασφάλεια των εργαζομένων και γιατί μετά τη μετατροπή σε αυτοματοποιημένο πλήρες σπίτι, η Mercedes αποφάσισε να επιστρέψει στα βασικά αντικαθιστώντας τα ρομπότ του με ανθρώπους . Τέλος, μια ενδιαφέρουσα ανάγνωση σε αυτό το θέμα είναι η έκθεση KPMG για τη Βιομηχανία 4.0 που αφορά όλους τους ανθρώπους .

Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι όλες οι βιομηχανικές επαναστάσεις έχουν οδηγήσει σε αλλαγές στα είδη εργασίας που εκτελούν οι άνθρωποι. Ωστόσο, οι άνθρωποι βρήκαν πάντα έναν τρόπο να εργαστούν.

Πριν από την πρώτη βιομηχανική επανάσταση, το 40% του πληθυσμού ήταν γεωργικοί εργάτες. Σήμερα είναι μόνο 2% και ακόμα υπάρχει αρκετή δουλειά.

Τι μπορούμε να περιμένουμε στο μέλλον;

Το Industry 4.0 είναι ένα κίνημα που συγκεντρώνει πολλές έννοιες. Η γνώση του τι είναι, η κατανόηση των τεχνολογιών πίσω από αυτό και η αξιολόγηση του είδους της βελτίωσης που μπορούν να φέρουν στην πραγματικότητα είναι η πιο περίπλοκη εργασία για έναν κατασκευαστή.

Εν κατακλείδι, θα ήθελα να σας ζητήσω να μην πιστέψετε όλα όσα λέγονται σχετικά με το Industry 4.0 και την προηγμένη κατασκευή (ακόμη μια λέξη-κλειδί) και να ξεκινήσετε την υλοποίηση έργων βήμα προς βήμα. Θυμηθείτε, όταν πρόκειται για τη βελτιστοποίηση της εταιρείας σας για το Industry 4.0, μην προσπαθήσετε να αλλάξετε ολόκληρο τον οργανισμό ταυτόχρονα, αλλά εστιάστε πρώτα σε έργα που θα εμπλέκουν και θα εμπλέκουν τους υπαλλήλους σας. Και όποιες κι αν είναι οι σκέψεις σας για αυτήν την αναδυόμενη τάση, μην ξεχνάτε ότι το Industry 4.0 είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου για κατασκευαστικές εταιρείες.

Και με αυτό, σας αφήνω με μερικά σοφά λόγια από το άρθρο του John Hitch , " Υιοθετήστε ή πεθάνετε: AI Leaves Manufacturing No Choice ":

Η αυγή μόλις σπάει σε αυτήν την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση. Ολοκαίνουργια όνειρα και φιλοδοξίες στέφουν τον ορίζοντα: ουρανοί από έξυπνα εργοστάσια, έξυπνες πόλεις, έξυπνες αποικίες του Άρη. Αισθάνεται σαν το μέλλον των παλαιών, στην πραγματικότητα. Και όπου πηγαίνουμε, θα χρειαζόμαστε ακόμα δρόμους, αλλά όχι οδηγούς

 

πηγή 

by:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *