Δημιουργήσαμε ένα νέο μοντέλο ψηφιακού μετασχηματισμού, Digital Entrepreneurship ecosystem, για την εκκίνηση, αναβάθμιση & χρηματοδότηση, Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων & Startups.

Καταγράφουμε τις αλλαγές δεξιοτήτων με περισσότερες λεπτομέρειες σε πέντε τομείς σύμφωνα με το McKinsey. Αυτή η ανάλυση υπογραμμίζει πολλές ομοιότητες στην αλλαγή των προτύπων των απαιτήσεων δεξιοτήτων, αλλά και σε κάποια παραλλαγή.

 

Για παράδειγμα, ενώ οι κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες θα είναι σε αυξανόμενη ζήτηση και στους πέντε τομείς, η ανάγκη για βασικές γνωστικές δεξιότητες θα μειωθεί στον τραπεζικό και τον μεταποιητικό τομέα, θα παραμείνει επίπεδη στην υγειονομική περίθαλψη και θα μειωθεί μόνο ελαφρά στο λιανικό εμπόριο.

1.

Τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες

Οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες είναι η πρώτη Βιομηχανία η οποία υιοθέτησε τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τομείς όπως ο τραπεζικός και o ασφαλιστικός τομέας θα δουν σημαντική ζήτηση δεξιοτήτων έως το 2030. Στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών θα υπάρξει ζήτηση για χρήση τεχνητής νοημοσύνης, ειδικά στην πρόβλεψη κινδύνου και στην εξατομικευμένη προώθηση προϊόντων σε πελάτες. Μεγάλος αριθμός εργαζομένων όπως ταμίες, λογιστές και υπάλληλοι α΄ γραμμής θα μειωθεί καθώς θ' αντικατασταθούν από αυτοματισμούς. Η ανάγκη για ένα εργατικό δυναμικό που θα χρησιμοποιεί μόνο βασικές γνωστικές δεξιότητες, όπως εισαγωγή δεδομένων και επεξεργασία, με βασική εκπαίδευση, πιθανότατα θα μειωθεί, ενώ ο αριθμός των ειδικών τεχνολογίας θα αυξηθεί, όπως και ο αριθμός των επαγγελμάτων που απαιτούν αλληλεπίδραση και διαχείριση πελατών. Αυτή η αύξηση θα οδηγήσει σε έντονη αύξηση της ζήτησης για κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες.

2.

Ενέργεια και εξόρυξη

Οι αυτοματισμοί και η τεχνητή νοημοσύνη θα επιτρέπουν στις εταιρείες να αξιοποιήσουν νέα αποθέματα καθώς και να αυξήσουν την αποδοτικότητα της παραγωγής. Οι χειρωνακτικές και οι διοικητικές εργασίες που περιλαμβάνουν επεξεργασία δεδομένων, όπως η ανάγνωση μετρήσεων και αναλύσεων, θα παρουσιάσουν τάσεις μείωσης, ενώ η ζήτηση για εξειδικευμένες ψηφιακές τεχνολογίες θα είναι έντονη. Η ζήτηση για χειροκίνητες μαζί με βασικές γνωστικές δεξιότητες αναμένεται να μειωθεί, ενώ αντίθετα θ' αυξηθεί για υψηλότερες γνωστικές, κοινωνικές συναισθηματικές και τεχνολογικές δεξιότητες.

3.

Φροντίδα υγείας

Ο αυτοματισμός και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν την αλληλεπίδραση μεταξύ ασθενών και επαγγελματιών υγείας. Η ζήτηση για παρόχους φροντίδας, όπως οι νοσοκόμες, θα συνεχίσει να βλέπει αύξηση, ενώ η ζήτηση για προσωπικό υποστήριξης γραφείων θα μειωθεί λόγω της αυτοματοποίησης των καθηκόντων που σχετίζονται με την τήρηση αρχείων και τη διαχείριση.

Η ζήτηση για προηγμένες δεξιότητες πληροφορικής, βασικές ψηφιακές δεξιότητες και επιχειρηματικότητα θα έχει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη. Ωστόσο, η ζήτηση για ειδικότητες όπως η επιθεώρηση και η παρακολούθηση ασθενών και ιατρικού εξοπλισμού θα σταματήσει, παρά τη συνολική αύξηση της υγειονομικής περίθαλψης, καθώς οι μηχανές αναλαμβάνουν περισσότερες εργασίες ρουτίνας.

Η υγειονομική περίθαλψη είναι ο μόνος τομέας στον οποίο η ανάγκη για χειροκίνητες δεξιότητες θα αυξηθεί μέχρι το 2030. Αυτό θα αντικατοπτρίζετε στις κινητικές δυσκολίες και τη δύναμη που απαιτείται για επαγγέλματα όπως η φροντίδα ηλικιωμένων και η φυσικοθεραπεία.

4.

Βιομηχανία

Το επόμενο κύμα αυτοματισμού και τεχνητής νοημοσύνης στην Βιομηχανία θα διαταράξει τις λειτουργίες παραγωγής στα εργοστάσια με τον τεράστιο όγκο αναλυτικών στοιχείων και αυξημένης συνεργασίας ανθρώπου-μηχανής. Θα έχει επίσης αντίκτυπο στην ανάπτυξη προϊόντων στο κόστος στο μάρκετινγκ και τις πωλήσεις.

Η συνολική ανάγκη για χειρωνακτικές δεξιότητες στον Βιομηχανικό τομέα μειώνεται σε μεγάλο ποσοστό, σε ολόκληρη την οικονομία. Η ανάγκη διοικητικής υποστήριξης μειώνεται επίσης καθώς οι λειτουργίες είναι αυτοματοποιημένες. Ο αριθμός των επαγγελματιών, όπως εκπρόσωποι πωλήσεων, μηχανικοί, διευθυντές και στελέχη αναμένεται να αυξηθεί. Αυτό θα οδηγήσει σε ανάπτυξη της ανάγκης για κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες, ιδιαίτερα προηγμένη επικοινωνία και διαπραγμάτευση, ηγεσία, διαχείριση και προσαρμοστικότητα. Η ανάγκη για τεχνολογικές δεξιότητες, τόσο πληροφορικής όσο και ψηφιακής, θα αυξηθεί καθώς θ' απαιτούνται περισσότεροι επαγγελματίες τεχνολογίας. Η ζήτηση για υψηλότερες γνωστικές δεξιότητες θα αυξηθεί, λόγω της ανάγκης για μεγαλύτερη δημιουργικότητα και περίπλοκη επεξεργασία πληροφοριών.

5.

Λιανεμποριο

Ο έξυπνος αυτοματισμός και η τεχνητή νοημοσύνη θα συνεχίσουν να αναδιαμορφώνουν τα έσοδα και τα περιθώρια των εμπόρων καθώς τα μηχανήματα αυτόματης αγοράς αντικαθιστούν ταμίες, αποθήκευσης προιόντων και η ψηφιακή εκμάθηση του πελάτη βελτιώνει την πρόβλεψη της ζήτησης των και οι αισθητήρες βοηθούν στη διαχείριση αποθεμάτων.

Το μερίδιο των προβλέψιμων χειρωνακτικών εργασιών, όπως οδήγηση, συσκευασία και αποθήκευση προιόντων, θα μειωθεί σημαντικά. Οι θέσεις εργασίας που θα παραμένουν θα εστιάζονται στην εξυπηρέτηση πελατών, στη διαχείριση, την ανάπτυξη και συντήρηση τεχνολογίας. Η ζήτηση για όλες τις χειρωνακτικές δεξιότητες και για την εισαγωγή και επεξεργασία των δεδομένων θα μειωθεί, ενώ η ανάπτυξη θα είναι έντονη στη ζήτηση για διαπροσωπικές δεξιότητες, δημιουργικότητα και ενσυναίσθηση. Οι προηγμένες δεξιότητες προγραμματισμού πληροφορικής μαζί με πολύπλοκες επεξεργασίες πληροφοριών θα δουν επίσης μια αύξηση της ζήτησης.

 

by:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *