
Πώς να γράψετε μια στρατηγική μάρκετινγκ για το επιχειρηματικό σας σχέδιο
Μια στρατηγική μάρκετινγκ είναι σημαντική για όλες τις επιχειρήσεις, επειδή περιγράφει με σαφήνεια πώς θα βρουν νέους πελάτες και θα προωθήσει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους για να επιτύχει τελικά περισσότερες πωλήσεις. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη στρατηγική μάρκετινγκ ως αυτόνομο εργαλείο, ως μέρος ενός σχεδίου μάρκετινγκ ή ως μέρος ενός επιχειρηματικού σχεδίου - όλα με ελαφρώς διαφορετικά στοιχεία. Ας επικεντρωθούμε στη δημιουργία μιας στρατηγικής μάρκετινγκ για το επιχειρηματικό σας σχέδιο .
Η ενότητα στρατηγικής μάρκετινγκ του επιχειρηματικού σας σχεδίου βασίζεται στην ενότητα ανάλυσης αγοράς . Η στρατηγική μάρκετινγκ περιγράφει πού ταιριάζει η επιχείρησή σας στην αγορά και πώς θα τιμολογήσετε, προωθήσετε και πουλήσετε το προϊόν ή την υπηρεσία σας. Μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως πηγή σημαντικών πληροφοριών για πιθανούς επενδυτές που αναλύουν την επιχείρησή σας.

The 4 Ps
@BusinessConsulting
Μπορείτε να αναλύσετε τις βασικές πληροφορίες στην ενότητα στρατηγικής μάρκετινγκ χρησιμοποιώντας το 4 Ps του concept μάρκετινγκ .
Προϊόν
Το προϊόν αναφέρεται είτε σε φυσικό προϊόν είτε σε υπηρεσία που σκοπεύετε να προσφέρετε. Μερικές από τις περιοχές προϊόντων που πρέπει να περιλαμβάνονται σε αυτήν την ενότητα είναι:
- Brand name - Μάρκα
- Related products or services - Σχετικά προϊόντα ή υπηρεσίες
- Functionality - Λειτουργικότητα
- Packaging - Συσκευασία
- Quality - Ποιότητα
- Warranty - Εγγύηση
Προβολή
Αυτό το μέρος καλύπτει τις διάφορες πτυχές του τρόπου με τον οποίο σκοπεύετε να εμπορευτείτε το προϊόν ή την υπηρεσία σας. Οι περιοχές που θα πρέπει να αντιμετωπίσετε περιλαμβάνουν:
- Advertising - Διαφήμιση
- Marketing budget - Προϋπολογισμός μάρκετινγκ
- Promotional strategy - Προωθητική στρατηγική
- Publicity and public relations - Δημοσιότητα και δημόσιες σχέσεις
- Sales force - Δύναμη πωλήσεων
- Sales promotion - Προώθηση πωλήσεων
Τιμή
Αυτό το μέρος πραγματεύεται τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζετε την τιμολόγηση του προϊόντος ή της υπηρεσίας σας. Οι πτυχές της τιμολόγησης που πρέπει να αντιμετωπίσετε είναι:
- Bundling (if you have related products/services) - Ομαδοποίηση (εάν έχετε σχετικά προϊόντα / υπηρεσίες)
- Pricing flexibility - Ευελιξία τιμολόγησης
- Pricing strategy - Στρατηγική τιμολόγησης
- Retail price - Τιμή λιανικής
- Seasonal price (if applicable) - Εποχιακή τιμή (εάν ισχύει)
- Wholesale (volume) price - Χονδρική (όγκος) τιμή
Θέση
Επίσης γνωστό ως Διανομή, αυτό το μέρος αφορά την παράδοση του προϊόντος ή της υπηρεσίας σας στον πελάτη σας. Εδώ είναι οι τομείς που θα πρέπει να καλύψετε:
- Distribution centers - Κέντρα διανομής
- Distribution channels - Κανάλια διανομής
- Inventory management - Διαχείριση αποθεμάτων
- Logistics - Επιμελητεία
- Order processing - Επεξεργασία παραγγελίας
- Transportation - Μεταφορά
- Warehousing - Αποθήκευση

.
.
Συμβουλές για τη σύνταξη μιας στρατηγικής μάρκετινγκ
Καθώς γράφετε την ενότητα στρατηγικής μάρκετινγκ του επιχειρηματικού σας σχεδίου, λάβετε υπόψη σας επτά πράγματα για να το κάνετε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό και σχετικό.
1
Δείξτε τη μοναδικότητά σας
Το θεμέλιο της στρατηγικής μάρκετινγκ θα πρέπει να είναι η μοναδική σας πρόταση πώλησης (USP) - η δήλωση που περιγράφει τι σας διαφοροποιεί από όλους τους άλλους στην αγορά. Δημιουργήστε πρώτα το USP σας και στη συνέχεια δημιουργήστε το συνδέοντάς το με καθένα από τα 4 Ps. Το κοινό νήμα σε κάθε μέρος της στρατηγικής μάρκετινγκ θα πρέπει να είναι ο τρόπος με τον οποίο η επιχείρησή σας λύνει ένα πρόβλημα ή ικανοποιεί μια ανάγκη καλύτερη από οποιονδήποτε άλλο.
2
Γνωρίστε τους πελάτες / πελάτες σας
Οι πληροφορίες που συμπεριλαμβάνετε στη στρατηγική μάρκετινγκ θα πρέπει να ενσωματώνουν όλη την έρευνα που πραγματοποιήσατε στην ανάλυση αγοράς σας . Βεβαιωθείτε ότι έχετε μια σαφή ιδέα για το ποιοι είναι οι ιδανικοί πελάτες ή πελάτες σας, τι τους αρέσει, τι χρειάζονται και τι περιμένουν. Αυτό θα κάνει τη στρατηγική μάρκετινγκ πιο ακριβή και εφαρμόσιμη στο κοινό-στόχο σας.
3
Να είστε ευέλικτοι
Ενώ τα 4 Ps του μάρκετινγκ λειτουργούν καλά για φυσικά προϊόντα, μπορεί να χρειαστεί να τροποποιηθούν λίγο για τις υπηρεσίες. Για παράδειγμα, για την ενότητα μερών, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον ιστότοπό σας αντί για μια φυσική τοποθεσία. Ο ιστότοπός σας θα πρέπει επίσης να είναι μέρος της ενότητας προώθησης, όπως επίσης και τα κοινωνικά μέσα στα οποία συμμετέχετε.
4
Κάντε την έρευνά σας
Όταν καθορίζετε την τιμολόγηση, θα πρέπει να έχετε πολλά δεδομένα για να υποστηρίξετε την απόφασή σας. Συμπεριλάβετε αναφορές κλάδου, διαφημίσεις ανταγωνιστών και συγκρίσεις που δείχνουν την έρευνα που πραγματοποιήσατε και πώς καταλήξατε στο συμπέρασμα ότι τιμολογείτε σωστά το προϊόν ή την υπηρεσία σας.
5
Χρησιμοποιήστε οπτικά
Όταν καθορίζετε την τιμολόγηση, θα πρέπει να έχετε πολλά δεδομένα για να υποστηρίξετε την απόφασή σας. Συμπεριλάβετε αναφορές κλάδου, διαφημίσεις ανταγωνιστών και συγκρίσεις που δείχνουν την έρευνα που πραγματοποιήσατε και πώς καταλήξατε στο συμπέρασμα ότι τιμολογείτε σωστά το προϊόν ή την υπηρεσία σας.
6
Θυμηθείτε τον προϋπολογισμό σας
Θα περιγράψετε την οικονομική ανάλυση της εταιρείας σας σε μια άλλη ενότητα του επιχειρηματικού σας σχεδίου, αλλά λάβετε υπόψη αυτούς τους αριθμούς καθώς γράφετε τη στρατηγική μάρκετινγκ. Η διαδικασία μάρκετινγκ μπορεί να φαίνεται καλή από μόνη της, αλλά αν δεν την συνδέσετε απευθείας με την οικονομική σας κατάσταση, θα έχετε μια δύσκολη στιγμή να επιτύχετε τους στόχους σας.
7
Συμπεριλάβετε την εγγύησή σας
Εάν πρόκειται να μιλήσετε για την εγγύηση μάρκετινγκ στην ενότητα μάρκετινγκ, θα πρέπει να συμπεριλάβετε δείγματα ως εκθέματα. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν φυλλάδια, ενημερωτικά δελτία, βίντεο και φωτογραφίες.