Δημιουργήσαμε ένα νέο μοντέλο ψηφιακού μετασχηματισμού, Digital ecosystem, για την εκκίνηση, αναβάθμιση & χρηματοδότηση, Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων & Startups.

Εδώ είναι μερικά από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της Ανάπτυξης των ΜμΕ μέσω Δικτύωσης / Συνεργασιών στην κοινότητα του insTech.

 

 

 

1

Ενίσχυση επιχειρηματικών συνδέσεων

Η δικτύωση αφορά την κοινή χρήση και όχι τη λήψη. Πρόκειται για τη διαμόρφωση εμπιστοσύνης και την αλληλοβοήθεια προς τους στόχους. Η τακτική επαφή με άλλες ΜμΕ και επαγγελματίες και η εύρεση ευκαιριών για να τους βοηθήσετε αναπτύσσει και ενισχύει τις σχέσεις. Κάνοντας αυτό, σπέρνετε τους σπόρους για αμοιβαία βοήθεια όταν χρειάζεστε βοήθεια και πόρους για την επίτευξη των στόχων σας.

2

Λαμβάνετε νέες ιδέες

Το δίκτυό σας μπορεί να είναι μια εξαιρετική πηγή καινοτομίας και σύγχρονων ιδεών για να σας βοηθήσει στον ρόλο που έχετε σαν στόχο. Η ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με προκλήσεις, εμπειρίες και στόχους είναι ένα βασικό πλεονέκτημα της Συνεργασίας, διότι σας επιτρέπει να αποκτήσετε νέες πληροφορίες που ενδέχεται να μην έχετε σκεφτεί διαφορετικά.

Πέρα από την ενόχληση, οι περισσότεροι λατρεύουν να τους ζητείται βοήθεια (είναι κολακευτικό και τους κάνει να νιώθουν χρήσιμοι). Εάν αγωνίζεστε με μια απόφαση, πρόκληση ή νέα κατεύθυνση, η πρόσκληση ενός αξιόπιστου Συνεργάτη, μέντορα, δασκάλου ή φίλου σας για να οργανώσετε έναν καφέ μπορεί να είναι επωφελής και για τους δυο σας, καθώς με τη σειρά τους θα σας σκεφτούν όταν θα έχουν στη συνέχεια μια πρόκληση.

Η προσφορά χρήσιμων ιδεών σε αντάλλαγμα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να χτίσετε τη φήμη σας ως καινοτόμου επιχειρηματία.

3

Αναβαθμίζετε το προφίλ σας

Το να είσαι ορατός και αντιληπτός στην επιχειρηματική κοινότητα είναι ένα πλεονέκτημα της συνεργασίας και δικτύωσης που είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του Brand. Η τακτική παρακολούθηση επαγγελματικών και κοινωνικών εκδηλώσεων θα σας βοηθήσει να κάνετε το Brand σας γνωστό.

Δημιουργήστε αξία για εσάς και τους άλλους συμμετέχοντες στην κοινωνική δικτύωση διαβάζοντας και ακούγοντας προσεκτικά, παρακολουθώντας συνομιλίες, απομνημονεύοντας τοποθετήσεις και προσφέροντας τις γνώσεις σας.

Με τον τρόπο αυτό βοηθάτε στην οικοδόμηση της φήμης σας ως γνωστού, αξιόπιστου και υποστηρικτικού μέλους της επιχειρηματικής κοινότητας, προσφέροντας χρήσιμες πληροφορίες ή συμβουλές σε άτομα που τη χρειάζονται.

Η αναβάθμιση του Brand σας σε επαγγελματικούς κύκλους θα σας βοηθήσει επίσης να ξεχωρίσετε σε αυτούς που θα χρειαστούν την εξειδίκευση σας, οι οποίοι αναζητούν πάντα ισχυρούς συνεργάτες και που ενδέχεται να σας προσεγγίσουν με προσφορές.

4

Αποκτάτε πρόσβαση σ' επιχειρηματικές ευκαιρίες

Η επέκταση των επαφών σας μπορεί να ανοίξει πόρτες σε νέες ευκαιρίες για συνεργασίες, προσωπική ανάπτυξη ή απλά νέες γνώσεις. Η ενεργή δικτύωση σάς βοηθά να έχετε κατά νου όταν δημιουργούνται ευκαιρίες, όπως ανοίγματα χρηματοδοτήσεων, διαγωνισμών κλπ και αυξάνει την πιθανότητα να γνωρίσετε άτομα που μπορεί να σας φανούν χρήσιμοι στην πορεία.

Μην ξεχνάτε ότι πολλές ευκαιρίες δεν διαφημίζονται καν.  Το να λαμβάνετε πληροφορίες μέσα από τα δικτύων είναι ένας βασικός τρόπος για να αποκτήσετε πρόσβαση σε ευκαιρίες που ενδέχεται να μην έχετε διαφορετικά.

5

Κερδίζετε περισσότερες γνώσεις

Η συνεργασία είναι μια μεγάλη ευκαιρία για ανταλλαγή γνώσεων, πληροφοριών και βέλτιστων πρακτικών, για να μάθετε για τις επιχειρηματικές τεχνικές των "ανταγωνιστών" σας και να παρακολουθείτε τις τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο. Ένα ευρύ δίκτυο ενημερωμένων, διασυνδεδεμένων επαφών σημαίνει ευρύτερη πρόσβαση σε νέες και πολύτιμες πληροφορίες.

Η ευκαιρία συγκέντρωσης νέων πληροφοριών είναι ένα συχνά παραβλεπόμενο όφελος της δικτύωσης, καθώς δεν είναι το πιο προφανές, αλλά προσφέρει επίσης εξέλιξη της επιχειρηματικότητας.

Είναι καλή ιδέα να ρωτάτε ενεργά τις επαφές σας στην κοινότητα  σχετικά με τις εξελίξεις και τις τεχνικές, αλλά και να παρακολουθείτε τι είδους άρθρα μοιράζονται στο LinkedIn (μην ξεχάσετε να σχολιάσετε για να τους ενημερώσετε ότι έχετε εκτιμήσει το άρθρο τους). Και μην αγνοήσετε τις γνώσεις ανθρώπων από άλλους κλάδους - μπορεί να είναι σε θέση να προσφέρουν νέες οπτικές γωνίες που δεν είχατε εξετάσει προηγουμένως.

6

Προωθείτε την επιχείρηση σας

Το να είσαι ορατός και να είσαι αντιληπτός είναι ένα πλεονέκτημα της επιχειρηματικής δικτύωσης που είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη και την αύξηση της ρευστότητας.

Η τακτική παρακολούθηση επαγγελματικών και κοινωνικών εκδηλώσεων θα σας βοηθήσει να γίνει αναγνωρίσιμο το profil και η επιχείρηση σας. Στη συνέχεια, μπορείτε να βοηθήσετε στην οικοδόμηση της φήμης σας ως γνώστης της αγοράς, αξιόπιστος ηγέτης και υποστηρικτικός προσφέροντας χρήσιμες πληροφορίες ή συμβουλές σε άτομα που τις χρειάζονται.

7

Λαμβάνετε επιχειρηματικές συμβουλές και υποστήριξη

Η απόκτηση συμβουλών από έμπειρους και εξειδικευμένους ηγέτες, είναι ένα σημαντικό όφελος της Συνεργασίας. Η συζήτηση κοινών προκλήσεων και ευκαιριών ανοίγει την πόρτα σε πολύτιμες προτάσεις, πληροφορίες και καθοδήγηση. Η παροχή αυθεντικής βοήθειας στους άλλους δημιουργεί επίσης μια ισχυρή βάση για τη λήψη υποστήριξης σε αντάλλαγμα όταν τη χρειάζεστε.

8

Αναπτύσσετε μακροχρόνιες προσωπικές σχέσεις

Φυσικά, το ζητούμενο της δικτύωσης είναι η ανάπτυξη και η καλλιέργεια επαγγελματικών σχέσεων, αλλά μερικές από τις ισχυρότερες και πιο μακροχρόνιες φιλίες προέρχονται από εργασιακές συνδέσεις. Οι επαφές σας στην κοινότητα και στα κοινωνικά  δίκτυα είναι πιθανώς άτομα με παρόμοιους στόχους με τους δικούς σας, οπότε δεν είναι απίθανο το επαγγελματικό σας δίκτυο υποστήριξης να επεκταθεί στις προσωπικές σας φιλίες

9

Χτίζετε αυτοπεποίθηση

Εκπαιδεύοντας συνεχώς τον εαυτό σας εκεί έξω και συναντώντας νέους ηγέτες και στελέχη της αγοράς, βαδίζετε αποτελεσματικά έξω από τη ζώνη άνεσής σας και δημιουργείτε ανεκτίμητες κοινωνικές δεξιότητες και αυτοπεποίθηση που μπορείτε να τις εκμεταλλευτείτε οπουδήποτε. Όσο περισσότερο δικτυώνεστε, τόσο περισσότερο θα αναπτύσσεστε και θα μαθαίνετε πώς να κάνετε διαρκείς συνδέσεις.

10

Δείτε τα πράγματα με μια διαφορετική οπτική

Μιλώντας με άλλους στον τομέα σας ή άτομα με εμπειρία σε μια συγκεκριμένη αγορά, μπορείτε να αποκτήσετε πληροφορίες που προέρχονται από την προβολή μιας κατάστασης με διαφορετική οπτική. Το να ζητάτε απόψεις από ανθρώπους που εμπιστεύεστε ή θαυμάζετε μπορεί να σας βοηθήσει να δείτε τα πράγματα με νέο μάτι και να ξεπεράσετε τα εμπόδια που ενδέχεται να μην γνωρίζετε πώς να τα παρακάμψετε διαφορετικά.

11

Πάρτε απάντηση σε κάθε ερώτηση σας

Μέσα από ένα ισχυρό δίκτυο επαγγελματικών συνδέσεων, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι κάποιος εντός της κοινότητας θα μπορεί να απαντήσει ακόμη και στις πιο δύσκολες ερωτήσεις σας. Και, εάν δεν υπάρχει οριστική απάντηση, θα έχετε μια σανίδα όπου θα πατήσετε αρχικά για να αναπηδήσετε ιδέες και να θέσετε σε δράση βήμα προς βήμα τα σχέδια για την αντιμετώπιση μεγαλύτερων προβλημάτων.

Sign up for e-mails on new, insTech

Θα σας στείλουμε email όταν δημοσιεύονται νέα άρθρα σχετικά με αυτό το θέμα.

Σχετικά με τους συγγραφείς


Konstantinos Paterakis
(I write about tech, cyber & finance)

Insurance Risk Management Analyst, CyRM
Co-Founder & Μέλος Δ.Σ. cluster Panormos


view in Linkedin

by:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *