Δημιουργήσαμε ένα νέο μοντέλο ψηφιακού μετασχηματισμού, Digital ecosystem, για την εκκίνηση, αναβάθμιση & χρηματοδότηση, Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων & Startups.

Η τεχνολογία συνεχίζει να αναπτύσσεται με εκπληκτικούς και μερικές φορές ανησυχητικούς τρόπους. Σήμερα, οι προσωπικές μας σχέσεις, τα προγράμματα εργασίας και οι επιχειρηματικές μας αποφάσεις όχι μόνο χρησιμοποιούν τεχνολογικά εργαλεία, αλλά συχνά βασίζονται σε αυτά και αυτό ανοίγει την πόρτα στους χάκερ.

Η εύκολη πρόσβαση σε ομάδες ευαίσθητων πληροφοριών σημαίνει ότι όλο και περισσότεροι οργανισμοί εκτίθενται σε μια σειρά κινδύνων στον κυβερνοχώρο , από κλοπή δεδομένων και ransomware έως εταιρική κατασκοπεία – και μπορεί να μην το γνωρίζουν.

 

 

CITY_0010

Η άνοδος του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο

@BusinessConsulting

Οι απειλές στον κυβερνοχώρο αυξάνονται καθώς και οι επιχειρήσεις που έχουν επηρεαστεί από ένα περιστατικό στον κυβερνοχώρο. Αυτές οι επιθέσεις μπορεί να είναι εξαιρετικά δαπανηρές. 

Λοιπόν, τι μπορούν να κάνουν οι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να διατηρήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία ασφαλή; Η σωστή κατανόηση του κινδύνου στον κυβερνοχώρο είναι ένα καλό πρώτο βήμα και το να γνωρίζετε πώς και πού μπορεί να είναι ευάλωτη η επιχείρησή σας μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τους εικονικούς εγκληματίες και τα ύπουλα κόλπα τους.

THEMES_00079

Τι είναι ο κίνδυνος στον κυβερνοχώρο;

@BusinessConsulting

Ο κίνδυνος στον κυβερνοχώρο αναφέρεται συνήθως σε οποιονδήποτε κίνδυνο οικονομικής απώλειας, διακοπής ή βλάβης στη φήμη ενός οργανισμού που προκύπτει από την αποτυχία των συστημάτων τεχνολογίας πληροφοριών του. Ο κίνδυνος στον κυβερνοχώρο θα μπορούσε να υλοποιηθεί με διάφορους τρόπους, όπως:

 • Εσκεμμένες και μη εξουσιοδοτημένες παραβιάσεις της ασφάλειας για την απόκτηση πρόσβασης σε συστήματα πληροφοριών.
 • Αυθαίρετες ή τυχαίες παραβιάσεις της ασφάλειας.
 • Λειτουργικοί κίνδυνοι IT λόγω παραγόντων όπως η κακή ακεραιότητα του συστήματος.

Η κακή διαχείριση των κινδύνων στον κυβερνοχώρο μπορεί να σας αφήσει ανοιχτούς σε ποικίλα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο, με συνέπειες που κυμαίνονται από διακοπή δεδομένων έως οικονομική εξαθλίωση. Σε πολλές περιπτώσεις, οι επιχειρήσεις θα βρεθούν επίσης στη μέση ενός εφιάλτη δημοσίων σχέσεων καθώς αγωνίζονται να ανακτήσουν τα χαμένα περιουσιακά στοιχεία και να αποτρέψουν περαιτέρω κλοπές.

PC_0040

Προσδιορισμός του κινδύνου στον κυβερνοχώρο

@BusinessConsulting

Είτε είστε μια μικρή επιχείρηση είτε μια μεγάλη, το έγκλημα στον κυβερνοχώρο μπορεί να κρύβεται στη γωνία. Χωρίς τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα, η επιχείρησή σας θα μπορούσε να είναι ευάλωτη.

Ήρθε η ώρα να εξοικειωθείτε περισσότερο με τους κινδύνους στον κυβερνοχώρο που μπορεί να αντιμετωπίζετε.

Σε πολλές περιπτώσεις, όσο πιο εξελιγμένες και εκτεταμένες είναι οι ψηφιακές λειτουργίες μιας επιχείρησης, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος στον κυβερνοχώρο.

Ακολουθούν ορισμένα στοιχεία που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο στον κυβερνοχώρο:

 • Εργαζόμενοι ή πελάτες που έχουν πρόσβαση στο σύστημά σας από απομακρυσμένες τοποθεσίες.
 • Προσωπικό που χρησιμοποιεί συσκευές της εταιρείας στα σπίτια του ή ενώ ταξιδεύει.
 • Πρόσβαση των εργαζομένων σε δικαιώματα διαχειριστή στο δίκτυο ή στους υπολογιστές σας.
 • Μια πολιτική προσωπικών συσκευών (BYOD) στο χώρο εργασίας.
 • Πρόσβαση στο φυσικό χώρο τρίτων (χωρίς περιορισμό κινήσεων).
 • Εργαζόμενοι που χρησιμοποιούν υπολογιστές για πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή για μεταφορές χρημάτων.
 • Μια χαλαρή πολιτική όσον αφορά την τακτική ενημέρωση των κωδικών πρόσβασης.
 • Κρίσιμες πληροφορίες που θα χαθούν σε περίπτωση καταστροφής δικτύου.
 • Παραλείπετε να αναθεωρήσετε τις πολιτικές ασφάλειας στον κυβερνοχώρο της εταιρείας σας τους τελευταίους 12 μήνες.

Όλες οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο παραβίασης στον κυβερνοχώρο κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους, αλλά η κατανόηση του επιπέδου κινδύνου - και από πού μπορεί να προέρχονται οι απειλές - μπορεί να βοηθήσει πολύ στην προετοιμασία μιας αποτελεσματικής απάντησης

Starter

Μάθετε πως θα μεταβείτε στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της επιχείρησης σας

Το ΔΩΡΕΑΝ ενημερωτικό πρόγραμμα instech βοηθά επαγγελματίες, ηγέτες ΜμΕ και Startupers να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις επιχειρηματικές ευκαιρίες στην ΕΕ.

Είναι ένα οικοσύστημα Κοινωνικού Σκοπού, για όλες τις επιχειρηματικές ανάγκες των ΜμΕ.

Παρέχει ΔΩΡΕΑΝ γνώση & υποστήριξη σχετικά με την πρόσβαση σε πληροφορίες αγοράς, την υπέρβαση νομικών εμποδίων και τον εντοπισμό πιθανών επιχειρηματικών εταίρων.

Το Πρόγραμμα εκκίνησης Starter, του insTech – Academy, είναι ο εξελιγμένος επιχειρηματικός επιταχυντής, ενός πρωτοποριακού οικοσυστήματος...
WALLPAPER_92

Πώς το έγκλημα στον κυβερνοχώρο στοχεύει τις επιχειρήσεις

@BusinessConsulting

Μερικές από τις μεγαλύτερες απειλές στον κυβερνοχώρο προέρχονται από τη μετάβαση σε νέες τεχνολογίες, όπως το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT). Καθώς τα δίκτυα διασκορπίζονται και περισσότερες συσκευές αναπτύσσουν μεγαλύτερη συνδεσιμότητα, θα πρέπει να εξελιχθούν και τα μέτρα ασφαλείας. Ακολουθούν μερικοί συνήθεις λόγοι για τους οποίους οι επιχειρήσεις πέφτουν θύματα κυβερνοεπιθέσεων:

Οι ελλείψεις προσωπικού μπορεί να σας αφήσουν ευάλωτους . Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου μπορούν να έρθουν από οπουδήποτε – και θα μπορούσαν να είναι πιο κοντά από όσο νομίζετε.

Όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι της ίδιας εταιρείας πραγματοποιούν επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Δεδομένης δε της πρόσβασής τους σε ευαίσθητες πληροφορίες, έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν σημαντική ζημιά. Ωστόσο, ακόμη και οι καλοπροαίρετοι εργαζόμενοι μπορεί να είναι ένας αδύναμος κρίκος στην επιχείρησή σας. Οι απάτες ηλεκτρονικού ψαρέματος και οι επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού μπορούν να εξαπλωθούν γρήγορα όταν τα συνημμένα email ανοίγονται ανεξέλεκτα και κοινοποιούνται τυχαία.

Το cloud computing προκαλεί την ασφάλεια . Το εργατικό δυναμικό είναι πιο ευέλικτο από ποτέ, και όταν οι επιχειρήσεις μετακινούνται εκτός του εργοταξίου, τα παραδοσιακά μέτρα ασφαλείας θα αποτύχουν. Καθώς περισσότερες επιχειρήσεις συνδέονται με το cloud, η προστασία των δεδομένων μπορεί να γίνει πιο δύσκολη ακόμη και με τείχη προστασίας και οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου έλκονται όλο και περισσότερο ένα τόσο επικερδή στόχο.

Το Ransomware μπορεί να διεισδύσει σε δίκτυα . Είτε η επιχείρησή σας είναι συνδεδεμένη με το cloud είτε όχι, το ransomware είναι μια σοβαρή απειλή που μπορεί να εκτροχιάσει γρήγορα τις δραστηριότητές σας.

MEETING-0037

Συμβουλές για να μειώσετε τον κίνδυνο επιθέσεων στον κυβερνοχώρο

@BusinessConsulting

Εκπαιδεύστε τους εργαζόμενους . Στο σημερινό χώρο εργασίας, η εκπαίδευση ευαισθητοποίησης σχετικά με την ασφάλεια δεν είναι πολυτέλεια. Είναι ανάγκη. Αφιερώστε χρόνο για να διδάξετε στους υπαλλήλους:

 • Πώς να αναγνωρίσουν τις απειλές στον κυβερνοχώρο.
 • Πώς λειτουργούν οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.
 • Πώς να αντιδράσουν σε περίπτωση κυβερνοεπίθεσης.

Η προσομοίωση μιας επίθεσης phishing μπορεί να είναι ένα πολύ αποτελεσματικό εργαλείο διδασκαλίας. Θα πρέπει επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να αναπτύξετε μια σαφή πολιτική BYOD, μαζί με τις βέλτιστες πρακτικές WiFi και μια πολιτική μέσων κοινωνικής δικτύωσης , για να την μοιραστείτε με το προσωπικό σας.

Δίκτυα τμημάτων . Ανησυχείτε για το ποιος έχει πρόσβαση στα αρχεία σας; Διαχειριστείτε τα δικαιώματα χρήστη για να διασφαλίσετε ότι μόνο εξουσιοδοτημένοι υπάλληλοι έχουν πρόσβαση σε συγκεκριμένα σύνολα δεδομένων και θυμηθείτε να κοινοποιείτε τυχόν αλλαγές που κάνετε στο δίκτυο.

Ενημέρωση λογισμικού . Διατηρήστε όλο το λογισμικό ενημερωμένο, ώστε να υπάρχουν λιγότερες αδυναμίες για εκμετάλλευση από τους εγκληματίες. Είναι σημαντικό να εφαρμόζετε ενημερώσεις κώδικα και άλλες επιδιορθώσεις λογισμικού μόλις γίνουν διαθέσιμες. Η ενημέρωση του λογισμικού σας δεν θα σας προστατεύσει από όλες τις επιθέσεις, αλλά μπορεί να είναι αρκετό για να αποκλείσετε αυτοματοποιημένες επιθέσεις ή τουλάχιστον να αποθαρρύνετε πολλούς χάκερ να προχωρήσουν .

Επενδύστε σε ένα καλό αμυντικό σύστημα . Εφαρμόστε μια εις βάθος προσέγγιση στο σύστημα πληροφορικής σας. Χρησιμοποιώντας πολλαπλά επίπεδα ελέγχων ασφαλείας – τείχος προστασίας, σύστημα πρόληψης εισβολής (IPS) και σύστημα άμυνας εισβολής (IDS) – διασφαλίζετε ότι το σύστημά σας έχει επαρκή αντίγραφο ασφαλείας σε περίπτωση εκμετάλλευσης μιας ευπάθειας. Η ιδέα είναι να έχετε μια κατάλληλη μορφή άμυνας ενάντια σε κάθε είδους επίθεση που εμφανίζεται στο δρόμο σας.

Επιμείνετε στις πολιτικές σας . Η σύνταξη μιας λίστας πολιτικών και διαδικασιών για να διατηρήσετε την επιχείρησή σας ασφαλή είναι μια αρχή, αλλά θα πρέπει να δεσμευτείτε για την επιβολή αυτών των πολιτικών εάν θέλετε να αμυνθείτε κατά του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο. Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές:

 • Δημιουργία πρωτοκόλλου για την περίπτωση απώλειας ή κλοπής μιας εταιρικής συσκευής.
 • Πραγματοποιήστε ελέγχους ελέγχου για να βεβαιωθείτε ότι ακολουθούνται οι πολιτικές.

Να είστε προετοιμασμένοι για μια έκτακτη ανάγκη . Δεν μπορείτε να προβλέψετε πότε θα έρθει μια επίθεση, επομένως είναι πάντα καλή ιδέα να έχετε εφεδρικές στρατηγικές και στρατηγικές ανάκτησης και έτοιμες να ξεκινήσετε. Κρυπτογραφήστε όλες τις ευαίσθητες πληροφορίες κατά την αποθήκευση ή τη μεταφορά τους, αλλά και να έχετε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση πτώσης των συστημάτων. Όσο πιο προσεκτικά παρακολουθείτε τα συστήματά σας, τόσο πιο γρήγορα θα είστε σε θέση να απαντάτε σε επιθέσεις.

Ο κίνδυνος στον κυβερνοχώρο αυξάνεται καθώς εξελίσσεται το έγκλημα στον κυβερνοχώρο και ποτέ δεν ήταν πιο σημαντικό για μια επιχείρηση να έχει σε ισχύ ένα σύστημα προληπτικών μέτρων. Η διαχείριση κινδύνου είναι κρίσιμης σημασίας, αλλά δεν αποτελεί εγγύηση έναντι των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο. Εάν η αξιολόγηση κινδύνου υποδεικνύει ότι η επιχείρησή σας μπορεί να είναι πιο ευάλωτη από ό,τι νομίζατε, αξίζει να αναζητήσετε εξειδικευμένη κάλυψη για λίγη ησυχία. Επιβάλεται να προσθέσετε την Ασφάλιση Κινδύνου Κυβερνοχώρου στο συμβόλαιό σας, η οποία μπορεί να παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες για να σας βοηθήσει να χειριστείτε τις συνέπειες μιας παραβίασης απορρήτου, μαζί με κάλυψη που θα σας βοηθήσει να ανακάμψετε σε περίπτωση που μια επίθεση στον κυβερνοχώρο φέρει σε αδιέξοδο τις δραστηριότητές σας

Δείτε την επόμενη ενότητα:  Προστατέψτε τα Δεδομένα σας

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε με e-mail
τα τελευταία νέα, σχετικά με το insTech

Θα σας στείλουμε Newsletter όταν δημοσιεύονται νέα άρθρα σχετικά με αυτό το θέμα.
by:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *