
Το να ξεκινήσεις μία επιχείρηση απαιτεί κεφάλαια.
Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές,
έχουμε κάνει τα άρθρα μας για τον μετασχηματισμό ελεύθερα περιορισμών για όλους τους αναγνώστες.
Για να λαμβάνετε όλο το περιεχόμενο του insTech στα εισερχόμενά σας,
εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο.
Η χρηματοδότηση της είναι μία από τις πρώτες, και πιο σημαντικές, οικονομικές επιλογές που κάνουν οι περισσότεροι ηγέτες. Ο τρόπος με τον οποίο επιλέγετε να την χρηματοδοτήσετε θα μπορούσε να επηρεάσει τον τρόπο δομής και λειτουργίας της επιχείρησής σας.

Προσδιορίστε πόση χρηματοδότηση θα χρειαστείτε
@BusinessConsulting
Κάθε επιχείρηση έχει διαφορετικές ανάγκες και καμία οικονομική λύση δεν είναι ενιαία. Η προσωπική σας οικονομική κατάσταση και το όραμα για την επιχείρησή σας θα διαμορφώσουν το οικονομικό μέλλον της επιχείρησής σας.
Μόλις μάθετε πόσo είναι το κόστος εκκίνησης άρα και πόση χρηματοδότηση θα χρειαστείτε, ήρθε η ώρα να μάθετε πώς θα την αποκτήσετε.

Χρηματοδοτήστε την επιχείρησή σας μόνοι σας με αυτοχρηματοδότηση
@BusinessConsulting
Διαφορετικά γνωστή ως bootstrapping, η αυτοχρηματοδότηση σάς επιτρέπει να αξιοποιήσετε τους δικούς σας οικονομικούς πόρους για να υποστηρίξετε την επιχείρησή σας. Η αυτοχρηματοδότηση μπορεί να γίνει με τη μορφή στροφής προς την οικογένεια και τους φίλους για κεφάλαια, με χρήση των λογαριασμών ταμιευτηρίου σας ή ακόμη και με χρήση του 401(k).
Με την αυτοχρηματοδότηση, διατηρείτε τον πλήρη έλεγχο της επιχείρησης, αλλά αναλαμβάνετε και μόνοι σας όλο τον κίνδυνο. Προσέξτε να μην ξοδέψετε περισσότερα από όσα μπορείτε να αντέξετε οικονομικά και να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί εάν επιλέξετε να αξιοποιήσετε νωρίς τους λογαριασμούς συνταξιοδότησης. Μπορεί να αντιμετωπίσετε ακριβές χρεώσεις ή κυρώσεις ή να βλάψετε την ικανότητά σας να συνταξιοδοτηθείτε εγκαίρως — επομένως θα πρέπει πρώτα να επικοινωνήσετε με τον διαχειριστή του σχεδίου σας και έναν προσωπικό οικονομικό σύμβουλο.

Λάβετε επιχειρηματικά κεφάλαια από επενδυτές
@BusinessConsulting
Οι επενδυτές μπορούν να σας δώσουν χρηματοδότηση για να ξεκινήσετε την επιχείρησή σας με τη μορφή επενδύσεων επιχειρηματικού κεφαλαίου. Το επιχειρηματικό κεφάλαιο προσφέρεται συνήθως με αντάλλαγμα ένα μερίδιο ιδιοκτησίας και ενεργό ρόλο στην εταιρεία.
Το επιχειρηματικό κεφάλαιο διαφέρει από την παραδοσιακή χρηματοδότηση με πολλούς σημαντικούς τρόπους. Επιχειρηματικά κεφάλαια συνήθως:
- Επικεντρώνεται σε εταιρείες υψηλής ανάπτυξης
- Επενδύει κεφάλαιο σε αντάλλαγμα για ίδια κεφάλαια, αντί για χρέος (δεν είναι δάνειο)
- Αναλαμβάνει υψηλότερους κινδύνους σε αντάλλαγμα για πιθανές υψηλότερες αποδόσεις
- Έχει μεγαλύτερο επενδυτικό ορίζοντα από την παραδοσιακή χρηματοδότηση
Σχεδόν όλοι οι επιχειρηματίες επιχειρηματικού κεφαλαίου θα θέλουν, τουλάχιστον, μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο. Ετοιμαστείτε λοιπόν να εγκαταλείψετε κάποιο μέρος του ελέγχου και της ιδιοκτησίας της εταιρείας σας με αντάλλαγμα χρηματοδότηση.
Πως μπορεί να σας βοηθήσει το insTech

Πώς να λάβετε χρηματοδότηση επιχειρηματικού κεφαλαίου
@BusinessConsulting
Δεν υπάρχει εγγυημένος τρόπος απόκτησης επιχειρηματικού κεφαλαίου, αλλά η διαδικασία ακολουθεί γενικά μια τυπική σειρά βασικών βημάτων.
- Βρείτε έναν επενδυτή
Αναζητήστε μεμονωμένους επενδυτές — μερικές φορές αποκαλούμενους «επενδυτές αγγέλων» — ή εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου. Φροντίστε να κάνετε αρκετή έρευνα ιστορικού για να μάθετε εάν ο επενδυτής είναι αξιόπιστος και έχει εμπειρία σε συνεργασία με εταιρείες startup. - Μοιραστείτε το επιχειρηματικό σας σχέδιο
Ο επενδυτής θα επανεξετάσει το επιχειρηματικό σας σχέδιο για να βεβαιωθεί ότι πληροί τα επενδυτικά του κριτήρια. Τα περισσότερα επενδυτικά κεφάλαια επικεντρώνονται σε έναν κλάδο, γεωγραφική περιοχή ή στάδιο επιχειρηματικής ανάπτυξης. - Πραγματοποιήστε έλεγχο δέουσας επιμέλειας
Οι επενδυτές θα εξετάσουν τη διοικητική ομάδα της εταιρείας σας, την αγορά, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, τα έγγραφα εταιρικής διακυβέρνησης και τις οικονομικές καταστάσεις. - Επεξεργαστείτε τους όρους
Εάν θέλουν να επενδύσουν, το επόμενο βήμα είναι να συμφωνήσουν σε ένα φύλλο όρων που περιγράφει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση μιας επένδυσης από το αμοιβαίο κεφάλαιο. - Επένδυση
Μόλις συμφωνήσετε σε ένα φύλλο όρου, μπορείτε να πάρετε την επένδυση! Μόλις ένα επιχειρηματικό ταμείο επενδύσει, συμμετέχει ενεργά στην εταιρεία. Τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών συνήθως έρχονται σε "γύρους". Καθώς η εταιρεία επιτυγχάνει ορόσημα, διατίθενται περαιτέρω γύροι χρηματοδότησης, με προσαρμογές στην τιμή καθώς η εταιρεία εκτελεί το σχέδιό της.

Χρησιμοποιήστε το crowdfunding για να χρηματοδοτήσετε την επιχείρησή σας
@BusinessConsulting
Το Crowdfunding συγκεντρώνει κεφάλαια για μια επιχείρηση από μεγάλο αριθμό ατόμων, που ονομάζονται crowdfunders. Οι Crowdfunders δεν είναι τεχνικά επενδυτές, επειδή δεν λαμβάνουν μερίδιο ιδιοκτησίας στην επιχείρηση και δεν αναμένουν οικονομική απόδοση των χρημάτων τους.
Αντίθετα, οι συγχρηματοδότες περιμένουν να λάβουν ένα «δώρο» από την εταιρεία σας ως ευχαριστία για τη συνεισφορά τους. Συχνά, αυτό το δώρο είναι το προϊόν που σκοπεύετε να πουλήσετε ή άλλα ειδικά προνόμια, όπως να συναντήσετε τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης ή να αναφέρετε το όνομά του στις πιστώσεις. Αυτό κάνει το crowdfunding μια δημοφιλή επιλογή για άτομα που θέλουν να παράγουν δημιουργικά έργα (όπως ένα ντοκιμαντέρ) ή ένα φυσικό προϊόν (όπως ένα ψυγείο υψηλής τεχνολογίας).
Το crowdfunding είναι επίσης δημοφιλές επειδή είναι πολύ χαμηλού κινδύνου για τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων. Όχι μόνο διατηρείτε τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας σας, αλλά εάν το σχέδιό σας αποτύχει, συνήθως δεν έχετε καμία υποχρέωση να αποπληρώσετε τους crowdfunders σας. Κάθε πλατφόρμα crowdfunding είναι διαφορετική, οπότε φροντίστε να διαβάσετε τα ψιλά γράμματα και να κατανοήσετε τις πλήρεις οικονομικές και νομικές υποχρεώσεις σας.

Πρόγραμμα Έρευνας Καινοτομίας Μικρών Επιχειρήσεων
@BusinessConsulting
Η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας αποτελεί μια σύγχρονη δημόσια υπηρεσία με αποστολή τον σχεδιασμό, και τον συντονισμό της υλοποίησης της πολιτικής Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας. Ενισχύει τις δραστηριότητες των ερευνητικών και παραγωγικών φορέων, μέσω ανταγωνιστικών ερευνητικών προγραμμάτων με έμφαση στην οικονομική αποτελεσματικότητα και στην κοινωνικά δίκαιη κατανομή του προϊόντος. Η ΓΓΕΚ εποπτεύει Ερευνητικά Κέντρα και Τεχνολογικούς Φορείς, οι οποίοι στηρίζουν τις τοπικές κοινωνίες με τις απαραίτητες δεξιότητες για την παραγωγή γνώσης και καινοτομίας. Επιπρόσθετα, παρακολουθεί τις ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις για θέματα ΕΤΑΚ και εκπροσωπεί τη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε Διεθνείς Οργανισμούς στους τομείς αρμοδιότητάς της.
Στην τρέχουσα δύσκολη οικονομική συγκυρία, η επένδυση στην επιστήμη, στην έρευνα και στην τεχνολογία, αποτελεί κεντρική στρατηγική προτεραιότητα για ένα αναπτυξιακό μοντέλο κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμο, στηριζόμενο στην υψηλή κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού και σε νέες καινοτόμες ιδέες.
Στόχοι της ΓΓΕΚ αποτελούν :
- η χάραξη και προώθηση ολοκληρωμένης στρατηγικής για την έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία
- η αξιοποίηση των υψηλών προσόντων του ερευνητικού δυναμικού για την ανάπτυξη, την αντιμετώπιση της ανεργίας και την ανακοπή της μετανάστευσης ποιοτικού επιστημονικού δυναμικού
- η μεταφορά και η διάχυση καινοτόμων τεχνολογιών προς τους παραγωγικούς φορείς της χώρας, με την αξιοποίηση των προϊόντων της έρευνας
- η υποστήριξη δράσεων ευαισθητοποίησης της ελληνικής κοινωνίας σε θέματα Έρευνας και Τεχνολογίας
- η εποπτεία και χρηματοδότηση των Ερευνητικών και Τεχνολογικών φορέων της χώρας
- η ενίσχυση της διεθνούς Ε&Τ συνεργασίας τόσο με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και με τρίτες χώρες και η βέλτιστη αξιοποίηση των ευκαιριών συμμετοχής σε σχετικές προσπάθειες σε ευρωπαϊκό, διακρατικό και ευρύτερο διεθνές επίπεδο.
- η αποτίμηση των αποτελεσμάτων εφαρμογής των δράσεων έρευνας και καινοτομίας, για την συνεχή αναπροσαρμογή της ερευνητικής πολιτικής.

ΕΣΠΑ - Νέα Προγραμματική Περίοδος 2021-2027
@BusinessConsulting
Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 29 Ιουλίου 2021 και σύμφωνα με αυτό πρόκειται να διατεθούν για την χώρα μας πόροι συνολικού ύψους 26,2 δισ. ευρώ για τα επόμενα 7 έτη, από τα οποία τα 20,9 δισ. ευρώ αφορούν στην Ενωσιακή Στήριξη και ποσό 5,3 δισ. ευρώ αφορά στην Εθνική Συνεισφορά.
Η Ελλάδα είναι το πρώτο Κράτος-Μέλος της ΕΕ που προχώρησε σε επίσημη υποβολή και της εγκρίθηκε το «Εταιρικό Σύμφωνο Περιφερειακής Ανάπτυξης 2021-2027» για τη νέα Προγραμματική Περίοδο.
Το νέο «ΕΣΠΑ 2021-2027» αποτυπώνει και θέτει προτεραιότητες για την ενίσχυση του παραγωγικού δυναμικού της οικονομίας, των υποδομών, των ανθρώπινων δεξιοτήτων και την ενδυνάμωση της κοινωνικής προστασίας.
Τα έργα/δράσεις που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες και ανάγκες της χώρας τα επόμενα χρόνια και απαντούν στις διαρθρωτικές υστερήσεις της ελληνικής οικονομίας. Ταυτόχρονα, συνεχίζονται και ολοκληρώνονται μεγάλα έργα που ξεκίνησαν στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020.
Προβάλλονται, ως συνολική πολιτική, οι προτεραιότητες και δράσεις που θα υλοποιηθούν και οι οποίες ως σκοπό τους έχουν τη γόνιμη μετάβαση σε μια:
- «πιο έξυπνη» Ελλάδα - 20% των πόρων
- «πιο πράσινη» Ελλάδα - 27% των πόρων
- «πιο διασυνδεδεμένη» Ελλάδα - 8% των πόρων
- «πιο κοινωνική» Ελλάδα - 30% των πόρων
- Ελλάδα πιο κοντά στους πολίτες της- 6% των πόρων
- Για τη Δίκαιη Μετάβαση των περιοχών μετά την απολιγνιτοποίηση - 7% των πόρων
Το νέο «ΕΣΠΑ 2021-2027» έχει ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωμα μέσα από δράσεις και έργα υψηλής προστιθέμενης αξίας και με πολλαπλασιαστικά οφέλη τόσο για την κοινωνία, όσο και για την οικονομία -μετά την πανδημική κρίση- συμβάλλοντας τα μέγιστα στην εκκίνηση ενός νέου κύκλου ευημερίας για όλους.