Δημιουργήσαμε ένα νέο μοντέλο ψηφιακού μετασχηματισμού, Digital ecosystem, για την εκκίνηση, αναβάθμιση & χρηματοδότηση, Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων & Startups.

Οι επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο κάνουν συνεχή βήματα ανάπτυξης και αναζητούν το επόμενο κανονικό. Όλο και περισσότεροι νέοι θέλουν να φτιάξουν την δική τους επιχείρηση ή Startup. Στην Ελλάδα οι ηγέτες ΜμΕ θέλουν να αναπτυχθούν. Να επεκτείνουν την επιχείρηση τους να την κάνουν πιο παραγωγική και αποτελεσματική, να δημιουργήσουν, αναζητώντας ευκαιρίες για εξωστρέφεια.

 

Βοηθό σε αυτήν την ανάπτυξη αποτελεί ο θεσμός του business coach & mentor, που διεθνώς αποτελεί εργαλείο για τον επιχειρηματία.

Coaching είναι η συνεργασία μεταξύ του Coach και του Πελάτη, σε μια δημιουργική διαδικασία που προκαλεί σκέψη και εμπνέει τον Πελάτη να μεγιστοποιήσει το προσωπικό και το επαγγελματικό του δυναμικό.
Το Coaching είναι μια συστηματική διαδικασία, εστιασμένη στη λύση και προσανατολισμένη στο αποτέλεσμα, κατά την οποία ο Coach υποστηρίζει τον πελάτη του για τη συνειδητοποίηση των προσωπικών του ικανοτήτων και δεξιοτήτων, της απόδοσής του, της αυτο-κατευθυνόμενης μάθησης και της προσωπικής του ανάπτυξης.
Είναι επίσης μια διαδικασία προπόνησης του μυαλού, μέσω της οποίας μπορούμε να
αξιολογήσουμε τη ζωή μας, να εντοπίσουμε τις αξίες μας, να συνειδητοποιήσουμε τις πεποιθήσεις και τις συμπεριφορές μας και να εξερευνήσουμε και να δημιουργήσουμε τις αλλαγές που επιθυμούμε.

Παρ' ότι οι επιχειρηματίες δυσκολεύονται να δεχθούν κάποιον για συμβουλές στο τέλος κατανοούν ότι χρειάζονται έναν ειδικό, ο οποίος με την αντικειμενική άποψη, την εξειδίκευση και την εμπειρία του θα τους βοηθήσει και θα τους οδηγήσει να ξεπεράσουν καταστάσεις και να προχωρήσουν προς τον στόχο. Μετά από κάποιες συναντήσεις και συζητήσεις, όλα τα προβλήματα αποκαλύπτονται.

Για παράδειγμα:

 • Γιατί ενώ η επιχείρηση πάει καλά, αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα; Τι φταίει;
 • Γίνεται καλή διαχείριση του ταμείου;
 • Γιατί ενώ υπάρχει ζήτηση οι πωλήσεις δεν είναι ικανοποιητικές;
 • Είναι η προβολή και η πολιτική marketing καλή; Φέρνει αποτελέσματα;
 • Μήπως χρειάζεται αλλαγή κατεύθυνσης, πολιτικής;
 • Τα social media παίζουν και πόσο αποφασιστικό ρόλο στην ανάπτυξη;
 • Υπάρχει και υλοποιείται business plan;
 • Διεθνείς συνεργασίες, εξαγωγές και εξωστρέφεια. Είναι υπαρκτές έννοιες για την επιχείρηση;
 • Τι γίνεται με το προσωπικό;

Τα θέματα είναι πολλά και παρ' ότι δεν φαίνονται, ο επιχειρηματίας έχει την ανάγκη από τον business coach. για τις όποιες αλλαγές, απαιτούνται:

 • Νέο και σύγχρονο ψηφιακό σύστημα παραλαβής - παράδοσης και παρακολούθησης των προϊόντων. Με αποτέλεσμα ένα σημαντικό οικονομικό όφελος πολλών χιλιάδων rand (τοπικό νόμισμα) και μια θέση εργασίας.
 • Επανασχεδιασμό τις θέσεις εργασίας καθώς και τους χώρους παραγωγής. Αποτέλεσμα: καλύτερη τοποθέτηση προϊόντων και ροή παραγωγής.
 • Δημιουργίας νέων συνθήκών εργασίας και σχέσεων μεταξύ του προσωπικού. Αποτέλεσμα: μείωση των αντιθέσεων, πιο ευχάριστο περιβάλλον.
 • Έλεγχο εξόδων με ομαδοποίηση, λιγότερες μετακινήσεις και μεγαλύτερη ταχύτητα στην παράδοση (χωρίς να βλάψουμε την ποιότητα). Αποτέλεσμα: μείωση των εξόδων κατά τουλάχιστον 25% σε μια πολύ δύσκολη περίοδο από πλευράς γενικότερης οικονομικής κρίσης στην χώρα.
 • Να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες προωθητικές ενέργειες για την καλύτερη και πιο αποδοτική λειτουργία της επιχείρησης. Αποτέλεσμα: ικανοποίηση των πελατών για το νέο περιβάλλον, αύξηση των εσόδων, βελτίωση της εικόνας (εξωστρέφεια).
 • Να οργανώσουμε σεμιναριακές - ενημερωτικές συναντήσεις με το προσωπικό σχετικά με την εξυπηρέτηση πελατών (customer service) καθώς και την αλλαγή συμπεριφοράς και νοοτροπίας τους κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.

Τέτοιες περιπτώσεις είναι πολλές και είναι ο κανόνας. Αναφέρω αυτήν γιατί είναι πρόσφατη και ταυτόχρονα αντιπροσωπευτική των υπηρεσιών που προσφέρει ο σύμβουλος - coach. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για επιχειρηματίες που έχουν πολλά χρόνια στη δουλειά και θεωρούν ότι είναι αυτοί και κάνεις άλλος.

Όταν όμως ο επιχειρηματίας αντιληφθεί και κατανοήσει την ανάγκη για βοήθεια, τότε ο business coach θα γίνει το επόμενο απαραίτητο επιχειρηματικό βήμα και εργαλείο.

Θα λέγαμε ότι ο business coach είναι ένας «γιατρός» που έρχεται όχι για να θεραπεύσει αλλά για να συμβάλει στην «ίαση». Με τις γνώσεις, την εξειδίκευση, την εμπειρία, την αντικειμενικότητα του. Είναι το τρίτο μάτι που βλέπει τα πράγματα από απόσταση. Και μπορεί να προτείνει ιδέες και λύσεις . Πρακτικές και εφαρμόσιμες.

Ο επιχειρηματίας, όπως έχει τον δικηγόρο, τον λογιστή, έτσι θα βλέπει και τον business coach. Σαν εργαλείο για την επιτυχημένη αναπτυξιακή πορεία της δουλειάς του.

Σημείωση: Εδώ και ένα χρόνο τρέχει το πρόγραμμα early warning. Είναι ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα που δίνει την ευκαιρία στους Έλληνες επιχειρηματίες να έχουν συνεργασία με Έλληνες business mentors & coaches σε εθελοντική βάση. Και μέχρι τώρα έχει αποδειχτεί πετυχημένο.

Το business coaching είναι μια συμβουλευτική υπηρεσία προς τον επιχειρηματία η οποία τον βοηθά:

 • Να αντιληφθεί πράγματα και καταστάσεις μέσα από το μάτι ενός τρίτου, εξωτερικού και αντικειμενικού παράγοντα.
 • Να εξωτερικεύσει τις ιδέες και θέσεις του για την επιχείρηση του.
 • Να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του και της οικογένειας του.
 • Να δώσει ιδέες και λύσεις σε θέματα και προβλήματα που ο ίδιος είτε δεν θέλει, είτε αποφεύγει να αντιμετωπίσει.
 • Να φτιάξει ένα επιχειρηματικό σχέδιο και να το ακολουθήσει.

Ο business coach είναι ο άνθρωπος κλειδί, ο οποίος θα ακούσει τον επιχειρηματία, θα συζητήσει μαζί του, θα προτείνει πράγματα και ιδέες και θα είναι κοντά του στην υλοποίηση τους.

 

by:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *