Δημιουργήσαμε ένα νέο μοντέλο ψηφιακού μετασχηματισμού, Digital ecosystem, για την εκκίνηση, αναβάθμιση & χρηματοδότηση, Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων & Startups.

Από την εποχή του Reengineering the Corporation μέχρι την άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης, της μηχανικής μάθησης, των στατιστικών εργαλείων, οι ακραίοι ηγέτες προτείνουν ότι αυτά τα εργαλεία εξαλείψουν την ανάγκη λήψης αποφάσεων από τους ανθρώπους και παραθέτουν το ερώτημα

" Η επιχείρηση μας σήμερα χρειάζεται τα μεσαία στελέχη;"

Έχουμε περάσει σ' ένα άλλο επίπεδο λοιπόν στο οποίο θέλουμε να διαγράψουμε τον ρόλο του ανθρώπου. Έχουμε επιτρέψει στην 4η Βιομηχανική επανάσταση να αλλοιώσει  τον σκοπό ενός ατόμου με στρατηγική σκέψη, καλή απόδοση σε έναν καλά δομημένο ρόλο μεσαίου στελέχους (middle-management)  . Νομίζω οτι πρέπει να ξεπεράσουμε αυτήν την αντίληψη, να μην το απλοποιήσουμε, να μην υπερβάλλουμε την εμπειρία που αποκτήσαμε από την πανδημία, γιατί δεν πρόκειται να εφαρμοστεί συνεχώς και ακριβώς με τον ίδιο τρόπο.

Ο κοινός παρονομαστής των σημερινών ΜμΕ είναι η επίπεδα κατανεμημένη οργάνωση τους, όπου τα ταλέντα είναι διαφορετικά και απλωμένα σε όλο τον οργανισμό. Ένα άτομο μπορεί να είναι κατάλληλο για μια συγκεκριμένη θέση, αλλά στη μέση της οργανωτικής ιεραρχίας. Αυτό είναι μια ευκαιρία, να χρησιμεύσει ως ένα ταλέντο της επιχείρησης, να παρέχει καθημερινή καθοδήγηση στον τομέα του, και ένα εξαιρετικό τεστ για να μάθετε ποιοι είναι οι μελλοντικοί ηγέτες. Δίνοντας σε κάποιον μια πρώιμη εμπειρία της P&L [κέρδος και ζημία] ευθύνης και ηγεσίας ανθρώπων θα δείτε εάν θα έχουν την ικανότητα και τη δυνατότητα να αναρριχηθούν στον οργανισμό.

Τα μεσαία στελέχη είναι μέρος του καναλιού ηγεσίας και οι ρόλοι αυτοί πρέπει να επιζητούνται και να καλλιεργούνται και όχι να παραγκωνίζονται και να εκδιώχνονται.  Εάν θέλετε να περικόψετε δαπάνες, εξαλείψτε πολύπλοκες εργασίες, διοικητικές ή γραφειοκρατικές οι οποίες δεν προσθέτουν αξία. Αλλά κρατήστε τον ταλέντο και εκπαιδεύστε τον για να βοηθήσετε στην ανάπτυξη της επόμενης γενιάς ηγετών σας.

Ξεκινήστε επαναπροσδιορίζοντας την εταιρική σας ταυτότητα.

Ποιος είναι ο σκοπός σας ;

Πώς θα κερδίσετε χρήματα, όχι μόνο σήμερα αλλά στο μέλλον;

Πώς θα τρέξετε την επιχείρηση σας; 

Που δραστηριοποιήστε; 

Μόλις βρείτε τις απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις, μπορείτε μέσα από το insTech να οργανωθείτε για να ολοκληρώσετε την λειτουργία της επιχείρησης και ποια θα ήταν η σωστή κατανομή της ευθύνης.

Κατά την επόμενη δεκαετία, αναμένουμε να δούμε πολλούς αυτοματισμούς σε όλη την αλυσίδα αξίας της επιχείρησης, όπου διευθυντές και στελέχη θα μαθαίνουν τα βασικά στοιχεία της βιομηχανία τους.

Καθώς όμως η AI θ' αναλαμβάνει αυτά τα καθήκοντα, ο συγκεκριμένος χώρος εκπαίδευσης δεν θα υπάρχει απαραίτητα και το ανθρώπινο δυναμικό θα πρέπει να κάνει το άλμα σε έναν πιο εποπτικό ρόλο, που απαιτεί περισσότερη κρίση και περισσότερη διορατικότητα.

Ο ρόλος διαχείρισης των μεσαίων στελεχών θ' απαιτεί σκέψη και εργασία παράλληλα με τους αυτοματισμούς και τις μηχανές, ενώ μπορεί επίσης να ασκήσει κριτική συνοδευόμενη από εμπειρία.

Επομένως οι ηγέτες θα πρέπει να επαναπροσανατολιστούν στο τι και πώς πρέπει να το κάνει το ανθρώπινο δυναμικό ώστε ν' αναζητήσετε την επόμενη γενιά ηγεσίας μ' επιτυχία. Η απαιτούμενη επιτάχυνση όλων των διαδικασιών και του επιχειρηματικού μετασχηματισμού ανατέλλει την ανάγκη για εκπαίδευση, καθοδήγηση και ανάπτυξη  στα μεσαία στελέχη.

Sign up for e-mails on new, insTech

Θα σας στείλουμε email όταν δημοσιεύονται νέα άρθρα σχετικά με αυτό το θέμα.

Σχετικά με τους συγγραφείς


Konstantinos Paterakis
(I write about tech, cyber & finance)

Insurance Risk Management Analyst, CyRM
Co-Founder & Μέλος Δ.Σ. cluster Panormos


view in Linkedin

by:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *