Δημιουργήσαμε ένα νέο μοντέλο ψηφιακού μετασχηματισμού, Digital ecosystem, για την εκκίνηση, αναβάθμιση & χρηματοδότηση, Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων & Startups.

Οι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις insurance Brokers πρέπει να λάβουν σοβαρά, για τα επόμενα χρόνια, την ανάγκη να αλληλεπιδράσουν μ' επιχειρήσεις άλλων τομέων, Startups, πλατφόρμες κλπ  και μέσω αυτών, με οικοσυστήματα, Networks και Clusters.

Στην εποχή που ζούμε συμβαίνουν και θα συνεχίσουν να συμβαίνουν μαζικές μεταβολές με ταχύτατους ρυθμούς τα επόμενα χρόνια,  στις αγορές και την κοινωνία, λόγω τεχνολογικών, πολιτιστικών εξελίξεων και της αυξανόμενης υποβάθμισης των ανθρώπινων οικοσυστημάτων. Ένας συνδυασμός συναφών με την πανδημία κρίσεων, θα φέρει μεγαλύτερο κίνδυνο αποσταθεροποίησης σε κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο. Ο ρυθμός αλλαγής έχει επιταχυνθεί λόγω του τεράστιου όγκου των δεδομένων, την ανάπτυξη των διεπαφών για κινητά και την αυξανόμενη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης.

Η ανάγκη για Καινοτομία, και ο Επιχειρηματικός και Ψηφιακός μετασχηματισμός έβαλαν τον ασφαλιστικό κλάδο (Εταιρείες & Brokers) στην υποχρεωτική ανάγκη για τεράστιες αλλαγές.

Μέχρι τώρα ψηφιοποιήθηκαν οι εταιρείες πρώτης γραμμής του κλάδου. Σήμερα, η ψηφιοποίηση έχει διαπεράσει κάθε επίπεδο του ανταγωνιστικού τοπίου και η αυξημένη εξάρτηση της κοινωνίας από τις ψηφιακές τεχνολογίες όχι μόνο αναδιαμορφώνει τις προσδοκίες των πελατών αλλά και επαναπροσδιορίζει τα όρια των αγορών. Οι insurance Brokers δεν μπορούν να αποφύγουν αυτό το φαινόμενο, καθώς τα παραδοσιακά σύνορα της βιομηχανίας καταρρέουν, το μέλλον της ασφάλισης επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από πλατφόρμες και οικοσυστήματα όπως το insTech.

 

Στο cluster BrokerNet παρέχουμε στους insurance Brokers ένα διασυνδεδεμένο σύνολο υπηρεσιών, που επιτρέπει στους ηγέτες ΜμΕ να ικανοποιούν μια ποικιλία αναγκών σε μια ολοκληρωμένη εμπειρία. Τα καταναλωτικά οικοσυστήματα που εμφανίζονται σήμερα σε όλο τον κόσμο τείνουν να επικεντρώνονται σε ανάγκες όπως ταξίδια, υγειονομική περίθαλψη ή στέγαση.

Για την καλύτερη διασύνδεση τους η ψηφιακή μας πλατφόρμα, (ένα νέο  επιχειρηματικό μοντέλο) επιτρέπει στους συμμετέχοντας (παραγωγούς και καταναλωτές) να συνδεθούν σε αυτήν, να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους, να δημιουργήσουν και να ανταλλάξουν αξία .

Για ν' αναπτυχθούν μέσα από το οικοσύστημα του insTech, οι insurance Brokers θα πρέπει να ανατρέξουν στον μέχρι σήμερα παραδοσιακό τους ρόλο, τα επιχειρηματικά τους μοντέλα και να αξιολογήσουν τις ευκαιρίες συνεργασίας με παίκτες από άλλους κλάδους της αγοράς. Πρέπει επίσης να καταλάβουν πώς τα οικοσυστήματα θα αλλάξουν την αλυσίδα αξίας και τη φύση του κινδύνου.

 

Η υιοθέτηση μιας νοοτροπίας οικοσυστήματος την επόμενη δεκαετία θα είναι ένα επίπονο ταξίδι για πολλούς insurance Brokers, αλλά όσοι κατανοήσουν αυτό το εξελισσόμενο τοπίο μπορούν να κάνουν τα πρώτα βήματα για τη δημιουργία νέων πηγών εσόδων.

 

Οι insurance Brokers στο οικοσύστημα του insTech

Για τους insurance Brokers, η μετάβαση από μια παραδοσιακή βιομηχανία, σε μια προοπτική οικοσυστήματος απαιτεί σημαντική αλλαγή νοοτροπίας καθώς και στον τρόπο με τον οποίο καθορίζουν το ρόλο τους στην οικονομία. Μέχρι σήμερα οι insurance Brokers ενεργούν κυρίως ως διαχειριστές κινδύνου. Έχουν μια παθητική και περιορισμένη σχέση με τους πελάτες, γεγονός που αυξάνει την έκθεσή τους σε direct διαμεσολάβηση, Εάν οι insurance Brokers έχαναν τη διανομή και τις σχέσεις τους με τους πελάτες, θα είχαν λίγο χρόνο και λίγες επιλογές για να ανακαλύψουν ξανά τα επιχειρηματικά τους μοντέλα. Η υιοθέτηση μιας προοπτικής οικοσυστήματος, η επανεκτίμηση του παραδοσιακού επιχειρηματικού μοντέλου και η εξέταση συνεργασιών με παίκτες τόσο εντός όσο και εκτός της βιομηχανίας - θα μπορούσε να αναζωογονήσει τις ψηφιακές στρατηγικές τους.

Sign up for e-mails on new, insTech

Θα σας στείλουμε email όταν δημοσιεύονται νέα άρθρα σχετικά με αυτό το θέμα.

Σχετικά με τους συγγραφείς


Konstantinos Paterakis
(I write about tech, cyber & finance)

Insurance Risk Management Analyst, CyRM
Co-Founder & Μέλος Δ.Σ. cluster Panormos


view in Linkedin

by:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *