Δημιουργήσαμε ένα νέο μοντέλο ψηφιακού μετασχηματισμού, Digital ecosystem, για την εκκίνηση, αναβάθμιση & χρηματοδότηση, Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων & Startups.

Από πού προέρχεται ο όρος VUCA;

VOLATILITY / ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΤΗΤΑ

Ζούμε σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς, γίνεται όλο και πιο ασταθής κάθε μέρα, όπου οι μεγάλες και μικρές αλλαγές γίνονται όλο και πιο απρόβλεπτες - και γίνονται όλο και πιο δραματικές και συμβαίνουν όλο και πιο γρήγορα. Καθώς τα γεγονότα ξετυλίγονται με εντελώς απροσδόκητους τρόπους, καθίσταται αδύνατο να προσδιοριστεί η αιτία και το αποτέλεσμα.

UNCERTAINTY / ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ

Γίνεται όλο και πιο δύσκολο να προβλέψουμε γεγονότα ή να προβλέψουμε πώς θα ξεδιπλωθούν. οι ιστορικές προβλέψεις και οι εμπειρίες του παρελθόντος χάνουν τη σημασία τους και σπάνια εφαρμόζονται ως βάση για την πρόβλεψη του σχήματος των επερχόμενων πραγμάτων. Γίνεται σχεδόν αδύνατο να προγραμματιστεί για επενδύσεις, ανάπτυξη και ανάπτυξη καθώς γίνεται όλο και πιο αβέβαιο πού κατευθύνεται η διαδρομή.

COMPLEXITY / ΠΕΡΙΠΛΟΚΟ

Ο σύγχρονος κόσμος μας είναι πιο περίπλοκος από ποτέ. Ποιοι είναι οι λόγοι; Ποια είναι τα αποτελέσματα; - Τα προβλήματα και οι επιπτώσεις τους είναι πιο πολυεπίπεδη, πιο δύσκολο να γίνει κατανοητό. Τα διάφορα στρώματα αναμιγνύονται, καθιστώντας αδύνατη την επισκόπηση του πώς σχετίζονται τα πράγματα. Οι αποφάσεις μειώνονται σε ένα μπερδεμένο πλέγμα αντίδρασης και αντίθετης αντίδρασης - και η επιλογή της ενιαίας σωστής διαδρομής είναι σχεδόν αδύνατη.

AMBIGUITY / ΑΣΑΦΕΙΑ

Το "ένα μέγεθος ταιριάζει σε όλους" και η "βέλτιστη πρακτική" υποβιβάστηκε χθες - στον σημερινό κόσμο είναι σπάνιο τα πράγματα να είναι απολύτως σαφή ή επακριβώς προσδιορίσιμα. Δεν είναι όλα τα πάντα μαύρο και άσπρο - το γκρι είναι επίσης μια επιλογή. Οι απαιτήσεις για τους σύγχρονους οργανισμούς και τη διαχείριση είναι πιο αντιφατικές και παράδοξες από ποτέ, προκαλώντας στον πυρήνα τα προσωπικά μας συστήματα αξίας. Σε έναν κόσμο όπου το "τι" παίρνει μια πίσω θέση στο "γιατί;" και το «πώς;», η λήψη αποφάσεων απαιτεί θάρρος, συνειδητοποίηση και προθυμία να κάνουν λάθη.

Το VUCA είναι ένα αρκτικόλεξο (τεχνητή λέξη), που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1987 και βασίστηκε στις ηγετικές θεωρίες των Warren Bennis και Burt Nanus και σημαίνει μεταβλητότητα, αβεβαιότητα, πολυπλοκότητα και ασάφεια. Ήταν η απάντηση του US Army War College στην κατάρρευση της ΕΣΣΔ στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Ξαφνικά, δεν υπήρχε πλέον ο μόνος εχθρός, με αποτέλεσμα νέους τρόπους να βλέπουμε και να αντιδρούμε.

Ο σημερινός κόσμος

Ούτε η ηγεσία ενός οργανισμού ούτε οι στρατηγικές του γλιτώνουν στον σημερινό κόσμο της VUCA. Οι εμπειρίες, τα δόγματα και τα παραδείγματα πρέπει όλοι να τεθούν υπό έλεγχο. Δεν είναι πλέον περίπτωση εύρεσης του μονόδρομου ή του εργαλείου διαχείρισης: τα πρότυπα υποχωρούν στην ατομικότητα.

Εσύ ως ηγέτης

Ως διευθυντής, είστε υπεύθυνοι για το μεγαλύτερο μέρος των αποφάσεων σχετικά με τις παραμέτρους που καθορίζουν τον τρόπο λειτουργίας του οργανισμού σας. Η αύξηση της μεταβλητότητας, της αβεβαιότητας, της πολυπλοκότητας και της ασάφειας σημαίνει ότι εσείς και η επιχείρησή σας πρέπει να αναζητήσετε νέους προσανατολισμούς και να ακολουθήσετε μια νέα προσέγγιση στη διαχείριση. Μόνο τότε μπορείτε να εγγυηθείτε θετικά αποτελέσματα σε διαφορετικές συνθήκες. Ο κόσμος της VUCA σας προκαλεί να βρείτε τον δικό σας τρόπο. Θα πρέπει να καταλάβετε την ψυχολογική λογική και να αναπτύξετε ενσυναίσθηση - εν ολίγοις, για να ενδιαφέρεστε περισσότερο για τον άνθρωπο και τις ανάγκες τους. Το νόημα και ο σκοπός διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στις επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Οι άνθρωποι καθορίζουν την επιτυχία κάθε εταιρείας.

Αυτό απαιτεί τους σωστούς όρους πλαισίου υπό τους οποίους κάθε άτομο μπορεί και μπορεί να συνεισφέρει τις δεξιότητες και τις υπηρεσίες του με την έννοια των συμφωνημένων - πιο ποιοτικών και ποσοτικών - αποτελεσμάτων. Αυτό ίσχυε ανά πάσα στιγμή και γίνεται ακόμη πιο σημαντικό στις ώρες VUCA. ΠΟΥ και πώς καθορίζουν τον διάλογο και τη συζήτηση των διευθυντών και των εταιρειών με τους υπαλλήλους τους. Η προθυμία για πραγματική συνεργασία και ανάληψη σαφών ευθυνών αποτελεί βασική προϋπόθεση για την καινοτομία. Αυτό απαιτεί ελευθερία, δημιουργικότητα, ταχύτητα, ευελιξία και εταιρική κουλτούρα που συνδέει τους ανθρώπους με τον οργανισμό. Αυτή η σύνδεση γίνεται πιο σημαντική και μπορεί να τεθεί στο επίκεντρο της ηγεσίας ακόμη πιο αποφασιστική. Σε έναν κόσμο VUCA, το πιο σημαντικό είναι να προβλέψουμε το μέλλον και να ενισχύσουμε τη συνεργασία σε εταιρείες με σύγχρονες λύσεις. Οι αποφάσεις και οι συνδέσεις είναι παράγοντες επιτυχίας για τη διαμόρφωση της κοινής αιτίας. Ο στόχος είναι να διοχετεύσει την ενέργεια που χρησιμοποιείται σε κάθε περίπτωση σε ουσιαστικά κανάλια έτσι ώστε να μπορεί να οδηγήσει σε προσεγγίσεις και μέτρα προστιθέμενης αξίας.

 

Read more

 

by:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *