Δημιουργήσαμε ένα νέο μοντέλο ψηφιακού μετασχηματισμού, Digital ecosystem, για την εκκίνηση, αναβάθμιση & χρηματοδότηση, Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων & Startups.

Το να ξεκινήσετε μια επιχείρηση από το μηδέν μπορεί να είναι δύσκολο.

H αγορά μιας υπάρχουσας επιχείρησης ή ενός franchise μπορεί να απλοποιήσει την αρχική διαδικασία σχεδιασμού.

Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές,
έχουμε κάνει τα άρθρα μας για τον μετασχηματισμό ελεύθερα περιορισμών για όλους τους αναγνώστες.
Για να λαμβάνετε όλο το περιεχόμενο του insTech στα εισερχόμενά σας,
εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο.

Γνωρίστε τη διαφορά μεταξύ της αγοράς μιας επιχείρησης και του franchising.

Προτού αποφασίσετε εάν μία από αυτές τις επιλογές είναι κατάλληλη για εσάς, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τα βασικά της αγοράς μιας υπάρχουσας επιχείρησης και του franchising. Η κύρια διαφορά μεταξύ τους είναι το επίπεδο ελέγχου που θα έχετε στην επιχείρησή σας.

MARKETING_081

Υπάρχουσα επιχείρηση VS franchising

@BusinessConsulting

Η αγορά μιας υπάρχουσας επιχείρησης σας δίνει περισσότερο έλεγχο αλλά λιγότερη καθοδήγηση

Η αγορά μιας υπάρχουσας επιχείρησης είναι ακριβώς αυτό που ακούγεται. Ο αγοραστής συνήθως αναλαμβάνει την πλήρη ιδιοκτησία της επιχείρησης. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι η ύπαρξη ενός υπάρχοντος σχεδίου που μπορεί να περιλαμβάνει σημαντικούς παράγοντες όπως μια καθιερωμένη βάση πελατών, καθορισμένα λειτουργικά έξοδα και πλήρως εκπαιδευμένους υπαλλήλους. Ανεξάρτητα από τον τύπο της επιχείρησης, σχεδόν κάθε είδους επιχείρηση μπορεί να αγοραστεί ή να πουληθεί.

Όταν αγοράζετε μια υπάρχουσα επιχείρηση, έχετε συνήθως τον πλήρη έλεγχο της κατεύθυνσής της. Ωστόσο, χωρίς καθορισμένο όραμα, υποδομή ή εξωτερική καθοδήγηση, η επιχείρησή σας θα μπορούσε να δυσκολευτεί καθώς βρίσκετε τον καλύτερο τρόπο λειτουργίας.

Το franchising σας δίνει περισσότερη καθοδήγηση αλλά λιγότερο έλεγχο

Ένα franchise είναι ένα επιχειρηματικό μοντέλο όπου ένας ιδιοκτήτης επιχείρησης (ο «δικαιοπάροχος») πουλά τα δικαιώματα για το λογότυπο, το όνομα και το μοντέλο της επιχείρησής του σε έναν ανεξάρτητο επιχειρηματία (τον «δικαιοπάροχο»). Τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία και οι επιχειρήσεις που προσανατολίζονται στις υπηρεσίες είναι συνήθως franchise.

Δύο κοινές μορφές franchising είναι:

Δικαιόχρηση προϊόντος/εμπορικής επωνυμίας :

Ο δικαιοπάροχος κατέχει το δικαίωμα στο όνομα ή το εμπορικό σήμα μιας επιχείρησης και πουλά το δικαίωμα χρήσης αυτού του ονόματος και του εμπορικού σήματος σε έναν δικαιοδόχο. Αυτό το στυλ franchising συνήθως επικεντρώνεται στη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας. Συνήθως, τα προϊόντα κατασκευάζονται ή παρέχονται από τον δικαιοπάροχο και παραδίδονται στον δικαιοδόχο για πώληση.

Δικαιόχρηση σε μορφή επιχείρησης :

Ο δικαιοπάροχος και ο δικαιοδόχος έχουν μια συνεχή σχέση. Αυτό το στυλ franchising συνήθως επικεντρώνεται στη διαχείριση επιχειρήσεων πλήρους φάσματος. Συνήθως, ο δικαιοπάροχος προσφέρει υπηρεσίες όπως επιλογή τοποθεσίας, εκπαίδευση, προμήθεια προϊόντων, σχέδια μάρκετινγκ, ακόμη και βοήθεια για τη λήψη χρηματοδότησης.

Όταν αγοράζετε ένα franchise, έχετε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσετε το όνομα, το λογότυπο και τα προϊόντα μιας μεγαλύτερης επωνυμίας. Θα επωφεληθείτε επίσης από την αναγνώριση της επωνυμίας, τις προσφορές και το μάρκετινγκ. Ωστόσο, σημαίνει επίσης ότι πρέπει να ακολουθείτε κανόνες από τη μεγαλύτερη επωνυμία σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της επιχείρησής σας.

 

MARKETING_077

Παράγοντες πριν αγοράσετε μια επιχείρηση ή κάνετε franchise

@BusinessConsulting

Αν και τα επιχειρηματικά μοντέλα διαφέρουν, υπάρχουν τρία κοινά βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε που θα σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε εάν θα πρέπει να παραχωρήσετε δικαιόχρηση ή να αγοράσετε μια επιχείρηση.

  • Ποσοτικοποιήστε την επένδυσή σας :  Ελέγξτε το οικονομικό σας τοπίο και αποφασίστε πόσα είστε διατεθειμένοι να δαπανήσετε για να αγοράσετε — και τελικά να διαχειριστείτε — την επιχείρηση. Αυτό θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε ποιος τύπος επιχειρήσεων ή επωνυμιών είναι οι καλύτεροι για τον προϋπολογισμό σας.
  • Λάβετε υπόψη τα ταλέντα και τον τρόπο ζωής σας :  Να είστε ειλικρινείς σχετικά με τις δεξιότητες και την εμπειρία σας, καθώς μπορούν να σας βοηθήσουν να εξαλείψετε μη ρεαλιστικά επιχειρηματικά εγχειρήματα. Για παράδειγμα, εάν προτιμάτε την πρακτική βοήθεια, τότε το franchising μπορεί να είναι το καλύτερο για εσάς. Αντίθετα, εάν είστε έμπειρος ιδιοκτήτης επιχείρησης, ίσως θελήσετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο αγοράς μιας υπάρχουσας επιχείρησης.
  • Εξετάστε το πλήρες τοπίο :  Κοιτάξτε την υπάρχουσα υποδομή και βεβαιωθείτε ότι κατανοείτε όλα όσα συνοδεύουν την αγορά. Μην φοβάστε να κάνετε ερωτήσεις σχετικά με συμβόλαια, μισθώσεις, υπάρχουσες ταμειακές ροές και αποθέματα. Όσο περισσότερα γνωρίζετε, τόσο καλύτερα εξοπλισμένοι θα είστε για να πάρετε μια σωστή απόφαση.
CYBER-0076

Επιλέξτε την κατάλληλη υπάρχουσα επιχείρηση ή franchise για εσάς

@BusinessConsulting

Εάν ενδιαφέρεστε να αγοράσετε μια υπάρχουσα επιχείρηση, θα θελήσετε να εξετάσετε:

Άδειες : Θα χρειαστεί να λάβετε τις απαραίτητες άδειες και άδειες από τον τρέχοντα ιδιοκτήτη ή να υποβάλετε αίτηση για αυτές μόνοι σας. Μάθετε ποιες   άδειες  θα χρειαστείτε για να διευθύνετε την επιχείρησή σας.

Περιβαλλοντικές ανησυχίες : Εάν αγοράζετε ακίνητο μαζί με την επιχείρηση, είναι σημαντικό να  ελέγξετε τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς  στην περιοχή.

Η αξία της επιχείρησης : Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μέθοδοι για τον καθορισμό μιας δίκαιης τιμής για την πώληση της επιχείρησης. Εδώ είναι μερικά:

Προσέγγιση κεφαλαιοποιημένων κερδών : Αυτή η μέθοδος αναφέρεται στην απόδοση της επένδυσης που αναμένει ο επενδυτής.

Μέθοδος υπερβάλλοντος κέρδους : Όπως και η μέθοδος κεφαλαιοποιημένων κερδών, με τη διαφορά ότι διαχωρίζει την απόδοση των περιουσιακών στοιχείων από τα άλλα κέρδη.

Μέθοδος ταμειακών ροών : Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται συνήθως για τον προσδιορισμό του ποσού ενός δανείου που μπορεί να υποστηρίξει η ταμειακή ροή της επιχείρησης.

Μέθοδος ενσώματων περιουσιακών στοιχείων (ισολογισμός) : Αυτή η μέθοδος αποτιμά την επιχείρηση με βάση τα ενσώματα πάγια στοιχεία.

Μέθοδος αξίας συγκεκριμένων άυλων περιουσιακών στοιχείων : Αυτή η μέθοδος συγκρίνει την αγορά ενός ζητούμενου άυλου περιουσιακού στοιχείου με τη δημιουργία του.

 

Εάν ενδιαφέρεστε για το franchising, θα πρέπει να εξερευνήσετε:

Όλες οι υπάρχουσες αναφορές : Τώρα είναι η ώρα να φορέσετε το καπέλο του ντετέκτιβ. Για να ξεκινήσετε, λάβετε μια Ενιαία Εγκύκλιο Προσφοράς Franchise (UFOC). Αυτή η φόρμα περιέχει ζωτικές λεπτομέρειες σχετικά με το νομικό, οικονομικό και προσωπικό ιστορικό του franchise.

Σχετικοί κανόνες και κανονισμοί : Κάθε franchise είναι διαφορετικό. Επιβεβαιώστε ότι θα έχετε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσετε το όνομα του franchise, το εμπορικό σήμα και να δραστηριοποιηθείτε σε μια περιοχή που προστατεύεται από άλλους δικαιοδόχους. Μπορείτε επίσης να μάθετε εάν θα λάβετε εκπαίδευση και βοήθεια διαχείρισης από τον δικαιοπάροχο και να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την τεχνογνωσία του δικαιοπάροχου στο μάρκετινγκ και τη διαφήμιση.

Συμβάσεις : Η σύμβαση μεταξύ των δύο μερών συνήθως ωφελεί περισσότερο τον δικαιοπάροχο παρά τον δικαιοδόχο. Ο δικαιοδόχος πρέπει γενικά να πληροί τις ποσοστώσεις πωλήσεων και να αγοράζει εξοπλισμό, προμήθειες και απόθεμα. Βεβαιωθείτε ότι τα έχετε κατανοήσει όλα πριν υπογράψετε.

Μόλις μάθετε εάν θέλετε να αγοράσετε μια επιχείρηση ή να κάνετε franchise, θα πρέπει να αξιολογήσετε κάθε συγκεκριμένη ευκαιρία. Εν ολίγοις, συνοψίζεται σε αυτό: κάντε τη δέουσα επιμέλειά σας.

Η έρευνά σας θα πρέπει να σας βοηθήσει να κατανοήσετε την επιχείρηση τόσο από οικονομική άποψη όσο και από το συνολικό τοπίο.

MARKETING_064

Ετοιμαστείτε να αγοράσετε την επιχείρησή σας ή το franchise

@BusinessConsulting

Μόλις βρείτε μια επιχείρηση ή ένα franchise για αγορά, είναι σημαντικό να διεξαγάγετε μια ενδελεχή, αντικειμενική έρευνα.

Σε αυτό το στάδιο, πιθανότατα θα χρειαστείτε επαγγελματική βοήθεια. Σκεφτείτε να προσλάβετε έναν δικηγόρο και έναν λογιστή. Οι φορολογικοί κανόνες που αφορούν συγκεκριμένα τα franchises είναι συχνά πολύπλοκοι. Ένας ειδικός στο δίκαιο franchise μπορεί να σας βοηθήσει στην αξιολόγηση του πακέτου franchise και των φορολογικών θεμάτων. Ένας λογιστής μπορεί να σας βοηθήσει να  προσδιορίσετε το πλήρες κόστος  αγοράς και λειτουργίας της επιχείρησης, ακόμη και να σας βοηθήσει να εκτιμήσετε το πιθανό κέρδος.

Ένας δικηγόρος και ένας λογιστής μαζί μπορούν να σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε και να αξιολογήσετε σημαντικά έγγραφα. Συνήθως περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

  • Επιστολή προθέσεων
  • Συμφωνία εμπιστευτικότητας
  • Συμβάσεις και μισθώσεις
  • Οικονομικές δηλώσεις
  • Επιστροφή φορου
  • Συμφωνία πώλησης
  • Προσαρμογή τιμής αγοράς

Εξερευνήστε πόρους από το franchise.gr/franchiseportal.gr,  thefranchiseco.gr  για να σας βοηθήσουν να αγοράσετε ένα franchise.

 

Χρειάζεστε βοήθεια;
Λάβετε δωρεάν επιχειρηματική συμβουλευτική.

Συνδεθείτε με έναν Μέντορα insTech, ή με το Κέντρο Ανάπτυξης Μικρών Επιχειρήσεων
by:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *