Δημιουργήσαμε ένα νέο μοντέλο ψηφιακού μετασχηματισμού, Digital ecosystem, για την εκκίνηση, αναβάθμιση & χρηματοδότηση, Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων & Startups.

Όλο και περισσότερες εταιρείες και οργανισμοί δημιουργούν ομάδες εργασίας, ενσωματώνοντας ταλέντα μεταξύ πολλών διαφορετικών τομέων για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων.

 

Αυτό σημαίνει ότι άτομα που έχουν μοναδικές δυνατότητες και που συνήθως δεν συνεργάζονται θα συνεργαστούν για την επίτευξη κοινών στόχων. Αυτό ακούγεται αρκετά φυσικό, αλλά τον 21ο αιώνα, οι περισσότερες εταιρείες οργανώνονται με μία ή περισσότερες μακροχρόνιες δομές δέντρων που λειτουργούσαν με σχετική ανεξαρτησία μεταξύ τους. Καθώς η διαλειτουργική οργάνωση ομάδας αρχίζει να συζητείται, τόσο τα πλεονεκτήματα όσο και τα μειονεκτήματα της γίνονται καλύτερα κατανοητά.

Ορισμός μιας ομάδας πολλαπλών λειτουργιών

Οι διαλειτουργικές ομάδες του insTech ομαδοποιούν ανθρώπινο δυναμικό από διαφορετικά τμήματα, συνεργαζόμενες επιχειρήσεις ή εξειδικευμένους επαγγελματίες για ένα κοινό στόχο. Τα μέλη της κάθε ομάδας μπορεί να προέρχονται από τομείς διαφορετικούς μεταξύ τους, όπως έρευνα, πωλήσεις και μάρκετινγκ. Μερικά μέλη της μπορεί να διαθέτουν ασυνήθιστες ή μοναδικές δεξιότητες, αλλά και από διάφορα επίπεδα διοίκησης. Μέσα στο project, αυτά τα μέλη μπορεί να έχουν περισσότερο ή λιγότερο ευθύνη από το συνηθισμένο επίπεδο στην οργανωτική ιεραρχία.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτές οι ομάδες δεν είναι μόνιμες, κάποιες φορές μπορεί να διαρκέσουν χρόνια. Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, η ιδέα είναι ότι μόλις επιτευχθεί ο στόχος, η ομάδα είτε θα διαλύσει είτε θα ξανασχηματιστεί με αλλαγή ιδιότητας μέλους για την ολοκλήρωση ενός νέου στόχου.

Η ανάγκη για οργάνωση πολλαπλών λειτουργιών

Η διαλειτουργική οργάνωση ομάδας στο insTech έχει  αντικαταστήσει τουλάχιστον εν μέρει τις προηγούμενες ιεραρχικές δομές για διάφορους λόγους. Ένας μεγάλος λόγος είναι η ταχύτητα αλλαγής στην αγορά που έχει επιφέρει η ψηφιακή τεχνολογία, θα έκανε το insTech να μην μπορούν να ανταποκριθεί αρκετά γρήγορα σε νέες ευκαιρίες και να μεγιστοποιήσει τα αποτελέσματα εάν ακολουθούσε ιεραρχική  λειτουργική δομή. Θεωρούμε ότι οι μικρότερες και πιο ευέλικτες οργανωτικές ομάδες επιτυγχάνουν τους στόχους τους γρηγορότερα.

Ένας σημαντικός επίσης λόγος είναι ότι οι ιεραρχικές δομές δεν αναπτύσσουν ηγέτες αρκετά γρήγορα .

Μερικά από τα σημαντικά πλεονεκτήματα της Ομαδικής Διαλειτουργικής Ομάδας

Ένα από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα της οργάνωσης εταιρικής δομής με διαλειτουργικές ομάδες έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο οι εργαζόμενοι βλέπουν τη δική τους εργασία και τη δουλειά άλλων. Η οργάνωση σε μικρότερες ομάδες προωθεί την υπερηφάνεια της ομάδας, ενθαρρύνει τη σύνδεση και την εμπιστοσύνη και βελτιώνει το ηθικό.

Τα άμεσα, πρακτικά οφέλη περιλαμβάνουν:

  • γρηγορότερες απαντήσεις στην τεχνολογική αλλαγή,
  • καλύτερη αντίδραση στον εξωτερικό ανταγωνισμό
  • αυξημένη εξοικείωση
  • άμεση επίλυση συγκρούσεων.

Οι διαλειτουργικές ομάδες επιτρέπουν επίσης την εμφάνιση νέων ηγετών. Ακόμα κι αν μερικοί νέοι ηγέτες αποτύχουν, όπως συμβαίνει πολλές φορές, το κάνουν σε ένα περιβάλλον που δεν διαταράσσει ολόκληρο τον οργανισμό. Αντιθέτως όταν πετύχουν, παρέχουν ένα νέο ταλέντο για ιεραρχική εξέλιξη η οποία κινεί την επιχείρηση προς τα εμπρός με γρηγορότερο ρυθμό.

 

Το μάθημα είναι ...

Ένα ενδεικτικό στατιστικό στοιχείο είναι ότι τα διαλειτουργικά έργα που είχαν ισχυρή υποστήριξη από την ανώτερη διοίκηση είχαν ποσοστό επιτυχίας 76% και οι ομάδες που είχαν μέτρια υποστήριξη απέτυχαν πάνω από το 80 τοις εκατό!

Έχουμε υπ'  όψη ότι εφαρμόζοντας τα πλεονεκτήματα των διαλειτουργικών ομάδων, έχουμε αποδεχτεί την πιθανότητα αποτυχίας αλλά παράλληλα γνωρίζουμε τι χρειάζεται για να κάνουμε την αποτυχία λιγότερο πιθανή.

Το insTech σαν ηγέτης της αγοράς υποστηρίζει ορατά αυτές τις δομές και ενθαρρύνει την ανάπτυξή τους ενεργά

Δείτε περισσότερα σχετικά με την επίπεδη οργανωτική δομή

 

Σχετικά με τους συγγραφείς


Konstantinos Paterakis
(I write about tech, cyber & finance)

Insurance Risk Management Analyst, CyRM
Co-Founder & Μέλος Δ.Σ. cluster Panormos


view in Linkedin

by:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *