Δημιουργήσαμε ένα νέο μοντέλο ψηφιακού μετασχηματισμού, Digital ecosystem, για την εκκίνηση, αναβάθμιση & χρηματοδότηση, Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων & Startups.

Πολλές γνωστές Κοινότητες ανά τον κόσμο, χρειάστηκαν δεκαετίες για να γίνουν ισχυρά επιχειρηματικά οικοσυστήματα. 

Το παράδειγμα του Ισραήλ μας δείχνει ότι μπορούν να αναπτυχθούν οπουδήποτε, καθώς σήμερα κάθε κοινότητα έχει την ευκαιρία να γίνει ένα ακμάζον οικοσύστημα.

Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές,
έχουμε κάνει τα άρθρα μας για τον μετασχηματισμό ελεύθερα περιορισμών για όλους τους αναγνώστες.
Για να λαμβάνετε όλο το περιεχόμενο του insTech στα εισερχόμενά σας,
εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο.

 

CITY_0028

Στοιχεία που Καθορίζουν το οικοσύστημα μας.

 

 

Τα «Επιχειρηματικά Οικοσυστήματα» είναι μια από αυτές τις λέξεις που ακούγονται πολύ τελευταία, αλλά μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα για διαφορετικούς ανθρώπους.

 

Ποιος λοιπόν είναι ο ορισμός; (Δείτε ολόκληρο το άρθρο)

 

Ένα οικοσύστημα είναι "ένα διασυνδεδεμένο σύνολο υπηρεσιών [ή προϊόντων] που επιτρέπει στους χρήστες να ικανοποιούν μια ποικιλία αναγκών σε μια απρόσκοπτη εμπειρία.

 

"Τα οικοσυστήματα βασίζονται στις ανάγκες των καταναλωτών. ξεπερνούν τις απλές συνεργασίες πέρα ​​από τα όρια της βιομηχανίας για να συγκεντρώσουν ψηφιακά προσβάσιμες υπηρεσίες ή προϊόντα, παρέχοντας στους καταναλωτές μια εμπειρία από άκρο σε άκρο.

 

 

Η ουσία ενός επιχειρηματικού οικοσυστήματος όπως το insTech είναι οι άνθρωποι μας και η κουλτούρα εμπιστοσύνης και συνεργασίας που τους επιτρέπει να αλληλεπιδρούν με επιτυχία.  To insTech επιτρέπει τη γρήγορη ροή ταλέντων, πληροφοριών και πόρων βοηθά τους επιχειρηματίες να βρουν γρήγορα αυτό που χρειάζονται σε κάθε στάδιο ανάπτυξης. Ως αποτέλεσμα, το σύνολο είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των ξεχωριστών μερών του.

 

Τα βασικά στοιχεία του insTech είναι:

 

 • Επιχειρηματίες  που φιλοδοξούν να ξεκινήσουν ;ή να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους, και τα άτομα που τους υποστηρίζουν.

 

 • Μέντορες & Coasches   με  γνώσεις και πόρους που μπορούν να βοηθήσουν τους ηγέτες επιχειρήσεων ν' αναπτυχθούν.

 

 • Σημεία πρόσβασης στο οικοσύστημα, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν όλοι.

 

 • Ανταλλαγή ιδεών  που διευκολύνουν την αλληλεπίδραση ατόμων, ιδεών και πόρων.

 

 • Ταλέντα όπου μπορούν να συμμετέχουν σε ομάδες ανάπτυξης και να βοηθήσουν τους επιχειρηματίες.

 

 • Άτομα και ιδρύματα που χρησιμεύουν ως  πρωταθλητές και συντονιστές  των επιχειρηματιών και του οικοσυστήματος.

 

 • Πολιτισμός  που είναι πλούσιος σε κοινωνικό κεφάλαιο, συνεργασία, εμπιστοσύνη, αμοιβαιότητα και εστίαση στο κοινό καλό, το οποίο κάνει το οικοσύστημα να ζωντανεύει συνδέοντας όλα τα στοιχεία μαζί.

 

 • Ιστορίες  που λένε οι άνθρωποι για τον εαυτό τους, το όραμα, τις ιδέες τους και την επιχείρηση τους.

 

 

 

Διαβάστε για την διαφορετικότητα του Ecosystem 2.0

 

 

MEETING-0044

Η ποικιλομορφία μοχλός καινοτομίας

 

Χρειαζόμαστε διαφορετική προσέγγιση για την επιχειρηματικότητα, από τους ηγέτες που ξεκινούν εταιρείες ή θέλουν να τις αναπτύξουν, τους ανθρώπους που εργάζονται για αυτούς έως τους πόρους που έχουν πρόσβαση και υιοθετούμε μια κουλτούρα που να υποστηρίζει ετερογενείς κοινότητες, μια πληθώρα τομέων βιομηχανιών και πληθώρα διαφορετικών ιδεών.

 

Στην  επένδυση, ένα διαφορετικό χαρτοφυλάκιο έχει αποδειχθεί ότι έχει την καλύτερη απόδοση.

 

Στο  ανθρώπινο δυναμικό, η ποικιλομορφία συνδέεται με περισσότερη καινοτομία.

 

Στην  επιχείρηση, διάφορες ομάδες έχουν επιδείξει ισχυρότερα αποτελέσματα και στην ικανότητά τους να προσελκύουν, να διατηρούν και να ικανοποιούν τις ομάδες τους και να αυξάνουν την κερδοφορία.

 

Για τον ίδιο λόγο και τα επιχειρηματικά οικοσυστήματα χρειάζονται ποικιλομορφία για να αναπτυχθούν πραγματικά.

 

Το insTech είναι Μια κοινότητα επιχειρηματιών

Οι άνθρωποι μας βρίσκονται στο επίκεντρο.  Είναι τα θεμελιώδη δομικά στοιχεία του. Όλες οι ιδέες, οι πόροι και τα κεφάλαια στον κόσμο δεν μπορούν να δημιουργήσουν κάτι αξιόλογο χωρίς ταλαντούχους ανθρώπους να τα επεξεργαστούν.

Η επιχειρηματικότητα είναι ένα ομαδικό άθλημα.  Στο επιχειρηματικό μας οικοσυστήμα ζητάμε από τους ανθρώπους μας να βοηθήσουν σε μια μεγάλη ποικιλία ρόλων.

Οι άνθρωποι μας μπορούν να μετακινούνται μέσα και έξω από την κοινότητα με την πάροδο του χρόνου, να αλλάζουν μεταξύ τους ρόλους ή ακόμη και να παίζουν πολλούς ρόλους ταυτόχρονα.

PERSON_0005

Η σημασία των Ταλέντων και της αντισυμβατικής σκέψης

Θέλουμε το insTech να είναι μαγνήτης ταλέντων και ηγετών με αντισυμβατική σκέψη.  Από την αρχή επιδιώκουμε την προσέλκυση, διατήρηση και καλλιέργεια ταλαντούχων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων και των επιχειρηματιών, Μεντόρων, επιτυχημένων ηγετών και άλλων υποστηρικτικών. Για να κάνουμε πιό ισχυρό το insTech θέλουμε να έχουμε ουσιαστικές διασυνδέσεις μεταξύ κοινότητας, πανεπιστημίων και του ιδιωτικού τομέα, έτσι ώστε η προσφορά και η ζήτηση ταλέντων να ταιριάζουν αποτελεσματικά.

 

 

Παρέχουμε στους ηγέτες το μέρος όπου μπορούν να βρίσκουν γρήγορα γνώσεις και πόρους που χρειάζονται για να πετύχουν.  Οι γνώσεις και οι πόροι που απαιτούνται από τους επιχειρηματίες είναι διαφορετικές. Η γνώση μπορεί να περιλαμβάνει απαντήσεις σε εφοδιαστικές ερωτήσεις ("Πώς μπορώ να αποκτήσω κεφάλαια;"). σημεία τριβής ("Πώς μπορώ να κάνω την ομάδα μου να λειτουργεί καλύτερα;") ή άλλες απλούστερες ερωτήσεις. Ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να κάνουν αυτές τις ερωτήσεις και μέσα από την πλατφόρμα μας ν' αναζητήσει μια πληθώρα εύκολων τρόπων για να βρουν τις απαντήσεις. Η γνώση αυτή παρέχεται από άλλους επιχειρηματίες,  μέντορες. επαγγελματίες ή ιδρύματα (όπως πανεπιστήμια ).

Οι πόροι είναι τα περιουσιακά στοιχεία που χρειάζονται οι επιχειρηματίες, όπως αναδιοργάνωση λειτουργιών και πωλήσεων, δημιουργία ομάδων, χώρος γραφείου, επαγγελματικές υπηρεσίες ή πρώτες ύλες. Στην πλατφόρμα του insTech αυτοί οι πόροι είναι πιο άφθονοι και ορατοί.

Αυτή η διασύνδεση μεταξύ ατόμων και ιδρυμάτων επιτρέπουν τη γρήγορη ροή γνώσεων και πόρων στους επιχειρηματίες.

 

 

Μέντορες, Leaders & Coaches παρέχουν γνώσεις σε επιχειρηματίες, οργανώνουν την λειτουργία και αυξάνουν την ευαισθητοποίηση. Υποστηρίζουν τους ηγέτες και τις εταιρείες, τους φέρνουν σε συνεργασία, τους προκαλούν να αναπτυχθούν και να ωθήσουν τους υπόλοιπους προς την νέα κανονικότητα, ως καταλύτες, σύνδεσμοι, συν-δημιουργοί κλπ.

 

Οι Leaders & Coaches φορούν πολλά διαφορετικά καπέλα. Θα μπορούσαν να είναι ο διοργανωτής ενός Event η κάποιου Work-shop, ο δημοσιογράφος που καλύπτει τοπικούς επιχειρηματίες, ο πωλητής που διαχειρίζεται  πελάτες με άλλους, ο επικεφαλής του επιμελητηρίου που καθοδηγεί στο προσκήνιο τις νέες και υφιστάμενες επιχειρήσεις. Το πιο σημαντικό, εργάζονται αδιάκοπα για να βοηθήσουν τους επιχειρηματίες και τις εταιρείες με μικρό άμεσο όφελος για τον εαυτό τους.

 

 

Δημιουργούμε σημεία πρόσβασης με σαφείς διαδρομές για να συμμετέχουν οι ηγέτες επιχειρηματίες.  Αναπτύσσουμε δίκτυα εισάγοντας περισσότερα ταλέντα, προωθώντας έτσι την ποικιλομορφία και επιτρέποντας τη συνειδητή αλληλεπίδραση που οδηγεί σε νέες ιδέες. Έχουμε όραμα και αποστολή που καθιστούν το οικοσύστημα εύκολο στην πρόσβαση για οποιονδήποτε, ανεξάρτητα από το υπόβαθρο, την εμπειρία ή τις ιδέες του. Αυτά τα σημεία μπορεί να έχουν τη μορφή  Events, επιταχυντές, κέντρα ανάπτυξης μικρών επιχειρήσεων, κέντρα ανάπτυξης στελεχών, ή διαδικτυακές κοινότητες,  όπως ιστότοποι ή ομάδες κοινωνικών μέσων κλπ.

 

Οι συγκρούσεις μεταξύ ανθρώπων, ιδεών και πόρων συχνά επιτρέπουν στους επιχειρηματίες να βρουν κομμάτια που λείπουν από τους γρίφους που προσπαθούν να λύσουν.  Στο insTech σχεδιάζουμε την ελευθερία σκέψης και λειτουργίας μεταξύ διαφορετικών στοιχείων του δικτύου δημιουργώντας συζητήσεις όπου μπορούν να συμβούν τέτοιες συγκρούσεις.

 

 

 

 

 

Ο πολιτισμός κάνει το οικοσύστημα μας ζωντανό.  Η Κουλτούρα βρίσκεται στην ενέργεια της κοινότητας μας και τη στάση της απέναντι στη συνεργασία και τον ανταγωνισμό και τον ενθουσιασμό της για την επιχειρηματικότητα.

Διαθέτουμε Μια κουλτούρα πλούσια σε κοινωνικά κεφάλαια, όπως τα δίκτυα, τους κανόνες και την κοινωνική εμπιστοσύνη που διευκολύνουν τον συντονισμό και τη συνεργασία για αμοιβαίο όφελος, η οποία είναι το καύσιμο για την επιχειρηματική ανάπτυξη.

 

 

Κανένα οικοσύστημα δεν μπορεί να αγωνίζεται χωρίς μια κουλτούρα συνεργασίας, και εμπιστοσύνης που εμπνέει τους ανθρώπους να κινηθούν γρήγορα, να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον και να είναι ανοιχτοί σε νέες ιδέες.

 

Δείτε το άρθρο: Οι ηγέτες στο insTech

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε με e-mail
τα τελευταία νέα, σχετικά με το insTech

Θα σας στείλουμε Newsletter όταν δημοσιεύονται νέα άρθρα σχετικά με αυτό το θέμα.

Σχετικά με τους συγγραφείς


Konstantinos Paterakis
(I write about tech, cyber & finance)

 • Business Coach, Digital Marketeer, Author
 • Insurance Risk Management Analyst, CyRM
 • Co-Founder entrepreneurship ecosystem insTech,
 • Co-Founder & Μέλος Δ.Σ. cluster Panormos
by:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *