Δημιουργήσαμε ένα νέο μοντέλο ψηφιακού μετασχηματισμού, Digital ecosystem, για την εκκίνηση, αναβάθμιση & χρηματοδότηση, Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων & Startups.

Η λειτουργία μιας επιχείρησης μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη ζωή σας και τις ζωές των γύρω σας.... 

Αλλά για να μπορέσετε να διευθύνετε μια νέα επιχείρηση, πρέπει να μάθετε πώς να την  ξεκινήσετε.

Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές,
έχουμε κάνει τα άρθρα μας για τον μετασχηματισμό δωρεάν για όλους τους αναγνώστες.
Για να λαμβάνετε όλο το περιεχόμενο του insTech στα εισερχόμενά σας,
εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο.

 

Σχεδιάστε την Επιχείρηση σας

Αυτά τα βήματα για το πώς να ξεκινήσετε μια επιτυχημένη επιχείρηση θα σας βοηθήσουν σ' όλα, από την εύρεση και την επικύρωση της ιδέας σας για να κερδίσετε χρήματα έως τον προσδιορισμό της στρατηγικής αποστολής σας μέχρι την τελική κυκλοφορία του προϊόντος ή της υπηρεσίας σας.

 

 

MEETING-0021

Βρείτε την επιχειρηματική σας ιδέα

@BusinessConsulting

Το πρώτο βήμα για την έναρξη μιας διαδικτυακής επιχείρησης είναι να υπολογίσετε τι θέλετε να είναι η επιχείρησή σας. Η εύρεση της κατάλληλης  ιδέας για μια Μικρομεσαία επιχείρηση είναι μια εργασία που μπορείτε να την ενεργοποιήσετε βασιζόμενοι σε δοκιμασμένες στο χρόνο προσεγγίσεις που έχουν λειτουργήσει για άλλους επιχειρηματίες.

 

 

STRATEGY_0010

Γράψτε το επιχειρηματικό σας σχέδιο

@BusinessConsulting

Η σύνταξη ενός επιχειρηματικού σχεδίου βοηθά στην επισημοποίηση της ιδέας σας και μπορεί να εξορθολογίσει τη διαδικασία δημιουργίας επιχείρησης, αναγκάζοντάς σας να καθίσετε και να σκεφτείτε τα πράγματα μεθοδικά.

Και, ναι, τα σχέδια είναι (συχνά) άχρηστα, αλλά

 

Ο προγραμματισμός είναι το παν.

ο προγραμματισμός είναι το παν.

Το να έχετε μια σταθερή αντίληψη των «γνωστών αγνώστων» σας είναι πολύ σημαντικό. Αυτό σημαίνει ότι δεν ψάχνετε λύσεις αυτή τη στιγμή. Είναι πολύ καλύτερο από το να είσαι απροετοίμαστος, ειδικά αν δυσκολεύεσαι να απαντήσεις σε σημαντικές ερωτήσεις ενώ αναζητάς χρηματοδότηση.

Το επιχειρηματικό σας σχέδιο θα πρέπει να περιγράφει τουλάχιστον τ' ακόλουθα:

 • Επωνυμία και περιγραφή της εταιρείας
 • Ανάλυση αγοράς
 • Διοίκηση και οργάνωση
 • Προϊόντα και υπηρεσίες
 • Τμηματοποίηση πελατών
 • Σχέδιο μάρκετινγκ
 • Επιμελητεία και επιχειρησιακό σχέδιο
 • Οικονομικό σχέδιο

Επόμενο βήμα:  Για να σας βοηθήσουμε δείτε μερικά παραδείγματα επιχειρηματικών σχεδίων για να ξεκινήσετε το όραμα σας. Εάν σας ενδιαφέρει να γράψετε ένα επιχειρηματικό σχέδιο αλλά το αναβάλετε λόγω μεγάλης γραφειοκρατίας, έχουμε αναπτύξει ένα δωρεάν πρότυπο επιχειρηματικού σχεδίου που θα σας βοηθήσει πραγματικά.

Επιλέξτε τ' όνομα της επιχείρησης

Για αρχή, το όνομα της επιχείρησής σας  (δοκιμάστε το  εργαλείο δημιουργίας ονομάτων της επιχείρησής μας ) είναι μια καθολική πτυχή του μάρκετινγκ σας. Διατηρήστε τα πράγματα απλά και εστιασμένα: βρείτε ένα όνομα για την επιχείρησή σας που να καθιστά σαφές τι κάνετε, να είναι σύντομο και αξέχαστο και να ευθυγραμμίζεται με την αποστολή και τη δήλωση του οράματός σας. Αυτό δεν είναι ένα εύκολο έργο, αλλά είναι πολύ εφικτό με λίγη εφευρετικότητα.

Επόμενο βήμα: Οι δημιουργοί επωνυμιών επιχείρησης μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε ένα αρχικό σύνολο ιδεών. Τα υπόλοιπα εξαρτώνται από εσάς. Εάν ξεκινάτε από το μηδέν, υπάρχουν επίσης μερικές δοκιμασμένες στο χρόνο πρακτικές στις οποίες μπορείτε να στηριχτείτε για να πάρετε μία κατεύθυνση.

Διεξαγωγή έρευνας αγοράς

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ξεκινήσετε μια επιχείρηση είναι να κάνετε μια ανάλυση αγοράς . Ο στόχος της έρευνας αγοράς είναι να κατανοήσετε καλύτερα την αγορά-στόχο και τους ανταγωνιστές σας, προκειμένου να δημιουργήσετε ένα αποτελεσματικό επιχειρηματικό σχέδιο.

Ποιο είναι το δυνητικό μέγεθος ευκαιρίας;

Οι επιχειρηματίες συχνά απορρίπτουν υπερβολικά τις μικρές αγορές. Ναι, το μέγεθος της αγοράς πρέπει να ταιριάζει με τις φιλοδοξίες σας για την επιχείρηση, αλλά το μέγεθος ευκαιρίας μιας συγκεκριμένης θέσης καθορίζεται και από μερικές άλλες διαστάσεις. Για παράδειγμα, εάν μια κατηγορία προϊόντων έχει σχετικά λίγους ενεργούς πελάτες, αλλά η τιμή του προϊόντος είναι σχετικά υψηλή και απαιτεί επαναγορά, αυτή είναι μια ελκυστική ευκαιρία που μπορεί να χάσουν οι ηγέτες επιχειρήσεων που επικεντρώνονται στο μέγεθος της αγοράς.

Ποιος είναι ο ανταγωνισμός σας;
 • Πώς βλέπετε το ανταγωνιστικό τοπίο για την αγορά-στόχο σας; 
 • Υπάρχουν πολλοί ανταγωνιστές ή πολύ λίγοι; 

Εάν υπάρχουν πολλές ανταγωνιστικές επιχειρήσεις στη θέση σας, είναι συχνά ένα σημάδι ότι η αγορά είναι καλά εδραιωμένη. Αυτό είναι καλό για τη διασφάλιση της ύπαρξης ζήτησης, αλλά θα απαιτήσει επίσης να διαφοροποιήσετε αυτά που προσφέρετε (σε κάποιο βαθμό) προκειμένου να προσελκύσετε την προσοχή των πελατών και να αποκτήσετε μερίδιο αγοράς.

Επόμενο βήμα: Βρείτε το ανταγωνιστικό σας πλεονέκτημα και μάθετε πώς να κάνετε μια ανάλυση SWOT με τον οδηγό μας και το δωρεάν πρότυπο.

Ποιο είναι το κοινό-στόχος σας;

Ένα κοινό-στόχος είναι μια ομάδα ατόμων στα οποία σκοπεύετε να πουλήσετε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σας. Η κατανόηση του κοινού-στόχου σας διευκολύνει την εύρεση νέων πελατών και την προσέλκυση ενδιαφερόμενων αγοραστών στον ιστότοπό σας. Από την υψηλότερη αφοσίωση στα κανάλια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έως τη μεγαλύτερη απόδοση επένδυσης (ROI) για τις διαφημίσεις σας, ο εκ των προτέρων καθορισμός των χαρακτηριστικών αγοραστών μπορεί να σας βοηθήσει να πετύχετε

Συνεχίστε να διαβάζετε Άρθρα μας!

Αποκτήστε την ψηφιακή σας επιχείρηση insTech
STRATEGY_0039

Απαιτήσεις του κλάδου στον οποίο επιθυμείτε να εισέλθετες;

@BusinessConsulting

Μόλις καταλάβετε πώς να ξεκινήσετε μια επιχείρηση, εξετάστε ποιες άδειες και κανονισμούς χρειάζεστε για να λειτουργήσετε νόμιμα. Κανείς δεν θέλει να καταλήξει σε νομικά προβλήματα. Η επιχείρησή σας υπόκειται στους νόμους που διέπουν τις επιχειρήσεις στην περιοχή σας, καθώς και στους νόμους και τους κανονισμούς που αφορούν τον κλάδο σας.

Εστιάστε στην επαγγελματική ανάπτυξη

Για παράδειγμα, μια επιχείρηση παροχής υπηρεσιών τροφίμων πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένες άδειες και κανονισμούς για το χειρισμό ό,τι πουλάει, αλλά πρέπει επίσης να δώσει προσοχή στη νομιμότητα των προσπαθειών μάρκετινγκ και στους νόμους περί εμπορικών σημάτων και πνευματικών δικαιωμάτων.

Με τόσα πολλά να γνωρίζετε, και πολλά από αυτά ειδικά για την τοποθεσία και τον κλάδο σας, αξίζει να συμβουλευτείτε έναν δικηγόρο για να λάβετε συμβουλές πριν ξεκινήσετε την επιχείρησή σας. Η επένδυση χρόνου και χρημάτων εκ των προτέρων για τη λήψη νομικών συμβουλών μπορεί να σας σώσει από σημαντικούς πονοκεφάλους στην επιχειρηματική σας διαδρομή.

 • Υπάρχει κάποια δεξιότητα που δεν έχετε;
 • Χρειάζεστε Εκπαίδευση που θα προσθέσει ένα πτυχίο ή ένα πιστοποιητικό;
 • Απαιτούνται Εξειδικευμένες γνώσεις;
 • Σας λείπει Εμπειρία;
 • Μήπως χρειάζεστε διασυνδέσεις;
 • Χρειάζεστε Κάτι πιο ειδικό για να ξεχωρίσετε;

Συνηθισμένο λάθος, είναι ο επιχειρηματίας να εστιάζει στο αντικείμενο του, αδιαφορώντας για την επαγγελματική του ανάπτυξη.

Από τη στιγμή που κάνετε έναρξη εργασιών στην εφορία, αποκτάτε δύο ιδιότητες και οφείλετε να αναπτύσσετε και τις δύο :

Α. Ειδικός στο αντικείμενο της δραστηριότητας σου

Β. Επιχειρηματίας, έμπορος, επαγγελματίας διευθυντής επιχείρησης

Εάν για παράδειγμα είστε τεχνικός υπολογιστών, πρέπει σαφώς να είστε χάκερ στη δουλειά σας, αλλά πρέπει και

 • να προβάλλετε σωστά τη δουλειά και τον εαυτό σας,
 • να επικοινωνείτε άριστα με τους πελάτες και να τους κάνετε να σας συμπαθούν και να σας εμπιστεύονται
 • να διαχειρίζεστε ικανοποιητικά τα οικονομικά της επιχείρησης σας
 • να θέτετε στόχους που βασίζονται στο όραμα σας
 • να διοικείτε το προσωπικό σας με τρόπο παραγωγικό
CYBER-0063

Η δύναμη της καινοτομίας για την επιτάχυνση του ρυθμού της αλλαγής της εταιρείας.

@BusinessConsulting

Η επιτυχής ωφέλεια από την καινοτομία είναι μια πολύπλοκη προσπάθεια σε ολόκληρη την δομή της επιχείρησης. Σ' ένα κλάδο, όπως ο ασφαλιστικός, ο οποίος δεν θεωρείται συνήθως προπύργιο καινοτομίας, οι Agents & Brokers αναζητούν να σπάσουν αυτόν τον κώδικα.

Οι ηγέτες της Ασφαλιστικής διαμεσολάβησης αναγνωρίζουν τη δύναμη της καινοτομίας για την επιτάχυνση του ρυθμού της αλλαγής της εταιρείας τους. Ωστόσο, για να προσφέρει η καινοτομία μακροπρόθεσμη αξία, πρέπει να ενσωματωθεί στο DNA ολόκληρου του οργανισμού.

Η καινοτομία είναι μια πολύπλοκη προσπάθεια σε ολόκληρη την εταιρεία

Η ασφάλιση δεν θεωρείται συνήθως προπύργιο καινοτομίας, παρά το μακρύ ιστορικό δημιουργίας νέων και συναρπαστικών αγορών γύρω από τους αναδυόμενους κινδύνους και τις απαιτήσεις των καταναλωτών. 

Όμως, ενώ η βιομηχανία στο σύνολό της έχει προσφέρει θύλακες καινοτομίας, λίγοι Διαμεσολαβητές έχουν επιδιώξει την καινοτομία με συστημικό τρόπο. Σήμερα, οι νέες προσδοκίες των πελατών, τα χαμηλά επιτόκια (αν και ο ταχύτατος πληθωρισμός επιφυλάσει αλλαγές) και οι νέες πηγές ανταγωνισμού (όπως κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας, ασφαλιστικές εταιρείες και κεφάλαια τρίτων) ασκούν πίεση στους Agents & Brokers να υιοθετήσουν μια πιο συστηματική προσέγγιση. Προκειμένου η καινοτομία να προσφέρει βιώσιμη ανάπτυξη, πρέπει να ενσωματωθεί στο μοντέλο ανάπτυξης της εταιρείας και να ενσωματωθεί πλήρως στον οργανισμό, φέρνοντας σε επαφή διαλειτουργικές ομάδες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων με νέους τρόπους.

Και αυτό δεν είναι εύκολο. Η επιτυχής ωφέλεια από την καινοτομία είναι μια πολύπλοκη προσπάθεια σε ολόκληρη την εταιρεία και οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες δεν έχουν ακόμη σπάσει αυτόν τον κώδικα — τουλάχιστον όχι σε σταθερή βάση. Oi periss;oteroi δηλώνουν ότι δεν έχουν την τεχνογνωσία, τους πόρους και τη δέσμευση να επιδιώξουν με επιτυχία νέες πηγές ανάπτυξης.

Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι για την καθιέρωση και εφαρμογή οριζόντιων πρακτικών και διαδικασιών για τη δομή, την οργάνωση και την ενθάρρυνση της καινοτομίας για βιώσιμη ανάπτυξη. Ακολουθούν πέντε βήματα για την οικοδόμηση της καινοτομίας στον τρόπο με τον οποίο ένας οργανισμός λειτουργεί, ανταγωνίζεται και αναπτύσσεται.

Δείτε το Άρθρο από τον McKinsey

 

MEETING-0044

Κλιμακώστε με Business-in-Business, (intrapreneurship)

@BusinessConsulting

H ενδοεπιχειρηματικότητα (intrapreneurship) μπορεί να αποκομίσει ανταμοιβές από την κορυφή μέχρι το κατώτερο μέρος της επιχείρησής σας.

Δείτε το άρθρο:  McKinsey-Χτίζοντας μια επιχείρηση μέσα σε μια επιχείρηση: Πώς να τροφοδοτήσετε τη συνεχή οργανική ανάπτυξη.

Intrapreneurship vs Entrepreneurship

Ενώ οι επιχειρηματίες (Entrepreneurs) ξεκινούν και διευθύνουν τις δικές τους εταιρείες, οι ενδοεπιχειρηματίες ( Intrapreneurs ) είναι υπεύθυνοι για την καινοτομία μίας νέας επιχείρησης, μέσα σε μία υπάρχουσα επιχείρηση (Business-in-Business). Η επιτυχημένη ενδοεπιχειρηματικότητα (Intrapreneurship)χρησιμοποιεί τα υπάρχοντα πλαίσια και πόρους και αυτή η προσέγγιση οδηγεί συνήθως σε πρωτοβουλίες καινοτομίας, που προωθούν την ευρύτερη εταιρεία.

Intrapreneurship vs Entrepreneurship

Ενδοεπιχειρηματικότητα (Intrapreneurship)

Ένας Ενδοεπιχειρηματίας (Intrapreneur) είναι η διάδοχος κατάσταση ή ένα στέλεχος με τις κατάλληλες δεξιότητες, που αναλαμβάνει την άμεση ευθύνη για τη μετατροπή μιας ιδέας ενός προϊόντος ή υπηρεσίας σε μια νέα επιχείρηση. Φέρνει καινοτόμα επιχειρηματική σκέψη και δεξιότητες για να οικοδομήσει μέσα στη δομή ενός υπάρχοντος οργανισμού.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας διαφοροποίησης είναι ο κίνδυνος. Εργαζόμενοι σε μια καθιερωμένη επιχείρηση (Business-in-Business), οι ενδοεπιχειρηματίες (Intrapreneurs) αναμφίβολα αναλαμβάνουν λιγότερους κινδύνους από εκείνες των υφιστάμενων επιχειρήσεων

Ενδοεπιχειρηματικότητα (Intrapreneurship)

Επιχειρηματικότητα (Entrepreneurship)

Από την άλλη πλευρά είναι ότι η επιχειρηματικότητα (Entrepreneurship) προσφέρει περισσότερη ελευθερία, με τη λειτουργία ενός υπάρχοντος οργανισμού και τους πιθανούς περιορισμούς που συνεπάγεται αυτό, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να κερδίσει τα μέγιστα εάν το εγχείρημα είναι επιτυχές.

"Οι ενδοεπιχειρηματίες είναι αυτοί που υλοποιούν το καινοτόμο όραμα  ( 1ος Ορίζοντας Ανάπτυξης) ενός οργανισμού. Αυτοί που αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη δημιουργία καινοτομίας κάθε είδους, μέσα σε μια επιχείρηση."

Η ενδοεπιχειρηματικότητα είναι κάτι περισσότερο από ένα «εργοστάσιο ιδεών». Σημαίνει ανάληψη ευθύνης για τη διαχείριση αυτής της ιδέας και μετάβαση στην κερδοφόρα πραγματικότητα. «Οι ενδοεπιχειρηματίες είναι οι ονειροπόλοι που τολμούν και υλοποιούν σε μια μεγάλη εταιρεία».

Επιχειρηματικότητα (Entrepreneurship)

Γιατί είναι σημαντική η ενδοεπιχειρηματικότητα;

Λαμβάνοντας υπόψη αυτούς τους ορισμούς, είναι δίκαιο να πούμε ότι η ενδοεπιχειρηματικότητα θεωρείται εξαιρετικά επωφελής τόσο για αυτόν που αναλαμβάνει τον ρόλο του ενδοεπιχειρηματία όσο και για τον οργανισμό στον οποίο δραστηριοποιούνται.

Από τη σκοπιά του οργανισμού, η προώθηση της ενδοεπιχειρηματικότητας μπορεί να οδηγήσει σε καινοτόμες αλλαγές, αποτελέσματα και αυξημένη ευελιξία που, στο πιο βασικό επίπεδο, βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα, μειώνουν το κόστος ή αυξάνουν την κερδοφορία.

Βοηθά τις επιχειρήσεις να δημιουργήσουν ανάπτυξη και επίσης προσθέτει ένα επίπεδο ευελιξίας. Ενώ μια εταιρεία μπορεί να έχει γίνει πολύ ισχυρή σε έναν συγκεκριμένο τομέα, ένας ενδοεπιχειρηματίας μπορεί να δει μια νέα και διαφορετική ευκαιρία, κατεύθυνση ή τρόπο εργασίας.

Πλεονεκτήματα

Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα ενός ενδοεπιχειρηματία (intrapreneur) είναι ότι γνωρίζει την εταιρεία καλύτερα από οποιονδήποτε εξωτερικό σύμβουλο και αυτή η εμπειρία θα μπορούσε να σημαίνει ότι έχει δει μια ευκαιρία που στο παρελθόν είχε αγνοηθεί.

Ξεκινάτε με κάποια μορφή «ανταγωνιστικού» πλεονεκτήματος. Αυτό το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα θα μπορούσε να έχει τη μορφή διανομής, της πρόσβασης σε πελάτες, ιδιοκτησίας δεδομένων ή πληροφοριών ή κάποιας μορφής τεχνολογίας που έχει αναπτύξει ο οργανισμός. Οι νεοφυείς επιχειρήσεις δεν το έχουν, επομένως δεν έχουν πρόσβαση σε υπάρχοντες πελάτες.

Η ενδοεπιχειρηματικότητα έχει επίσης το πλεονέκτημα ότι ανοίγει τα μάτια ενός οργανισμού στην διάδοχη κατάσταση ή σε πιθανούς ηγέτες έργων που θα μπορούσαν να επιφέρουν θετικές αλλαγές. Οι ενδοεπιχειρηματίες σκέφτονται και ενεργούν διαφορετικά από τους άλλους υπαλλήλους και διαθέτουν χαρακτηριστικά που συχνά θεωρούνται ηγετικά και είναι επιθυμητά στα ανώτερα στελέχη.

Η ύπαρξη κεφαλαίων είναι επίσης σημαντική. Ως υπάρχουσα επιχείρηση, όχι μόνο μπορείτε να χρηματοδοτήσετε την έναρξη, αλλά και τα επόμενα βήματα. Αντίθετα σαν ιδρυτής μιας νεοφυούς επιχείρησης, θα πρέπει να ξοδεύετε υπερβολικό χρόνο για τη συγκέντρωση κεφαλαίων.

Η δέσμευση τους με διαφορετικές εταιρικές λειτουργίες από αυτές που έχουν συνηθίσει έχει το διπλό όφελος να βοηθά μια εταιρεία να εντοπίσει μελλοντικούς ηγέτες, ενώ ταυτόχρονα τους εκπαιδεύει.

Intrapreneurs: Οι ονειροπόλοι που τολμούν

Αυτά που είπαμε μέχρι τώρα, είναι πώς αντιλαμβάνεται το project από την πλευρά της ηγεσίας. Τί γίνεται όμως με τους ίδιους τους ενδοεπιχειρηματίες (intrapreneur);

Από την πλευρά τους ένα τέτοιο περιβάλλον ενδοεπιχειρηματικότητας  είναι εξίσου σημαντικό.

Εάν ένας ενδοεπιχειρηματίας (intrapreneur) δει ότι η ιδέα του εκτιμάται από τον οργανισμό του, δημιουργεί την αίσθηση ότι μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στο μέλλον της εταιρείας, ενισχύοντας τελικά τα κίνητρα.

Η Deloitte, για παράδειγμα, έχει δημιουργήσει ένα ταμείο 25 εκατομμυρίων λιρών για να ενθαρρύνει τους ενδοεπιχειρηματίες στο εργατικό δυναμικό της .

Φυσικά, υπάρχουν και άλλα, πιο βασικά οφέλη από το να είσαι ένας επιτυχημένος ενδοεπιχειρηματίας – οι οικονομικές ανταμοιβές που μπορεί να υπάρξουν και η δυνατότητα να προχωρήσει κάποιος την καριέρα του.

Το συμπέρασμα είναι ότι εάν μια ενδοεπιχειρηματική ιδέα πραγματοποιηθεί, όλοι θα επωφεληθούν.

Βήματα ενδοεπιχειρηματικής ανάπτυξης

Άν είστε ένας οργανισμός ο οποίος διαθέτει ένα ή περισσότερα έξυπνα μυαλά ή μία διάδοχη κατάσταση, αυτοί είναι και οι πιθανοί ενδοεπιχειρηματίες, που κάθε ηγέτης περιμένει να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της εταιρείας.

Πώς μπορείς να το κάνεις σωστά. 

Μια βασική πτυχή της προώθησης της ενδοεπιχειρηματικότητας είναι να ακούτε τις ιδέες μέσα στον οργανισμό και να τους δίνετε χώρο για ανάπτυξη – αλλά χρειάζεστε ακόμα μια διαδικασία για να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους.

Σας βοηθάμε να σχεδιάστε και δημιουργήστε μια ρεαλιστική διαδικασία που θα σας επιτρέψει να καθορίσετε τους στόχους σας και να τους εκτελέσετε με επιτυχία.

Οι πέντε ιδέες της Deloitte για την ενδοεπιχειρηματικότητα:

 • Δεν πρόκειται για τη δημιουργία ενδοεπιχειρηματιών, αλλά για την εύρεση και την αναγνώρισή τους
 • Οι ενδοεπιχειρηματίες γνωρίζουν τους κανόνες και τους παραβιάζουν αποτελεσματικά
 • Η ενδοεπιχειρηματικότητα απαιτεί διαφορετική προσέγγιση διαχείρισης
 • Το Intrapreneurship περιγράφει μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση για την ανάπτυξη ριζικών καινοτομιών στο εσωτερικό
 • Η ενδοεπιχειρηματικότητα αποδίδει πολλαπλάσια όσον αφορά την ανάπτυξη της εταιρείας, την κουλτούρα και το ταλέντο.

Πηγή: Deloitte Guide to Accelerating Innovation »

Η Μεθοδολογία insTech

Μόλις εντοπίσετε τους ενδοεπιχειρηματίες σας, συγκεντρώστε τους και εκθέστε τους στη διαδικασία ανάπτυξης ιδεών. Αντί για εργασίες και έργα, προσφέρετέ τους ελευθερία και στόχους.

Είδαμε μερικά από τα χαρακτηριστικά που επιδεικνύουν οι ενδοεπιχειρηματίες. Είναι άνθρωποι που δεν επιθυμούν να τους διαχειρίζονται, αλλά θέλουν να αισθάνονται δυνατοί, ατομικιστές και να τους επιτρέπεται να λειτουργούν έξω από πλαίσια.

Εσείς θα πρέπει να τους ενθαρρύνετε να βγουν έξω από το πεδίο της δουλειάς τους, να σκεφτούν, να καινοτομήσουν και να είναι αντισυμβατικά. Προσφέρετέ τους πόρους και επίσης, πολύ σημαντικό, χρόνο για να επιτύχουν τους στόχους τους.

Αποδεχτείτε ότι η αποτυχία είναι αναπόφευκτη σε κάποιο στάδιο και μην τη στιγματίζετε όταν συμβαίνει. Θυμηθείτε ότι κάθε αποτυχημένη νέα επιχείρηση είναι ένα μάθημα.

"Η καινοτομία σε μεγάλους οργανισμούς δεν συμβαίνει χωρίς ενδοεπιχειρηματίες. Στο insTech, βοηθάμε τον οργανισμό σας να γίνει πιο ανθεκτικός. Μέσω της καθοδήγησης και της εκπαίδευσης, φέρνουμε έναν συνδυασμό ευέλικτης ενδοεπιχειρηματικότητας. Περιλαμβάνει εμπειρίες οικοδόμησης κουλτούρας που υποστηρίζει την καινοτομία και εργαλείων που εστιάζουν στο μέλλον, όπως ο σχεδιασμός βάσει σεναρίων, η διερεύνηση με εκτίμηση, η ανάλυση κινδύνου και η βιωσιμότητα.

Ο οργανισμός σας μπορεί να γίνει πιο παραγωγικός σε συνηθισμένους καιρούς και πιο ανθεκτικός όταν έρχονται αντιξοότητες ή απροσδόκητα χτυπήματα."

Επικοινωνήστε μ' έναν Μέντορα!

Προκαλέστε τον εαυτό σας !
MEETING-0006

Ξεκινήστε με μια νέα επιχειρηματική μορφή

@BusinessConsulting

Η επιλογή της σωστής δομής αφορά την εξισορρόπηση της νομικής και οικονομικής προστασίας που χρειάζεστε με την ευελιξία που προσφέρουν οι διάφορες επιλογές. Είναι μια σημαντική απόφαση και θα πρέπει να εξετάσετε προσεκτικά πριν ξεκινήσετε την επιχείρησή σας.

Μεγάλη σημασία για την επιτυχημένη υλοποίηση μιας επιχειρηματικής ιδέας έχει η νομική μορφή που θα λάβει η νεοϊδρυθείσα επιχείρηση. Η μορφή μιας επιχείρησης που θεωρείται σε κάθε περίπτωση κατάλληλη εξαρτάται από το είδος της επιχειρηματικής δραστηριότητας και κυρίως από το μέγεθος της επένδυσης. Οι κυριότερες νομικές μορφές επιχειρήσεων είναι οι παρακάτω:

Ατομική Επιχείρηση

Η μορφή αυτή είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη. Κύριο πλεονέκτημά της είναι η μεγάλη ευελιξία ως προς τις επιχειρηματικές αποφάσεις που αφορούν στο είδος της δραστηριότητας, στην επιλογή των τεχνικών μεθόδων και, ως ένα βαθμό, στο μέγεθος της παραγωγής. Τα πλεονεκτήματα αυτά είναι ουσιώδη, κυρίως για τις μικρές και μέσου μεγέθους αγροτικές, βιοτεχνικές και εμπορικές επιχειρήσεις, στις οποίες η προσωπική επίβλεψη και πρωτοβουλία είναι μεγάλης σημασίας. Όταν όμως το είδος της δραστηριότητας επιβάλλει την ανάπτυξη μεγάλου μεγέθους, τότε η εταιρική μορφή της επιχείρησης είναι συχνά η πιο κατάλληλη.

Ομόρρυθμη Εταιρεία Ο.Ε.

Για την ίδρυση Ομόρρυθμης Εταιρείας, πρέπει να συμπράξουν δύο τουλάχιστον μέρη, που, κατά την έκφραση του νόμου, υποχρεούνται αμοιβαίως στην επιδίωξη κοινού σκοπού (άρθρο 741 Αστικού Κώδικα). Τα ιδρυτικά μέλη της Ομόρρυθμης Εταιρείας μπορεί να είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Τα φυσικά πρόσωπα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.

Οι εταίροι της Ομόρρυθμης Εταιρείας ευθύνονται με ολόκληρη την περιουσία τους για όλες τις υποχρεώσεις της εταιρείας, με αλληλέγγυα ευθύνη τους. Με τη λύση της εταιρείας δεν παύει η ευθύνη των εταίρων για τυχόν υπάρχοντα χρέη της εταιρείας. Η Ομόρρυθμη Εταιρεία δεν χρειάζεται συμβολαιογραφικό έγγραφο για την κατάρτισή της, αντιθέτως αρκεί ένα ιδιωτικό συμφωνητικό.

 

Ετερόρρυθμη Εταιρεία

Χωρίζονται οι εταίροι της Ετερόρρυθμης Εταιρίας σε δύο κατηγορίες: τους ομόρρυθμους και τους ετερόρρυθμους. Η ευθύνη των ομορρύθμων εταιριών απέναντι στους πιστωτές της εταιρίας είναι αλληλέγγυα και απεριόριστη. Η ευθύνη των ετερόρρυθμων εταιριών είναι περιορισμένη και δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό της εισφοράς τους στην εταιρία. Η Ετερόρρυθμη Εταιρία δεν χρειάζεται συμβολαιογραφικό έγγραφο για την ίδρυση της, αντιθέτως αρκεί ένα ιδιωτικό συμφωνητικό.

Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης Ε.Π.Ε.

Το κεφάλαιο διαιρείται σε «μερίδες συμμετοχής» καθεμία εκ των οποίων αποτελείται από εταιρικά μερίδια, από τα οποία το καθένα δεν μπορεί να είναι  μικρότερο των 30 ευρώ. Οι συγκεκριμένοι όροι δημοσιότητας που διέπουν την ΕΠΕ κατά την ίδρυση της αλλά και καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής της, είναι: η ορισμένη διάρκειά της (αν και η παράλειψη αναγραφής της διάρκειας δεν αποτελεί λόγο ακυρότητας της εταιρίας), η περιορισμένη ευθύνη των εταίρων, η λήψη αποφάσεων κατά πλειοψηφία πλέον του μισού του όλου αριθμού των εταίρων, που εκπροσωπούν πλέον του μισού του όλου εταιρικού κεφαλαίου, καθώς και η ύπαρξη δυο οργάνων, δηλαδή της Γενικής Συνέλευσης των εταίρων και του Διαχειριστή ή Διαχειριστών. Για την ίδρυση Εταιρίας Περιορισμένης Ευθύνης, απαιτείται εταιρικό κεφάλαιο το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 18.000 €.

Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία Ι.Κ.Ε.

H Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (Ι.Κ.Ε.) είναι μια νέα μορφή επιχείρησης, η οποία έγινε με το νόμο 4072/2012 και μπορεί να συσταθεί με ελάχιστο κεφάλαιο ενός (1) ευρώ!!! Οι εταίροι συμμετέχουν με κεφαλαιακές, εξωκεφαλαιακές ή εγγυητικές εισφορές, ενώ η νέα αυτή εταιρική μορφή ανταποκρίνεται στον διαχωρισμό των λειτουργιών των εταίρων μέσα στην επιχείρηση. Η σύστασή της  είναι πιο ευέλικτη από αυτήν της Α.Ε. και της Ε.Π.Ε. και  μπορεί να λειτουργήσει και ως μονοπρόσωπη. Σκοπός της μεταξύ άλλων είναι και η αντικατάσταση μακροπρόθεσμα της ΕΠΕ και παράλληλα η διευκόλυνση της συνεργασίας και της συνύπαρξης μεταξύ των εταίρων, καθιστώντας την κατάλληλη για οικογενειακές επιχειρήσεις, καθώς και για επιχειρήσεις και συνεργασίες νέων επιχειρηματιών.

Η βασική καινοτομία της ΙΚΕ είναι η αποσύνδεση της εταιρικής συμμετοχής και των μεριδίων από το κεφάλαιο. Ενώ δηλαδή στις κλασικές περιπτώσεις της Α.Ε. και της ΕΠΕ οι μετοχές και τα εταιρικά μερίδια αποτελούν τμήμα του κεφαλαίου και προσδιορίζουν το μέγεθος της συμμετοχής καθενός, ανάλογα με τον αριθμό μεριδίων που κατέχει, στην ΙΚΕ τα πράγματα είναι διαφορετικά. Τα εταιρικά μερίδια ανάγονται όχι αποκλειστικά στο κεφάλαιο, ως μοναδικό παρονομαστή, αλλά σε έναν ευρύτερο παρονομαστή, που αποτελείται από την αξία του συνόλου των εισφορών. Αυτό είναι ίσως το βασικότερο χαρακτηριστικό της  νέας εταιρικής μορφής.

Ανώνυμη Εταιρεία Α.Ε.

Η Ανώνυμη Εταιρεία είναι ένα νομικό πρόσωπο που έχει ως επί το πλείστον κερδοσκοπικό χαρακτήρα με κυριότερο πλεονέκτημα, οι συμμετέχοντες σ αυτή (μέτοχοι) να ευθύνονται μόνο μέχρι το ύψος της συμμετοχής τους.

Οι προϋποθέσεις σύστασης Ανώνυμης Εταιρείας είναι:

 • Σύναψη Καταστατικού, που καταρτίζεται μεταξύ δύο τουλάχιστον προσώπων (ιδρυτές) φυσικών ή νομικών και πρέπει να περιβληθεί τον τύπο του συμβολαιογραφικού εγγράφου
 • Ανάληψη των μετοχών, δηλαδή, κάλυψη του μετοχικού Κεφαλαίου
 • Έγκριση του Καταστατικού και άδεια σύστασης από την αρμόδια αρχή Νομαρχία ή Γενική Γραμματεία Εμπορίου)
 • Τήρηση διατυπώσεως δημοσιότητας, η οποία συνίσταται, αφενός μεν, στην καταχώρηση του εγκριθέντος από την αρμόδια αρχή του Καταστατικού καθώς και της άδειας σύστασης της Α.Ε. στο Μητρώο Α.Ε. και αφετέρου στη δημοσίευση στο τεύχος Α.Ε. και Ε.Π.Ε. της Εφημερίδας της Κυβέρνησης (Φ.Ε.Κ.), ανακοίνωσης για τη σχετική καταχώρηση στο Μ.Α.Ε. του εγκριθέντος Καταστατικού και της άδειας σύστασης
 • Εγγραφή στο οικείο Επιμελητήριο
 • Έναρξη Εργασιών στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. και απόδοση Α.Φ.Μ.
Κοινωνικές επιχειρήσεις ΚοινΣεπ

Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚΟΙΝΣΕΠ) είναι μια καινοτόμος μορφή ιδιωτικής επιχείρησης που θεσμοθετήθηκε πρόσφατα στην Ελλάδα. Είναι μια μορφή αστικού συνεταιρισμού, όπου 5 ή περισσότεροι άνθρωποι ενώνουν τις δυνάμεις τους για να κάνουν μια κοινά διοικούμενη εταιρεία. Ο καθένας έχει μια ψήφο και έτσι ο κάθε συνεταίρος έχει λόγο στη διοίκηση της ΚΟΙΝΣΕΠ. Συνεταίρος σε μια ΚΟΙΝΣΕΠ μπορεί να είναι οποιοσδήποτε: άνεργος, επιχειρηματίας, φοιτητής, συνταξιούχος, εργαζόμενος, δημόσιος υπάλληλος κοκ.

ΚοινΣεπ

Η σύσταση της Κοιν.Σ.Επ., η σχέση μεταξύ μελών της, η διοίκηση, η λειτουργία της, καθώς και η λύση της διέπονται από το ν. 1667/1986 (Α’ 196), εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στο νόμο 4019/2011. Σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία 4019/2011 είναι “νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και αποτελεί συνεταιρισμό κοινωνικής ωφέλειας με αντικείμενο την παραγωγή, προμήθεια ή παροχή αγαθών και υπηρεσιών γενικού συμφέροντος η οποία διαθέτει την εμπορική ιδιότητα”.

Για τη σύσταση της Κοιν.Σ.Επ. τηρείται η διαδικασία ίδρυσης ενός αστικού συνεταιρισμού. Η Ελληνική πολιτεία επιτρέπει στους κοινωνικούς επιχειρηματίες να διανείμουν ένα ποσοστό των κερδών με χαμηλή φορολογική κλίμακα και στους ιδίους αλλά και στους εργαζομένους τους. Το υπόλοιπο ποσό επανεπενδύεται αφορολόγητο.

Υπάρχουν τρεις τύποι κοινωνικών επιχειρήσεων: α) ένταξης, που αφορούν στην ένταξη στην οικονομική και κοινωνική ζωή των ατόμων που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, β) κοινωνικής φροντίδας, που αφορούν στην παραγωγή και παροχή προϊόντων και υπηρεσιών σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, και γ) συλλογικού σκοπού, που αφορούν σε διάφορες δράσεις που προάγουν το τοπικό και συλλογικό συμφέρον.

PC_0006

Δαπάνες που εκπίπτουν ως έξοδο

@BusinessConsulting

Επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες δίνουν πραγματική μάχη για να παραμείνουν οι επιχειρήσεις τους ανοιχτές και να διατηρήσουν χαμηλές τις οφειλές τους προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την κατάλληλη διαχείριση των εξόδων.

Γενικός κανόνας είναι ότι εκπίπτουν όλες οι δαπάνες που κρίνονται απαραίτητες για την επίτευξη του επιχειρηματικού σκοπού και την της εκάστοτε επαγγελματικής δραστηριότητας. 

Για να μειωθεί η φορολογία και ο ΦΠΑ, ο επαγγελματίας μπορεί να δικαιολογήσει αρκετές “εκπιπτόμενες επιχειρηματικές δαπάνες” ως έξοδα για την επιχείρηση του, είτε είναι Ατομική επιχείρηση, είτε είναι Ι.Κ.Ε. εταιρεία είτε είναι Ομόρρυθμη εταιρεία Ο.Ε., τα οποία σας παραθέτουμε αναλυτικά παρακάτω.

Δαπάνες λειτουργίας στην έδρα της επιχείρησης
 • Ενοίκια επαγγελματικής εγκατάστασης με βάση το μισθωτήριο συμβόλαιο που έχει κατατεθεί στην Δ.Ο.Υ. και κοινόχρηστες δαπάνες κτιρίου
 • Λογαριασμοί ρεύματος, νερού και θέρμανσης ακόμα και αν βρίσκονται στο όνομα του ιδιοκτήτη του ακινήτου
 • Δαπάνες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας
 • Αγορές επίπλων και λοιπού εξοπλισμού
 • Αγορές ηλεκτρονικών αγαθών (Κινητό τηλέφωνο, υπολογιστής, tablet, εκτυπωτής κλπ) καθώς και λογισμικό (εμπορικά προγράμματα, windows, ms office, antivirus)
 • Υλικά καθαριότητας και ασφάλειας χώρου (Φαρμακείο γραφείου, πυροσβεστήρας, αρωματικά κλπ)
 • Γραφική ύλη, έντυπα αναλώσιμα εκτυπωτών
 • Ενοίκια μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες της επιχείρησης.
Μισθοδοσία προσωπικού – Αμοιβές – Εισφορές
 • Τα έξοδα μισθοδοσίας και αμοιβής του προσωπικού, εφόσον έχουν καταβληθεί. Οι δαπάνες μισθοδοσίας δεν αναγνωρίζονται προς έκπτωση, αν δεν έχουν εξοφληθεί μέσω επαγγελματικών τραπεζικών λογαριασμών ή επιταγών που εξοφλούνται μέσω των ίδιων λογαριασμών .
 • Όλες οι υποχρεώσεις προς ασφαλιστικά ταμεία ΕΦΚΑ (ΟΑΕΕ, ΙΚΑ, ΤΣΕΜΕΔΕ). Προσοχή, οι δαπάνες αυτές εκπίπτουν μόνο αν έχουν εξοφληθεί.
 • Όλες οι αμοιβές προς ελεύθερους επαγγελματίες (δικηγόροι, λογιστές, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί κ.λ.π.)
 • Συνδρομές σε επαγγελματικές οργανώσεις
 • Έξοδα επιμόρφωσης προσωπικού
Προβολή και διαφήμιση
 • Έντυπη διαφήμιση (Σχεδίαση και έκδοση επαγγελματικών καρτών, διαφημιστικών εντύπων κλπ)
 • Προβολή καταστήματος (Ταμπέλα, banners, αυτοκόλλητα και θέματα με το λογότυπο της επιχείρησης)
 • Ηλεκτρονική διαφήμιση (Facebook ads, Google adwords, instagram, Booking, vrisko, χρυσός οδηγός κλπ)
 • Κατασκευή και συντήρηση εταιρικής ιστοσελίδας (domain, ανανέωση server κλπ)
 • Κατοχύρωση ευρεσιτεχνίας και εμπορικού σήματος

Προσοχή : για να μπορείτε να δικαιολογήσετε τα έξοδα από εταιρίες που έχουν έδρα το εξωτερικό, θα πρέπει να βρίσκεστε στο σύστημα ενδοκοινοτικών αποκτήσεων-παραδόσεων.

Δαπάνες επαγγελματιών με έδρα την οικία
 • Όταν η έδρα της επιχείρησης είναι η οικία του ιδιοκτήτη και σύμφωνα με τα τετραγωνικά μέτρα του σπιτιού που χρησιμοποιείται για επαγγελματικούς λόγους, μπορούν να δικαιολογηθούν έξοδα από τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ, θέρμανσης και άλλες δαπάνες της οικίας, σε ποσοστό περίπου 30% (το 1/3 της συνολικής τους αξίας)
 • Το τεκμαρτό ενοίκιο από την ιδιοχρησιμοποίηση ιδιόκτητου χώρου σαν γραφείο, εκπίπτει ως δαπάνη εφόσον δηλωθεί ως εισόδημα από ακίνητα.

Δαπάνες επαγγελματιών με έδρα την οικία

Άλλες εκπιπτόμενες δαπάνες από τα ακαθάριστα έσοδα των ελεύθερων επαγγελματιών
 • Ασφάλιστρα για την ασφάλιση αστικής ευθύνης και πυρός/κλοπής των περιουσιακών στοιχείων ή των μεταφορικών μέσων της επιχείρησης.
 • Αποζημιώσεις σε τρίτους βάση δικαστικών αποφάσεων, καθώς και των απολυθέντων υπαλλήλων.
 • Μεταφορικά έξοδα λόγω αλλαγής της επαγγελματικής εγκατάστασης (ως έδρας)
 • Δαπάνες διαμονής, διατροφής, μετακίνησης όταν μετακινούνται μακριά από την έδρα τους στα πλαίσια της εκτέλεσης της εργασίας
 • Έξοδα μεταφοράς προσωπικού και υλικών/αγαθών με μέσα τρίτων
 • Ταχυδρομικές υπηρεσίες – courier
 • Προμήθειες τραπεζών
 • Προμήθειες τρίτων για αγορές, πωλήσεις, μεσιτείες, κλπ.
 • Δημοσίευσης αγγελιών και ανακοινώσεων
 • Δημοσίευσης στο Φ.Ε.Κ. ισολογισμών
 • Συνδρομές σε επαγγελματικές οργανώσεις και Επιμελητήρια
 • Από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων εκπίπτουν, μεταξύ άλλων και οι δεδουλευμένοι κάθε είδους τόκοι δανείων ή πιστώσεων γενικά της επιχείρησης.
 • Έξοδα με σκοπό την κερδοφορία μπορούν να θεωρηθούν υπό προϋποθέσεις μια επαγγελματική διοργάνωση, κάποια δώρα για πελάτες και συνεργάτες κτλ, τα οποία όμως μπορούμε να αποδείξουμε ότι είναι πραγματικά για επιχειρηματικό σκοπό.
Έξοδα από χρηματοδοτική μίσθωση (leasing)

Αυτό εξυπηρετεί τη μείωση του ΦΠΑ και της φορολογίας. Μπαίνοντας στη διαδικασία ενοικίασης εξοπλισμού για την επιχείρηση, ή και αυτοκινήτου, που είναι και το πιο κλασσικό, μπορείτε να δικαιολογήσετε :

 • το μηναίο ενοίκιο του εξοπλισμού
 • απεριόριστες δαπάνες καυσίμων μαζί με το ΦΠΑ τους
 • τα έξοδα συντήρησης του αυτοκινήτου όπως ασφάλιστρα, service, αλλαγή ελαστικών, τέλη κυκλοφορίας, ειδικές επισκευές κλπ

Με την ενοικίαση αυτοκινήτου απαλλάσσεστε από το τεκμήριο, εξαιτίας του οποίου πολλοί επαγγελματίες αντιμετωπίζουν πρόβλημα άδικης φορολόγησης.

TIP 1 : Μπορείτε να στρατολογήσετε συγγενείς και δικούς σας ανθρώπους να εκδίδουν τιμολόγια για αγαθά ή υπηρεσίες που μπορεί να δικαιολογήσει η επιχειρηματική σας δραστηριότητα. Δεν μπορούν όμως να κόβουν τιμολόγιο για οτιδήποτε αγοράζουν, επειδή απλά είσαι “επαγγελματίας”. Το αναφέρουμε, γιατί πολλά έχουν δει τα μάτια μας! Πως θα δικαιολογήσει ένα μανάβικο την αγορά διαδρόμου γυμναστικής;

TIP 2 : Στις κεφαλαιουχικές εταιρίες, όπως είναι η ΙΚΕ εταιρία και η Μονοπρόσωπη ΙΚΕ , δικαιολογούνται ως έξοδα οι αμοιβές του διαχειριστή  και των μελών της εταιρίας (από την παροχή και τη συνεισφορά εργασίας).

Έξοδα από χρηματοδοτική μίσθωση (leasing)

Τι δεν εκπίπτει ως έξοδο στην επιχείρηση

Δυστυχώς η ελεγκτική αρχή δεν αποδέχεται κάποιες δαπάνες όταν αυτές δεν μπορούν να αποδειχθούν με πραγματικά στοιχεία (τιμολόγια). Συγκεκριμένα δεν δικαιολογούνται αποδείξεις καυσίμων και δαπάνες ΙΧ (εκτός αν είναι κάτω των 100euro και αναγράφεται η πινακίδα του αυτοκινήτου) . Τα έξοδα αυτά εκπίπτουν μόνο εάν το αυτοκίνητο έχει άδεια επαγγελματικού αυτοκινήτου ή είναι μισθωμένο (leasing).

 • Φορολογικά Πρόστιμα και παραβάσεις
 • Οι μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων.
 • Ο φόρος εισοδήματος και το τέλος επιτηδεύματος
 • Οι δαπάνες ψυχαγωγίας

ΠΡΟΣΟΧΗ : Δεν εκπίπτει κάθε είδους δαπάνη που αφορά σε αγορά αγαθών ή λήψη υπηρεσιών αξίας άνω των 500 ευρώ, από την ημεδαπή ή την αλλοδαπή, εφόσον η τμηματική ή ολική εξόφληση δεν έγινε με τη χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής. Δηλαδή δεν μπορεί να εκπέσει τιμολόγιο αξίας άνω των 500 ευρώ, για το οποίο η εξόφληση δεν έγινε μέσω τραπέζης.

Η τεράστια σημασία της καλής συνεργασίας Λογιστή-Φοροτεχνικού με τον επιχειρηματία

 • Η συχνή ενημέρωση παραστατικών εσόδων-εξόδων, η συνεχής παρακολούθηση του ΦΠΑ και της ετήσιας πορείας κέρδους, είναι πράγματα που μπορεί να αποδειχθούν σωτήρια για την ελεγχόμενη φορολογία μιας επιχείρησης.
 • Επιπλέον, σημαντική μείωση της φορολογίας μιας επιχείρησης με απώτερο σκοπό την βιωσιμότητα και την καλή λειτουργία της αποτελεί η καθημερινή επικοινωνία, ακόμη και για απλά θέματα όπως το αν θα πρέπει να κοπεί τιμολόγιο για μια δαπάνη ή όχι, για την ενημέρωση ως το ύψος που κυμαίνεται ο ΦΠΑ και το κέρδος προς το τέλος του τριμήνου ή της χρονιάς και όχι αφού παρέλθει ο χρόνος δράσης, ώστε να σώζεται η όποια κατάσταση.
 • Τέλος, οι αλλεπάλληλες αλλαγές στη φορολογία της Ελλάδας του σήμερα, καθιστούν πλέον απαραίτητη την υπεύθυνη λογιστική υποστήριξη, καθώς ακόμα και μια μικρή λογιστική παρατυπία ή ένας λάθος χειρισμός, μπορούν να επιφέρουν ολέθρια αποτελέσματα και δυσβάσταχτα πρόστιμα.
MONEY_0024

Εξασφαλίστε χρηματοδότηση για την επιχείρησής σας

@BusinessConsulting

Το επιχειρηματικό σας σχέδιο θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε πόσα χρήματα θα χρειαστείτε για να θέσετε σε λειτουργία την επιχείρησή σας. Υπάρχουν μερικοί τρόποι χρηματοδότησης της επιχείρησής σας, αλλά αυτοί είναι οι πιο συνηθισμένοι:

 

Επιχειρηματικά δάνεια. 

Εάν έχετε ένα καλό προσωπικό πιστωτικό ιστορικό και χρειάζεστε χρηματοδότηση για την εκκίνηση ή την ανάπτυξη, ένα επιχειρηματικό δάνειο από ένα τραπεζικό ίδρυμα θα μπορούσε να είναι μια καλή ιδέα.

Επιχορηγήσεις επιχειρήσεων. 

Οι επιχορηγήσεις δίνονται συχνά σε επιχειρήσεις-στόχους με βάση διάφορους παράγοντες, 

Η νέα προγραμματική περίοδος ΕΣΠΑ 2021-2027 βρίσκεται στην τελική ευθεία για την ενεργοποίησή της και θα αποτελέσει μοχλό για την επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη.

Κοινοτικοί πόροι άνω των 20 δισ. ευρώ πρόκειται να διατεθούν σε τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας της χώρας

ΕΣΠΑ 2021-2027 – Κατανομή πόρων

Το ΕΣΠΑ 2021-2027 των 20 δισ. ευρώ, το νέο αναθεωρημένο Πρόγραμμα Επενδύσεων στα 8 από 6,75 δισ. ευρώ, οι πόροι των 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης υπό τον ακαδημαϊκό και νομπελίστα Χριστόφορο Πισαρίδη, καθώς και τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων και χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου Invest EU θα ενσωματωθούν στην αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο του νέου ΕΣΠΑ που υπογράφει ο κ. Τσακίρης προβλέπει την κατανομή των πόρων στους ακόλουθους τομείς με βάση τους στόχους της κυβερνητικής πολιτικής:

Ανταγωνιστική οικονομία και ψηφιακή μετάβαση (θα δεσμευτούν πόροι σε ποσοστό 20,3%)

Αφορά τη διασύνδεση της έρευνας με τον παραγωγικό ιστό της χώρας, την προσαρμογή της ελληνικής βιομηχανίας στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον με τη δημιουργία αξίας σε όλα τα πεδία του επιχειρείν, την ενδυνάμωση της καινοτομικής ικανότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και της οικονομίας.Ο στόχος της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων (τωρινό πρόγραμμα ΕΠΑνΕΚ) ενισχύεται συνολικά περίπου κατά 50%, με μεγάλο μέρος των κοινοτικών πόρων να κατευθύνεται στο νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, το οποίο αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού. Επίσης, το επιχειρησιακό πρόγραμμα για την απασχόληση και την εκπαίδευση παρουσιάζει εξίσου πολύ σημαντική αύξηση, όπως και εκείνο του περιβάλλοντος, με απώτερο στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Περιβάλλον, ενέργεια και πολιτική προστασία (με πόρους της τάξης του 26,1%)

Θα χρηματοδοτηθούν επενδύσεις με χαμηλές εκπομπές άνθρακα μέσω της προώθησης μετάβασης σε καθαρές μορφές ενέργειας, των πράσινων επενδύσεων, της κυκλικής οικονομίας, της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

Μεταφορές και ευρυζωνικά δίκτυα (15,3%)

Ο στόχος εστιάζει στην ανάπτυξη ενός ασφαλούς, συνεκτικού και διαλειτουργικού συστήματος σιδηροδρομικών μεταφορών υψηλής ποιότητας, στην εξασφάλιση προσβασιμότητας και στη βέλτιστη χρήση των αυτοκινητοδρόμων, των θαλάσσιων λιμένων και των αεροδρομίων της Ελλάδας με την κατασκευή τμημάτων και συνδέσεων που λείπουν από το δίκτυο και στην προώθηση μιας σειράς μεσοπρόθεσμων πρωτοβουλιών και δράσεων οι οποίες στοχεύουν στη δημιουργία ενός σύγχρονου και καλύτερου ψηφιακού περιβάλλοντος, τόσο για τους πολίτες όσο και για τις επιχειρήσεις της χώρας, με την υλοποίηση επενδύσεων σε ταχέα και υπερταχέα ευρυζωνικά δίκτυα, σε ανοιχτά ασύρματα δίκτυα για την πρόσβαση όλων στο Διαδίκτυο, καθώς και με την ανάπτυξη σύγχρονων δικτυακών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των δικτύων οπτικών ινών και των δικτύων 5G.

Απασχόληση, εκπαίδευση και κοινωνική προστασία (συμπεριλαμβανομένων των υποδομών υγείας και παιδείας) (31,9%)

Προτεραιότητα θα δοθεί στις ίσες ευκαιρίες και στην ισότιμη πρόσβαση στην αγορά εργασίας (ιδίως γυναικών, νέων και μακροχρόνιων ανέργων) και στην κοινωνική σύγκλιση, στην ποιοτική και χωρίς αποκλεισμούς εκπαίδευση, στην κατάρτιση και στη διά βίου μάθηση, στην κοινωνική προστασία και στην ένταξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και ατόμων που αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, στην αντιμετώπιση της υλικής στέρησης και στον συστημικό εκσυγχρονισμό των αντίστοιχων θεσμών. Επιπρόσθετα, πόροι θα κατανεμηθούν και στην εφαρμογή ολοκληρωμένων μέτρων που αφορούν μεταξύ άλλων τη στέγαση και τις κοινωνικές υπηρεσίες και την εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένης και της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης.

Χωρικές παρεμβάσεις και αστική ανάπτυξη (5,4%)

Δίδεται προτεραιότητα στην ενίσχυση της ολοκληρωμένης κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής τοπικής ανάπτυξης, με έμφαση στη βιώσιμη αστική ανάπτυξη, της πολιτιστικής κληρονομιάς, του τουρισμού, της αναζωογόνησης δημόσιων χώρων και της ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων των αγροτικών και των παράκτιων περιοχών με πρωτοβουλία των τοπικών κοινοτήτων.

Όλοι οι προαναφερθέντες στόχοι εξειδικεύονται και αποτυπώνονται σε έξι επιχειρησιακά (τομεακά) προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 και στη συνέχεια κατανέμονται στα 13 περιφερειακά προγράμματα της χώρας, καθώς και στα προγράμματα διασυνοριακής εδαφικής συνεργασίας (Interreg). Οι 13 Περιφέρειες θα διαχειριστούν το 1/3 των συνολικών πόρων, δηλαδή περίπου 7 δισ. ευρώ, έως το 2027.

insTech Capital 

Ενδεχομένως, μπορείτε να λάβετε χρηματοδότηση από το επιχειρηματικό οικοσύστημα, που βοηθά τους φιλόδοξους ηγέτες να αποκτήσουν τα κεφάλαια που χρειάζονται, χωρίς μακροχρόνιες εγκρίσεις τράπεζας ή να πωλήσουν μερίδια της εταιρείας τους.

Crowdfunding. 

Εάν δεν θέλετε να ακολουθήσετε την παραδοσιακή διαδρομή χρηματοδότησης, θα μπορούσατε πάντα να συγκεντρώνετε κεφάλαια από μια ομάδα ανθρώπων στο διαδίκτυο.

Angel Investors

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις χρηματοδοτούν επίσης τις εταιρείες τους μέσω VC ή επενδυτών αγγέλων ή φίλων και συγγενών στα αρχικά στάδια. 

Τι είναι ένας Άγγελος Επενδυτής (Angel Investor);

Οι Angel Investors είναι πλούσιοι ιδιώτες επενδυτές που επικεντρώνονται στη χρηματοδότηση μικρών επιχειρηματικών εγχειρημάτων με αντάλλαγμα μετοχικό κεφάλαιο. Σε αντίθεση με μια εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων που χρησιμοποιεί ένα επενδυτικό κεφάλαιο, οι Angel Investors χρησιμοποιούν τη δική τους καθαρή θέση. Σε σύγκριση με τους επενδυτές επιχειρηματικών συμμετοχών, οι Angel Investors μπορεί επίσης να είναι πιο υπομονετικοί με τους επιχειρηματίες και ανοιχτοί στο να παρέχουν μικρότερα ποσά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αλλά θέλουν να δουν μια στρατηγική εξόδου σε κάποιο σημείο όπου μπορούν να τσεπώσουν τα κέρδη τους, συνήθως μέσω μιας δημόσιας προσφοράς ή μιας εξαγοράς.

Άγγελοι επενδυτές χρηματοδοτούν επιχειρήσεις σε πολλούς κλάδους. 

Τα υπέρ και τα κατά των Angel Investors

Τα πλεονεκτήματα των επενδυτών αγγέλων

Το να έχετε έναν Angel Investor σημαίνει ότι η επιχείρησή σας δεν χρειάζεται να αποπληρώσει τα κεφάλαια επειδή δίνετε μετοχές ιδιοκτησίας σε αντάλλαγμα για χρήματα. Οι επενδύσεις των Angel Investors προορίζονται συνήθως για καθιερωμένες επιχειρήσεις πέρα ​​από τη φάση εκκίνησης. Αυτές οι εταιρείες έχουν δείξει μεγάλες υποσχέσεις για κέρδη, αλλά εξακολουθούν να χρειάζονται κεφάλαια για να αναπτύξουν προϊόντα ή να αναπτυχθούν. Επειδή τα χρήματα ενός Angel Investor είναι άμεσα διαθέσιμα, μπορεί να είναι μεγάλο κίνητρο για να σας βοηθήσουν να πετύχετε μέσω καθοδήγησης ή προσφέροντας άμεση βοήθεια διαχείρισης.

Τα μειονεκτήματα των επενδυτών αγγέλων

Ένα μεγάλο μειονέκτημα είναι ότι οι επενδυτές άγγελοι θέλουν συνήθως το 10% έως το 50% της εταιρείας σας σε αντάλλαγμα για την χρηματοδότηση. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων θα μπορούσαν να χάσουν τον έλεγχο της επιχείρησής τους εάν οι επενδυτές άγγελοι αποφασίσουν ότι εμποδίζουν την εταιρεία να πετύχει. Είναι σημαντικό να σκεφτείτε πόσα ίδια κεφάλαια θέλετε να δώσετε σε έναν επενδυτή για χρηματοδότηση, επειδή εάν δώσετε πάρα πολλά, μπορεί να μην είστε κύριος της εταιρείας σας πια εάν τα πράγματα δεν πάνε καλά και ο επενδυτής άγγελος έχει περισσότερο μερίδιο στην ιδιοκτησία από εσάς.

Πηγές Angel Investing

Δεδομένου ότι οι επενδυτές άγγελοι είναι συνήθως πλούσια άτομα, δεν είναι ασυνήθιστο οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων να θέλουν να τους αναζητήσουν για χρηματοδότηση. 

Λοιπόν, μπορείτε να βρείτε αγγέλους επενδυτές μέσα από την λίστα του instech:

 

Angel List : Μια διαδικτυακή πλατφόρμα που βοηθά τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων να βρουν επενδυτές.

Angel Investment Network : Ένα δίκτυο με περισσότερους επενδυτές. Οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων μπορούν να δημιουργήσουν ένα προφίλ και να προωθήσουν την επιχείρησή τους. Αν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι άγγελοι, θα επενδύσουν.

LinkedIn: Τα επαγγελματικά κοινωνικά δίκτυα, όπως το LinkedIn, μπορούν να σας προσφέρουν έναν άμεσο τρόπο επικοινωνίας με έναν επενδυτή άγγελο.

Πριν απευθυνθείτε σε έναν επενδυτή άγγελο, βεβαιωθείτε ότι έχετε εφαρμόσει το επιχειρηματικό σας σχέδιο. Θα θέλουν να βεβαιωθούν ότι η επιχείρησή σας έχει τη δυνατότητα επιτυχίας πριν επενδύσει στην εταιρεία σας.

Τι ποσοστό θέλουν οι Angel Investors;

Όσο περισσότερα χρήματα δίνει στην επιχείρησή σας ένας επενδυτής άγγελος, τόσο περισσότερη και μεγαλύτερη απόδοση επένδυσης (ROI) θα περιμένει. Η προσδοκία απόδοσης επένδυσης ποικίλλει μεταξύ των Angel Investors και της συγκεκριμένης επενδυτικής ευκαιρίας. Δεν είναι ασυνήθιστο για έναν επενδυτή άγγελο να περιμένει απόδοση 30% στα χρήματά του.

Οι Angel Investors θα έχουν στο μυαλό τους μια προσδοκία απόδοσης επένδυσης (ROI) ως μέρος της στρατηγικής εξόδου τους. Αυτό είναι το χρονικό σημείο που πωλούν τα ίδια κεφάλαιά τους στην εταιρεία για να καλύψουν την αρχική τους επένδυση και τυχόν κέρδη.

Λάβετε υπόψη ότι η χρηματοδότηση από επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων θα έχει υψηλότερες προσδοκίες για απόδοση επένδυσης (ROI). Επειδή αυτού του είδους οι εταιρείες δίνουν σημαντικά περισσότερα χρήματα, θα θέλουν να έχουν μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους.

Επόμενο βήμα: Μάθετε πώς μπορείτε να λάβετε ένα δάνειο για χρήση και τους διαφορετικούς τύπους δανείων για τα οποία μπορείτε να υποβάλετε αίτηση.

Ελάτε στην κοινότητα μας!

Ξεκινήστε τον επιχειρηματικό & ψηφιακό σας μετασχηματισμό
PERSON_0090

Ασφαλίστε την επιχείρηση σας

@BusinessConsulting

Η σωστή Διαχείριση Ασφαλιστικού κινδύνου βοηθά στην προστασία της επιχείρησής σας και των προσωπικών σας περιουσιακών στοιχείων από οτιδήποτε μπορεί να πάει στραβά. Πολλές φορές η πολιτεία έχει νόμους και απαιτεί υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων. Αλλά ακόμα κι αν το κράτος δεν το απαιτεί, είναι πάντα καλή ιδέα να παρέχετε στον εαυτό σας και στην επιχείρησή σας επιπλέον προστασία.

 

Είδη ασφάλισης επιχειρηματικού κινδύνου

Υπάρχουν πολλά είδη επιχειρηματικής ασφάλισης και το πρώτο βήμα είναι να καταλάβετε ποια ασφάλιση χρειάζεται η επιχείρησή σας. Ακολουθούν ορισμένοι συνήθεις τύποι ασφάλισης που περιλαμβάνουν:

 • Η ασφάλεια αστικής ευθύνης καλύπτει την επιχείρησή σας για τυχόν νομικές ενέργειες που οφείλονται σε ατυχήματα, τραυματισμούς ή αμέλεια.
 • Η ασφάλιση εμπορικής περιουσίας θα βοηθήσει την επιχείρησή σας εάν κάποιο ακίνητο καταστραφεί λόγω πυρκαγιάς, θεομηνίας,, κλοπής. κλπ. Θα σας βοηθήσει να πληρώσετε για την επισκευή του κτηρίου ή την αντικατάσταση αποθεμάτων και εξοπλισμού.
 • Η ασφάλιση αποζημίωσης εργαζομένων πληρώνει για την ιατρική περίθαλψη και τους χαμένους μισθούς τυχόν εργαζομένων που τραυματίζονται στην εργασία. 
 • Η ασφάλιση επαγγελματικής αστικής ευθύνης προστατεύει τους ανθρώπους που εργάζονται σε εργασίες που σχετίζονται με υπηρεσίες. Τους προστατεύει από την ευθύνη για αμέλεια ή κακή πρακτική. Είναι επίσης γνωστό ως ασφάλιση σφαλμάτων και παραλείψεων.
 • Η ασφάλιση αστικής ευθύνης προϊόντων προστατεύει τους κατασκευαστές, τους χονδρεμπόρους, τους διανομείς και τους λιανοπωλητές. Τους προστατεύει από την ευθύνη εάν ένα προϊόν που φτιάχνουν ή πωλούν αποδειχθεί μη ασφαλές και τραυματίσει κάποιον. 
 • Η ασφάλιση διακοπής της επιχείρησης θα καλύψει τα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησής σας εάν χρειαστεί να κλείσει ή να μετακινηθεί (για παράδειγμα, λόγω πυρκαγιάς, θεομηνίας και γενικά από καλυπτόμενο κίνδυνο). Θα καλύψει τα έξοδα, την πληρωμή των εργαζομένων, την πληρωμή ενοικίου κλπ.
 • Η ασφάλεια αστικής ευθύνης στον κυβερνοχώρο παρέχει κάλυψη αστικής ευθύνης σε επιχειρήσεις που υφίστανται παραβίαση δεδομένων. Ανάλογα με την ασφάλιση, μπορεί επίσης να καλύψει πρόστιμα, απώλεια κερδών, το κόστος ενημέρωσης των πελατών σας για την παραβίαση δεδομένων, καθώς και την παροχή υπηρεσιών σε πελάτες που πέφτουν θύματα κλοπής ταυτότητας λόγω της εν λόγω παραβίασης δεδομένων.

Για να σας βοηθήσουμε να αποφασίσετε ποια ασφάλιση μπορεί να χρειαστείτε, πρέπει να κατανοήσετε τους κινδύνους του κλάδου στον οποίο βρίσκεστε. Για την διευκόλυνση σας δείτε την Διαχείριση ασφαλιστικού κινδύνου.

Κάντε λοιπόν κάποια έρευνα και αξιολογήστε τους κινδύνους που ενέχει η επιχείρηση που ξεκινάτε. Ένας εμπορικός ασφαλιστικός πράκτορας, από το Marketplace μας θα σας βοηθήσει να βρείτε συμβόλαια που ταιριάζουν με τις ανάγκες της επιχείρησής σας και την τιμή σας.  

Απλώς φροντίστε να επαναξιολογήσετε καθώς η επιχείρησή σας μεγαλώνει. Καθώς οι ανάγκες της επιχείρησής σας αλλάζουν, πιθανότατα θα χρειαστεί να ενημερώσετε και τις πολιτικές σας. 

Επικοινωνήστε μ' έναν Μέντορα!

Προκαλέστε τον εαυτό σας !
Bill_Aulet_V01

Προσεγγίστε την επιχειρηματικότητα πειθαρχημένα

@BusinessConsulting

Υπάρχουν πολλοί μύθοι για την επιχειρηματικότητα. Για παράδειγμα, ότι οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες γεννιούνται, δεν γίνονται. Ότι οι επιχειρηματίες είναι εγωιστές, ότι αγαπούν τον κίνδυνο και ότι είναι απείθαρχοι. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ακριβώς το αντίθετο. η επιχειρηματικότητα είναι μια ικανότητα που μπορεί να διδαχθεί.

 • Τι χρειάζεται για να γίνει κάποιος επιχειρηματίας;
 • Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του;
 • Γεννήθηκε με κάποιο ειδικό γονίδιο που τον κάνει διαφορετικό;
 • Ποια είναι τα βήματα που απαιτούνται για την ίδρυση μιας εταιρείας;
Τι είναι επιχειρηματικότητα

Η επιχειρηματικότητα δεν είναι επιστήμη ούτε τέχνη, αλλά μια δεξιότητα που μπορεί να καλλιεργηθεί. Ο διάσημος καθηγητής του MIT Bill Aulet, παρουσιάζει στο βιβλίο του Discipiplin Entrepreneurship  έναν βήμα προς βήμα στρατηγικό χάρτη για την έναρξη μιας επιτυχημένης επιχείρησης ή για την αποτελεσματικότερη διάθεση καινοτόμων προϊόντων και ιδεών στην αγορά.

Τα 24 βήματα είναι διακριτά και μπορούν να ομαδοποιηθούν σε έξι ενότητες. Κάθε βήμα πρέπει να γίνεται με την αριθμητική του σειρά με την κατανόηση ότι σε κάθε βήμα, θα μάθετε πράγματα που θα σας ζητήσουν να αναθεωρήσετε την εργασία που έχετε κάνει στα προηγούμενα. Αυτές οι ενότητες παρουσιάζουν μια γενική περιγραφή του τρόπου με τον οποίο τα 24 βήματα θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε μια βιώσιμη, βασισμένη στην καινοτομία επιχείρηση.

Τύποι επιχειρηματικότητας

Υπάρχουν δύο τύποι επιχειρηματικότητας.

Επιχειρηματικότητα μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων - Αυτοί οι τύποι επιχειρήσεων καλύπτουν κυρίως τις τοπικές αγορές. Η καινοτομία δεν είναι απαραίτητη για την έναρξη τέτοιων επιχειρήσεων. Συνήθως, οι οικογενειακές επιχειρήσεις ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία. Αναπτύσσονται γραμμικά και γενικά δεν χρειάζονται τα κεφάλαια των Venture Capital Funds ( Κεφάλαια Επιχειρηματικών Συμμετοχών ).

Επιχειρηματικότητα που βασίζεται στην καινοτομία (IDE) - Αυτές οι επιχειρήσεις εξυπηρετούν τις παγκόσμιες / περιφερειακές αγορές και βασίζονται σε κάποιο είδος καινοτομίας. Επικεντρώνονται στην ανάπτυξη ακόμη και με πιθανό κόστος της απώλειας ελέγχου. Γενικά ξεκινούν χάνοντας χρήματα, αλλά εάν είναι επιτυχημένες, θα έχουν εκθετική ανάπτυξη.

Τι είναι η καινοτομία;

Ο Bill Aulet ορίζει την καινοτομία ως προϊόν της εφεύρεσης και της εμπορευματοποίησης .

Καινοτομία = Εφεύρεση * Εμπορευματοποίηση

Αναφέρει στο βιβλίο του ότι οι επιχειρηματίες δεν αναμένεται να δημιουργήσουν μια εφεύρεση η οποία μπορεί να προέλθει από αλλού. Όμως, πρέπει να έχουν την ικανότητα να εμπορευματοποιούν εφευρέσεις.

Η εφεύρεση είναι ένα σημαντικό συστατικό, αλλά χωρίς εμπορευματοποίηση της εφεύρεσης, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως καινοτομία.

Το επιχειρηματικό μοντέλο διαφήμισης που βασίζεται στη λέξη Google Adds εφευρέθηκε αρχικά από μια εταιρεία με την ονομασία Overture, αλλά η Google ήταν η πρώτη που το εμπορεύτηκε επιτυχώς.

Τα 24 βήματα της πειθαρχημένης επιχειρηματικότητας

Ο Bill Aulet ορίζει μια διαδικασία 24 βημάτων για τη δημιουργία μιας βιώσιμης επιχείρησης που βασίζεται στην καινοτομία. Αυτά τα 24 βήματα, χωρισμένα σε έξι ενότητες, παρατίθενται παρακάτω.

Δείτε Τα 24 Βήματα

Starter

Ελάτε να συνεργαστούμε για να αναπτύξουμε νέα ψηφιακά επιχειρηματικά μοντέλα για την εταιρεία σας.

 

Το instech βοηθά επαγγελματίες, ηγέτες ΜμΕ και Startupers να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις επιχειρηματικές ευκαιρίες στην ΕΕ.

Είναι ένα οικοσύστημα Κοινωνικού Σκοπού, για όλες τις επιχειρηματικές ανάγκες των ΜμΕ.

Παρέχει άφθονη γνώση & υποστήριξη σχετικά με την πρόσβαση σε πληροφορίες της αγοράς, την υπέρβαση νομικών εμποδίων, πρόσβαση σε χρηματοδότηση και εντοπισμό επιχειρηματικών συνεργατών.

 

Το Πρόγραμμα εκκίνησης , του insTech – Academy, είναι ο εξελιγμένος επιχειρηματικός επιταχυντής, ενός πρωτοποριακού οικοσυστήματος...
PC_0031

Στρατηγική μάρκετινγκ για την ανάπτυξη της επιχείρησής σας

@BusinessConsulting

Γιατί χρειάζεστε μια στρατηγική μάρκετινγκ;

Μια στρατηγική μάρκετινγκ είναι η γενική προσέγγιση που χρησιμοποιεί μια επιχείρηση για να προσελκύσει πελάτες. Στο πλαίσιο μιας στρατηγικής μάρκετινγκ, οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν διαφορετικές τακτικές, (όπως το οργανικό και το επί πληρωμή μάρκετινγκ) σε κανάλια όπως email, social ή SMS.

Χωρίς στρατηγική μάρκετινγκ, οι επιχειρήσεις μπορεί να πέσουν σε μια κατάσταση όπου δοκιμάζουν πολλές διαφορετικές τακτικές που δεν λειτουργούν μαζί. Αυτός ο τύπος τυχαίας προσέγγισης μπορεί να σας κάνει να ξοδέψετε έναν πολλά χρήματα και χρόνο σε πράγματα που δεν φέρνουν νέους πελάτες.

Μια σαφής, συνεκτική στρατηγική μάρκετινγκ εξετάζει, τι θα κάνετε όταν τα πράγματα δεν λειτουργούν και πώς θα προσαρμοστείτε.

Δημιουργήστε μια στρατηγική μάρκετινγκ που βασίζεται στην ανθεκτικότητα

Το μάρκετινγκ στο ηλεκτρονικό εμπόριο είναι εξαιρετικά δύσκολο. Δεν είναι πάντα ένα γραμμικό ταξίδι και χρειάζεται δοκιμή και λάθος για να το πετύχεις σωστά. Αν δυσκολεύεστε να βρείτε το μάρκετινγκ που λειτουργεί για την επιχείρησή σας, επιστρέψτε στην αρχή. Επιστρέψτε σε εκείνο το πρώτο ζευγάρι των ανθρώπων που επένδυσαν στην επιχείρησή σας και συζητήστε ξανά μαζί τους. Τι θέλουν να δουν από εσάς στο μέλλον; Τι τους ενθουσίασε αρχικά με την επωνυμία σας; Οι γνώσεις τους μπορούν να σας βοηθήσουν να αναδιαρθρώσετε τις προσπάθειες μάρκετινγκ με τρόπο που να εξυπηρετεί καλύτερα το κοινό σας.

Αν νιώθεις ότι τα πράγματα κινούνται αργά, δεν πειράζει. Μια αντιεύθραυστη προσέγγιση στο μάρκετινγκ ηλεκτρονικού εμπορίου προορίζεται να πάρει λίγο χρόνο. Όσο περισσότερο χρόνο ξοδεύετε για την οικοδόμηση της βάσης σας, τόσο καλύτερα προετοιμασμένη είναι η επωνυμία σας να αναπτυχθεί και να ευδοκιμήσει μακροπρόθεσμα.

Επικοινωνήστε μαζί μας!

Ελάτε να πιούμε ένα καφέ και να μιλήσουμε για το μέλλον μας!
STRATEGY_0039

Σχεδιάστε το Marketing Funnels

@BusinessConsulting

Το Marketing Funnels (διοχέτευση μάρκετινγκ) λειτουργεί ως οδικός χάρτης του ταξιδιού του πελάτη. Περιγράφει τα διάφορα στάδια που περνούν οι άνθρωποι στο δρόμο για να γίνουν πρώτοι και επαναλαμβανόμενοι πελάτες. Αντιπροσωπεύει οπτικά την προσέγγισή σας και περιγράφει τις διαφορετικές δραστηριότητες και τακτικές που θα χρησιμοποιήσετε σε κάθε στάδιο. Αν μια διοχέτευση μάρκετινγκ είναι αυτό που κάνουν οι άνθρωποι σε κάθε στάδιο του ταξιδιού αγοράς, τότε μια στρατηγική μάρκετινγκ είναι ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι μετακινούνται από το ένα βήμα στη διοχέτευση στο επόμενο.

Η χάραξη του ταξιδιού του πελάτη με τη μορφή διοχέτευσης μάρκετινγκ μπορεί να ενθαρρύνει πιο ουσιαστική ανάπτυξη, να βοηθήσει στην ανάπτυξη καλύτερων σχέσεων με τους πελάτες και να σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τον κύκλο αγορών σας. Μια ισχυρή στρατηγική μάρκετινγκ συνεργάζεται με μια ξεκάθαρα σκιαγραφημένη διοχέτευση μάρκετινγκ — μια διοχέτευση που περιλαμβάνει την προσέγγισή σας στην απόκτηση και την ευαισθητοποίηση, την προσοχή, τη μετατροπή και την αφοσίωση.

Καθορισμός της διοχέτευσης μάρκετινγκ

Απόκτηση και ευαισθητοποίηση: Το ευρύτερο μέρος της διοχέτευσης μάρκετινγκ περιλαμβάνει οποιονδήποτε ακούει για το προϊόν και την επιχείρησή σας. Αυτοί είναι νέοι άνθρωποι που δεν γνωρίζουν ακόμα πολλά για εσάς. 

Σημείωση: Τα άτομα σε αυτό το τμήμα της διοχέτευσης σκέφτονται σοβαρά να κάνουν μια αγορά από εσάς. Βρίσκονται στη φάση της συλλογής πληροφοριών και μπορεί να ζητήσουν γνώμες από φίλους, άλλους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή απευθείας από τον ιστότοπό σας.

Μετατροπή: Οι άνθρωποι σε αυτόν τον κάδο είναι έτοιμοι να κάνουν ή έχουν κάνει μια αγορά.

Πιστότητα: Πώς κάνετε τους πελάτες να επιστρέψουν; Το τμήμα αφοσίωσης της διοχέτευσης περιέχει αυτούς στους οποίους προσπαθείτε να πουλήσετε ξανά.

Οι διοχετεύσεις μάρκετινγκ λειτουργούν ως οδικοί χάρτες του ταξιδιού που κάνει κάποιος για να γίνει πελάτης. Μια στρατηγική μάρκετινγκ, από την άλλη πλευρά, περιγράφει λεπτομερώς πώς μετακινείτε τους ανθρώπους από το ένα βήμα της διοχέτευσης στο επόμενο.

Πώς να δημιουργήσετε μια στρατηγική μάρκετινγκ που να λειτουργεί

Το μάρκετινγκ μιας μικρής επιχείρησης μπορεί να είναι δύσκολο, ειδικά με τον τεράστιο αριθμό διαδρομών που μπορείτε να ακολουθήσετε.

Γι' αυτό έχουμε χωρίσει τα πράγματα σε δύο διακριτές φάσεις: βαθμονόμηση και εκτέλεση . Κατά τη φάση της βαθμονόμησης, θα καθορίσετε βασικά στοιχεία όπως ο ιστότοπός σας, το "γιατί", η προσαρμογή του προϊόντος στην αγορά, το κοινό-στόχος και οι ανάγκες του κοινού σας. Κατά τη φάση εκτέλεσης, θα αρχίσετε να χτίζετε σχέσεις, να κερδίζετε εμπιστοσύνη και να τραβάτε οργανικούς και αμειβόμενους μοχλούς για να πραγματοποιήσετε πωλήσεις και να αναπτύξετε την επιχείρησή σας.

Θα αγοράζατε κάτι από τον ιστότοπό σας; Εάν δεν μπορείτε να απαντήσετε σε αυτή την ερώτηση με ένα ηχηρό ναι, τότε έχετε πρόβλημα.

Σχεδίαση: Βήματα 1 - 3

Πριν ενεργοποιήσετε τον ιστότοπο, οι ασκήσεις στη φάση της βαθμονόμησης διασφαλίζουν ότι παρουσιάζετε την επιχείρησή σας με τρόπο που είναι συναρπαστικός στους υποψήφιους πελάτες.

Σχεδίαση βήμα 1. Φτιάξτε έναν εξαιρετικό ιστότοπο

«Η ερώτηση που κάνω πριν καν σκεφτώ το email ή τη διαφήμιση ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι: «Θα αγοράζατε κάτι από τον ιστότοπό σας;». «Αν δεν μπορείτε να απαντήσετε σε αυτή την ερώτηση με ένα ηχηρό ναι, τότε έχετε πρόβλημα».

Η δημιουργία ενός υπέροχου ιστότοπου είναι το πρώτο βήμα για την εύρεση μιας στρατηγικής μάρκετινγκ που λειτουργεί. Η ποιότητα του ιστότοπου, η εμπειρία χρήστη, η λειτουργικότητα ολοκλήρωσης αγοράς, οι πληροφορίες προϊόντων, ο σχεδιασμός και οι φωτογραφίες προϊόντων—όλα αυτά συμβάλλουν στο πώς αισθάνεται κάποιος για την επωνυμία σας και στην εμπιστοσύνη που δείχνουν σε εσάς ως εταιρεία.

Συμβουλές σχεδιασμού Ηλεκτρονικού καταστήματος

Η εμφάνιση του ηλεκτρονικού σας καταστήματος μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στις πωλήσεις. Απελευθερώστε τον εσωτερικό σας σχεδιαστή με τη δωρεάν, επιμελημένη λίστα άρθρων με μεγάλη απήχηση.

Έχουμε μια τεράστια ποικιλία θεμάτων που μπορούν να κάνουν τον ιστότοπό σας να φαίνεται κομψός από την αρχή. Μπορείτε επίσης να συνομιλήσετε με ειδικό από το Marketplace.

Πόροι 

Δημιουργήστε έναν ιστότοπο από την αρχή: Ένας οδηγός γρήγορης εκκίνησης για αρχάριους

Σχέδια ιστοτόπων—και οι δημιουργικές επιχειρήσεις που τους τροφοδοτούν

Σχεδίαση βήμα 2. Καθορίστε την προσαρμογή του προϊόντος στην αγορά

Μόλις κάποιος προσγειωθεί στον ιστότοπό σας, πόσο ξεκάθαρα επικοινωνείτε το πρόβλημα που επιλύει το προϊόν σας; Ο Μπεν συνιστά να σκεφτείτε τις ακόλουθες ερωτήσεις:

Ποιο είναι το «γιατί;» από τα προϊόντα που πουλάτε;

Τι πρόβλημα λύνει το προϊόν σας; Καλύπτετε ένα κενό σε μια αγορά, φτιάχνετε κάτι καλύτερο από τους ανταγωνιστές σας ή λύνετε μια κρίσιμη ανάγκη που δεν έχει ικανοποιηθεί;

Γιατί να αγοράσει κάποιος από εσάς έναντι ενός ανταγωνιστή; Τι κάνει τα προϊόντα σας καλύτερα;

Αυτή είναι η αρχή της δημιουργίας ενός προϊόντος-αγοράς που ταιριάζει στην επιχείρησή σας. Αν και ο καλύτερος τρόπος για να αποδείξετε την προσαρμογή του προϊόντος σας στην αγορά είναι να πραγματοποιήσετε πραγματικές πωλήσεις, η ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε τα μηνύματα που θα χρησιμοποιήσετε στον ιστότοπό σας. Αυτό είναι το αντίγραφο που θα γίνει κύρια θέση στην αρχική σας σελίδα, τις σελίδες προϊόντων και τις σελίδες προορισμού .

Εάν καταλαβαίνετε ποια είναι αυτή η ομάδα ανθρώπων και τι σύνολο εμπειριών έχουν, μπορείτε να σχετιστείτε μαζί τους μέσω κοινών εμπειριών.

Για παράδειγμα, βρείτε το κατάλληλο προϊόν για την αγορά δημιουργώντας εκπληκτικό support και κάνοντας εξαιρετικά πράγματα για την παγκόσμια κοινότητα του κλάδου σας.

Δημιουργώντας υψηλής ποιότητας προιόντα και υπηρεσίες, καλλιεργώντας μια εξαιρετική κουλτούρα λειτουργίας και κάνοντας βήματα για να φέρετε αλλαγές στη βιομηχανία σας και απαντήστε στη βασική ερώτηση, "Γιατί να αγοράσω προιόντα ή υπηρεσίες από εσάς;"

Διαβάστε περισσότερα:  Το κλειδί για γρήγορη ανάπτυξη είναι η επίτευξη προσαρμογής προϊόντος-αγοράς

Σχεδίαση βήμα 3. Λάβετε υπόψη το κοινό σας

Μπορείτε να έχετε την καλύτερη φωτογραφία προϊόντων και τη σχεδίαση ιστοτόπων, συναρπαστικά αντίγραφα και απίστευτα προϊόντα, αλλά αν κάνετε μάρκετινγκ σε λάθος κοινό —ή χειρότερα, σε όλους— κινδυνεύετε να μην αναπτυχθείτε.

«Αν καταλαβαίνετε ποια είναι αυτή η ομάδα ανθρώπων και τι σύνολο εμπειριών έχει, μπορείτε να σχετιστείτε μαζί τους μέσω κοινών εμπειριών».

Λοιπόν, ποιο είναι το κοινό-στόχος σας ; Μπορείτε να το διαπιστώσετε κάνοντας τόσο ποιοτική όσο και ποσοτική έρευνα.

ΚΑΝΤΕ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΤΕ ΤΟ ΚΟΙΝΟ-ΣΤΟΧΟ ΣΑΣ:

Κάντε μια ανταγωνιστική ανάλυση. Κάντε μια βαθιά βουτιά στο κοινό-στόχο των ανταγωνιστών σας. Σε ποια κανάλια κοινωνικών μέσων είναι πιο ενεργοί; Σε ποια ομάδα είναι βέβαιο ότι η φωνή της επωνυμίας τους θα έχει περισσότερο απήχηση; Πώς μιλούν για τα προϊόντα τους;

Διεξαγωγή ερευνητικών συνεντεύξεων. Καθώς αναλύετε την ανταγωνιστική ανάλυσή σας, απευθυνθείτε σε μια ομάδα ανθρώπων που είτε ακολουθούν είτε αλληλεπιδρούν με τον ανταγωνιστή σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ζητήστε τους να κάνουν μια συνέντευξη μαζί σας. Συζητήστε σχετικά με το γιατί έκαναν αυτήν την αγορά, εάν ικανοποιούσε αυτό που αναζητούσαν και τι θα βελτίωνε το προϊόν.

Εκτελέστε έρευνες. Χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο όπως το Survey Monkey, κάντε ερωτήσεις σχετικά με το τι ενδιαφέρει τους ανθρώπους, τα χόμπι τους, πού ζουν, πόσα χρήματα βγάζουν και τι κάνουν για τα προς το ζην.

Γνωρίστε άτομα IRL και κάντε συνομιλίες. Μερικές φορές, ένα τραπέζι στην τοπική αγορά αγροτών ή ένα περίπτερο σε μια έκθεση του δρόμου είναι ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσετε το κοινό σας. Αυτό σας επιτρέπει να κάνετε χαλαρές συζητήσεις με τα άτομα που επισκέπτονται το τραπέζι σας, όπου μπορείτε να τους ρωτήσετε τι ψάχνουν αν κάνουν και δεν κάνουν μια αγορά από εσάς.

ΚΑΝΤΕ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΤΕ ΤΟ ΚΟΙΝΟ-ΣΤΟΧΟ ΣΑΣ: 

Χρησιμοποιήστε ένα εργαλείο όπως το Google Analytics για να συλλέξετε δημογραφικά δεδομένα. Το Google Analytics μπορεί να σας δώσει περισσότερες πληροφορίες για τα δημογραφικά δεδομένα του κοινού-στόχου σας.

Ελέγξτε τις πληροφορίες αγοράς. Μόλις πετύχετε μερικές πωλήσεις, ρίξτε μια ματιά στο πόσα ξοδεύουν οι πελάτες, από πού αγοράζουν και τι αγοράζουν.

Διεξαγωγή βιομηχανικής έρευνας. Ελέγξτε τις αναφορές έρευνας από ιστότοπους όπως οι Neilsen , Forrester ή Pew Research σχετικά με τη συμπεριφορά και τις τάσεις των καταναλωτών. Μπορείτε επίσης να ελέγξετε το Google Trends , το οποίο δείχνει αναφορές για την άνοδο και την πτώση της δημοτικότητας διαφορετικών αντικειμένων από το 2004.

Τώρα που έχετε κατανοήσει βαθύτερα ποιο είναι το κοινό-στόχος σας, ήρθε η ώρα να ανακαλύψετε πού κάνουν παρέα στο διαδίκτυο.

Δεν θα έριχνες πετονιά σε μια λίμνη που είναι άδεια από ψάρια. Ομοίως, δεν θέλετε να επενδύσετε χρόνο και πόρους για να δημιουργήσετε έναν ακόλουθο στο TikTok όταν το κοινό-στόχος σας υπάρχει σε ομάδες του Facebook.

«Εφόσον δεν μπορείτε να αξιοποιήσετε τα πληρωμένα μέσα», λέει ο Taylor, «πρέπει να ψαρέψετε στις λίμνες όπου υπάρχει ήδη ο πελάτης σας και πρέπει να πάτε να γίνετε μέρος αυτών των κοινοτήτων και να χτίσετε σχέσεις εκεί». Θα βουτήξουμε βαθύτερα σε αυτήν την ιδέα στη δεύτερη φάση παρακάτω.

ΑΝΑΠΤΥΞΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΠΟΥ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ

Καθώς δημιουργείτε τα πραγματικά κομμάτια του περιεχομένου μάρκετινγκ, ο Ezra συνιστά να το προσεγγίσετε με διαφορετική οπτική. Αντί να εστιάσετε στην απλή πραγματοποίηση πωλήσεων, σκεφτείτε με ποιον μιλάτε, γιατί τους μιλάτε και τι έχετε να τους πείτε που έχει νόημα.

Τα στοιχεία μάρκετινγκ που έχετε (σκεφτείτε αναρτήσεις μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, πληρωμένες διαφημίσεις, αναρτήσεις ιστολογίου, περιεχόμενο YouTube κ.λπ.) θα πρέπει να ενημερώνονται από την αφήγηση για το ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι, τι είναι πολύτιμο για αυτούς και πώς βοηθάτε στην επίλυση ενός από τα προβλήματά τους.

Εκτέλεση: Βήματα 4 - 5 

Έχετε κάνει τη θεμελιώδη δουλειά. Τώρα, ήρθε η ώρα να αναπτύξετε τις στρατηγικές απόκτησης (πώς θα προσελκύσετε νέους πελάτες στο κατάστημά σας) και διατήρησης (πώς θα διατηρήσετε τους πελάτες να επιστρέφουν).

Εκτέλεση βήμα 4. Αποκτήστε νέους πελάτες με αντιεύθραυστη νοοτροπία 

Η ιδέα του αντιεύθραυτου ηλεκτρονικού εμπορίου  είναι ότι χτίζετε την επιχείρησή σας με τρόπους που την κάνουν πιο δυνατή ενόψει του χάους. Θα κερδίσετε μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς εάν καταφέρετε να πετύχετε, ενώ οι ανταγωνιστές σας έχουν προβλήματα, λόγω έλλειψης γερών θεμελίων.

ΑΥΞΗΣΤΕ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΣΑΣ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ ΠΡΟΤΟΥ ΞΟΔΕΨΕΤΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΕ ΠΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ 

Το ποσό των χρημάτων που βάζετε σε διαφημίσεις επί πληρωμή εξαρτάται πραγματικά από τη σύνθεση της επιχείρησής σας. Αλλά ο Taylor λέει ότι είναι καλύτερα να ξεκινήσετε με μια οργανική, παρά μια επί πληρωμή, προσέγγιση. Εάν ξεκινήσετε με μια επί πληρωμή προσέγγιση, λέει, θα ξοδέψετε χρήματα για να δημιουργήσετε μη προβλέψιμα αποτελέσματα.

"Το να πάρετε τα πολύτιμα λίγα δολάρια σας και να κουνήσετε τα ζάρια και να τα ρίξετε σε αυτό το σύστημα είναι δυνητικά ένας πραγματικά πολύ δύσκολος τρόπος ανάπτυξης", λέει ο Taylor.

Αντίθετα, για τις πρώτες μερικές εκατοντάδες πωλήσεις σας, στείλτε μήνυμα σε όσους περισσότερους ανθρώπους μπορείτε στα κανάλια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και παρουσιάστε τους το προϊόν σας. Βρείτε τις κοινότητες του Facebook, παρουσιάστε τον εαυτό σας και μοιραστείτε το προϊόν σας. Στείλτε email στους φίλους και την οικογένειά σας.

Δεν μπορείς να προωθήσεις γρήγορα την εμπιστοσύνη. Δεν μπορείτε να προωθήσετε γρήγορα την αυθεντικότητα.

«Η καλή δουλειά των πρώτων εκατό έως χιλίων πελατών σας πρέπει να προέλθει από αυτό, Και θα δημιουργήσει επίσης μια βάση, η οποία θα σας επιτρέψει πραγματικά να χρησιμοποιήσετε αποτελεσματικά μέσα επί πληρωμή».

Προτείνουμε μια πιο αργή, οργανική στρατηγική, αντί για υπερβολικές δαπάνες από νωρίς. Για τον πρώτο χρόνο ύπαρξης της εταιρείας, δεν χρειάζεται να ξοδέψετε ούτε ένα ευρώ σε μάρκετινγκ επί πληρωμή. Ξοδέψτε όλες τις προσπάθειές σας για να δημιουργήσετε το Brand (για να το δοκιμάσετε) και στη συνέχεια να δημιουργήσετε μια δυνατή εμπειρία πελάτη, με γνώμονα το προϊόν (ώστε να δημοσιεύσετε ή να μιλήσετε για αυτό).

Να θυμάστε ότι από τη στιγμή που αρχίσετε να ξοδεύετε χρήματα σε πληρωμένη διαφήμιση, δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσετε τις οργανικές προσπάθειές σας. Το μάρκετινγκ επί πληρωμή και το προσωπικό μάρκετινγκ πάνε χέρι χέρι. Χρειάζεστε μάρκετινγκ επί πληρωμή για να προσελκύσετε τους ανθρώπους στον ιστότοπό σας, αλλά όταν οι άνθρωποι είναι εκεί, θα πρέπει να καταγράψετε τις πληροφορίες τους για να αλληλεπιδράσετε ξανά μαζί τους.

«Το κλειδί είναι να καταλάβετε ποιο είναι το εργαλείο και πότε σας εξυπηρετεί». Είναι ένα εργαλείο στην φαρέτρα σας, αλλά ποτέ δεν προορίζεται να αντικαταστήσει την πραγματική οικοδόμηση σχέσεων που πρέπει να κάνετε για να εξαπλωθείτε οργανικά.

Βασικό πακέτο: Δημιουργήστε μια οργανική στρατηγική πριν προσθέσετε διαφημίσεις επί πληρωμή στο μείγμα.

ΒΡΕΙΤΕ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΤΕ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ 

Ίσως αναρωτιέστε σε ποια κανάλια μάρκετινγκ πρέπει να χτίσετε τη στρατηγική σας. Η απάντηση είναι ότι όλα εξαρτώνται από το επιχειρηματικό σας μοντέλο, τα προϊόντα που πουλάτε και το κοινό-στόχο σας. Το μάρκετινγκ μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι ένα εξαιρετικό, πάντα ανοιχτό κανάλι για κάθε επιχείρηση. Αλλά τις πρώτες μέρες, ενώ προσπαθείτε να πραγματοποιήσετε τις πρώτες σας πωλήσεις, πιθανότατα δεν θα έχετε πολλά email ακόμα.

Μέσω της έρευνας κοινού που θα κάνατε κατά τη φάση της βαθμονόμησης, θα πρέπει να έχετε μια ισχυρή ιδέα για τα κανάλια στα οποία βρίσκεται το κοινό-στόχος σας. Είναι ενεργοί σε ομάδες Facebook, κοινότητες Slack, ιστολόγια, TikTok, Instagram, LinkedIn, YouTube, Reddit;

Τώρα, ήρθε η ώρα να επιλέξετε τα κανάλια μάρκετινγκ με βάση το πού βρίσκονται οι πελάτες σας και να δημιουργήσετε διαφημιστική εκστρατεία γύρω από τα προϊόντα σας και να εμπιστευτείτε την επιχείρησή σας οργανικά.

«Οι δύο μεγαλύτερες επιρροές στις αποφάσεις αγοράς είναι η τιμή και μια σύσταση από κάποιον που εμπιστευόμαστε»,

Βασική λύση: Βρείτε εξειδικευμένες κοινότητες, δημιουργήστε εμπιστοσύνη και ξεκινήστε τη συζήτηση.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΤΕ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΠΟΥ ΠΡΟΣΘΕΤΕΙ ΑΞΙΑ

Καθώς έχετε αυτές τις επί τόπου συνομιλίες, είναι καιρός να ξεκινήσετε να αναπτύσσετε το περιεχόμενο μάρκετινγκ. Αυτά είναι περιουσιακά στοιχεία, όπως μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αναρτήσεις μέσων κοινωνικής δικτύωσης, βίντεο YouTube κ.λπ., με τα οποία θα ασχοληθούν οι υποψήφιοι πελάτες σας στο διαδίκτυο.

Σκεφτείτε πώς μεμονωμένα κομμάτια περιεχομένου προσθέτουν αξία στη μέρα κάποιου. Αυτό μπορεί να είναι ψυχαγωγία, πληροφορίες ή κάτι που τους κάνει να χαμογελούν.

«Ποιο είναι αυτό που θα δημιουργήσει συζήτηση; Είναι Αυτό που δημιουργεί συζήτηση είναι αυτό που, σε κάθε κοινωνικό αλγόριθμο, θα κάνει περισσότερους ανθρώπους να δουν το περιεχόμενό σας».

Ακούγεται απλό, αλλά η επαναδιατύπωση του τρόπου με τον οποίο σκέφτεστε και δημιουργείτε περιεχόμενο θα το βοηθήσει να είναι πιο συναρπαστικό για το κοινό σας με την πάροδο του χρόνου.

Για παράδειγμα κυκλοφορήστε ένα νέο μεσημεριανό κλαμπ Instagram Live τις Πέμπτες, όπου θα μοιράζονται βλέμματα πίσω από τα παρασκήνια και επεξεργάζονται επιδείξεις ή απλώς κάθονται με τους ανθρώπους για να συνομιλήσουν και να σχεδιάζουν κάτι νέο.

Καταιγισμός ιδεών: Τι είδους περιεχόμενο σας αρέσει να βλέπετε στο διαδίκτυο; Με τι ασχολείστε; Τι τραβάει την προσοχή σας; Τι μοιράζεστε με τους φίλους σας; Τι είδους περιεχόμενο έχει νόημα για το κοινό-στόχο σας;

Εκτέλεση βήμα 5. Ενισχύστε την διατήρηση των πελατών

Η διατήρηση πελατών είναι πολύ φθηνότερη και σημαντικά ευκολότερη από την απόκτηση νέων. Εκτός από την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μέσω της επικοινωνίας της κοινότητας και της από στόμα σε στόμα, η οικοδόμηση μακροπρόθεσμης εμπιστοσύνης τόσο με μη πελάτες όσο και με πελάτες είναι αυτό που θα τους κάνει να επιστρέφουν.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΤΕ ΕΛΚΥΣΤΙΚΕΣ ΚΑΜΠΑΝΙΕΣ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΜΕΣΩ EMAIL

Για να μπορέσετε να δημιουργήσετε καμπάνιες email ειδικών και να γράψετε ελκυστικές γραμμές θέματος, πρέπει να δημιουργήσετε τη λίστα email σας. Συνιστάμε να δίνετε στους ανθρώπους ένα κίνητρο να συμμετάσχουν στις λίστες email και SMS, είτε πρόκειται για έκπτωση είτε για κάτι άλλο που πραγματικά προσθέτει αξία στους πελάτες σας. Σκεφτείτε πράγματα όπως δωρεάν αποστολή, έκπτωση τοις εκατό, αγοράστε ένα για να πάρετε ένα, πρώιμη πρόσβαση σε εκπτώσεις, αποκλειστική πρόσβαση σε προϊόντα ή δωρεάν δώρο με την αγορά.

Τώρα, μόλις λάβετε τις πληροφορίες τους και στη συνέχεια αφού πραγματοποιήσουν την πρώτη τους αγορά, προτείνουμε τη δημιουργία μιας ροής email μετά την αγορά. Αυτή είναι η ευκαιρία σας να παρέχετε έναν κωδικό κουπονιού για μια μελλοντική αγορά, να ζητήσετε σχόλια και κριτικές και να αποκτήσετε περιεχόμενο που δημιουργείται από τους χρήστες.

Για παράδειγμα, μπορείτε να στέλνετε ένα email μερικές ημέρες μετά την παράδοση μιας αγοράς. Αφήστε μια κριτική και μια φωτογραφία του κουταβιού σας που φοράει τη νέα του ζώνη, γιακά ή λουρί και κερδίστε 10 $ στην επόμενη παραγγελία σας.

Εάν πουλάτε προϊόντα που οι άνθρωποι μπορεί να αγοράσουν μόνο μία φορά, όπως ένα δερμάτινο πορτοφόλι υψηλής ποιότητας ή συσκευή καθαρισμού αέρα, οι επόμενες καμπάνιες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας θα είναι πολύ διαφορετικές. Αντί να μοιραστεί μια προσφορά, ο Ben προτείνει την παροχή περαιτέρω εκπαίδευσης σχετικά με τα προϊόντα που μόλις αγόρασαν.

Επίσης αποτελεσματική, λέει, είναι η αποστολή μιας σταθερής ροής περιεχομένου με την πάροδο του χρόνου. Ο στόχος των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μετά την αγορά είναι να πείσετε τους πελάτες να επιστρέψουν σε εσάς για εκπαιδευτικές πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα σας. Για το δερμάτινο πορτοφόλι, αυτό μπορεί να είναι πληροφορίες σχετικά με την επέκταση της μακροζωίας του αντικειμένου. Για τον καθαριστή αέρα, μπορεί να περιλαμβάνει περαιτέρω εκπαίδευση σχετικά με τους ρύπους στον αέρα μας, τι τους προκαλεί και τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε.

Μάθετε περισσότερα: Πώς να προωθήσετε ένα προϊόν στους υπάρχοντες πελάτες σας

ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΤΕ ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΦΟΣΙΩΣΗΣ

Η αγορά εφάρμοσε ένα πρόγραμμα επιβράβευσης, όπου οι συχνοί αγοραστές μπορούν να κερδίζουν μετρητά για τα παντοπωλεία τους σαρώνοντας κάθε φορά που ψωνίζουν.

Ετσι δουλεύει:

Ξοδέψτε 1–300 $ το μήνα και κερδίστε το 1% των συνολικών αγορών

Ξοδέψτε 301–500 $ το μήνα και κερδίστε το 2% των συνολικών αγορών

Ξοδέψτε 501 $+ το μήνα και κερδίστε το 3% των συνολικών αγορών

Το ταχυδρομείο της αγοράς επιβραβεύει επιταγές δύο φορές το χρόνο, εφόσον το ποσό είναι πάνω από 10 $. Οι πελάτες κάνουν αγορές και κερδίζουν ανταμοιβές—υπάρχει ένα κίνητρο (εκτός από τα νόστιμα προϊόντα) να επιστρέψουν.

Ομοίως, η Girlfriend Collective , μια μάρκα αθλητικών ρούχων που πουλά βιώσιμα ρούχα, έχει ένα πρόγραμμα αφοσίωσης που βασίζεται στην αξία διάρκειας ζωής των πελατών. Όσο περισσότερα ξοδεύει ένας πελάτης συνολικά στο κατάστημα, τόσο περισσότερα προνόμια κερδίζει, όπως δωρεάν αποστολή, έγκαιρη πρόσβαση σε εκπτώσεις προϊόντων και δωρεάν επιστροφές.

Αυτά τα προγράμματα παιχνιδοποιούν το εμπόριο και προσφέρουν κίνητρα για να επαναφέρουν τους πελάτες. Το χρηματικό ποσό που θα χάσετε κατά την αποστολή, για παράδειγμα, αποδίδει στα μπαστούνια όταν ένας υπάρχων πελάτης κάνει άλλη αγορά. Γιατί; Γιατί δεν χρειάστηκε να ξοδέψεις χρήματα για να αποκτήσεις κάποιον νέο.

Επαγγελματική συμβουλή: Το The Multiplier Framework  είναι ένα εξαιρετικό μάθημα για εκμάθηση σχετικά με τη διατήρηση. Προσεγγίστε την επιστροφή πελατών με συμβουλές για την αύξηση της συχνότητας αγορών (F), την αύξηση της μέσης αξίας παραγγελίας των πελατών (AOV) και την αύξηση του συνολικού αριθμού πελατών που έρχονται στο κατάστημά σας (C).

Επικοινωνήστε μ' έναν Μέντορα!

Προκαλέστε τον εαυτό σας !
MEETING-0022

Σχεδιάστε το Customer experience

@BusinessConsulting

Η εμπειρία του πελάτη θ' αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις για τα επόμενα 5 χρόνια και ο λόγος είναι απλός. Οι εταιρείες που εστιάζουν στην εμπειρία των πελατών μειώνουν τις απώλειες τους και αυξάνουν τα έσοδα, οδηγώντας σε υψηλότερα κέρδη!

Για πολλούς, η εξυπηρέτηση πελατών και η εμπειρία του πελάτη είναι φαινομενικά ίδια. Ωστόσο, το ένα είναι ένα ενιαίο σημείο επαφής με μια επωνυμία, ενώ το άλλο επηρεάζει τα συναισθήματα και περιλαμβάνει ολόκληρο το ταξίδι του πελάτη.

Η εμπειρία του πελάτη επηρεάζει όλους τους τομείς της επιχείρησής σας, αλλά πώς ξεκινάτε;

Σας παρέχουμε 7 βήματα, για να σας βοηθήσουμε να δημιουργήσετε μια εξαιρετική στρατηγική εμπειρίας πελάτη.

Τι είναι η εμπειρία πελάτη;

Η εμπειρία πελάτη (γνωστή και ως CX) ορίζεται από τις αλληλεπιδράσεις και τις εμπειρίες που έχει ο πελάτης σας με την επιχείρησή σας καθ' όλη τη διάρκεια της διαδρομής του, από την πρώτη επαφή μέχρι να γίνει ένας χαρούμενος και πιστός πελάτης.

Το CX είναι αναπόσπαστο μέρος της Διαχείρισης Σχέσεων Πελατών ( CRM ). Ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικός είναι επειδή ένας πελάτης που έχει θετική εμπειρία με μια επιχείρηση είναι πιο πιθανό να γίνει επαναλαμβανόμενος και πιστός πελάτης.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με μια παγκόσμια μελέτη CX από την  Oracle διαπίστωσε ότι το 74% των ανώτερων στελεχών πιστεύει ότι η εμπειρία του πελάτη επηρεάζει την προθυμία ενός πελάτη να είναι πιστός υποστηρικτής. Αν θέλετε οι πελάτες σας να παραμείνουν πιστοί, πρέπει να επενδύσετε στην εμπειρία τους!

Με απλά λόγια, οι ευχαριστημένοι πελάτες παραμένουν πιστοί .

Αυτό ακούγεται πολύ λογικό.

Όσο πιο ευτυχισμένοι είστε με μια επωνυμία, τόσο περισσότερο μένετε μαζί της. Επομένως, εάν συμπεριφέρεστε άσχημα στους πελάτες σας ή  αγνοείτε τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εξυπηρέτησης πελατών, τότε είναι πιο πιθανό να σταματήσουν να συνεργάζονται μαζί σας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι εταιρείες που προσφέρουν ανώτερη εμπειρία πελάτη ξεπερνούν τους ανταγωνιστές τους. Αυτό σημαίνει ότι θα ξοδεύουν περισσότερα για την επιχείρησή σας (και λιγότερα στη δική τους!).

Για παράδειγμα, εδώ είναι μερικά στατιστικά στοιχεία που τράβηξαν την προσοχή μας:

 • Η εμπειρία των πελατών πρόκειται να είναι ο νούμερο ένα παράγοντας διαφοροποίησης της επωνυμίας τα τελευταία χρόνια
 • 1 στους 3 πελάτες θα εγκαταλείψει μια επωνυμία που αγαπά μετά από μία μόνο κακή εμπειρία,
 • Οι πελάτες είναι πρόθυμοι να πληρώσουν ένα ασφάλιστρο τιμής έως και 13% (και έως και 18%) για υπηρεσίες πολυτέλειας και απόλαυσης, απλώς λαμβάνοντας μια εξαιρετική εμπειρία πελάτη,
 • Το 49% των αγοραστών  έχουν κάνει παρορμητικές αγορές αφού έλαβαν μια πιο εξατομικευμένη εμπειρία πελάτη.
 • Οι πελάτες που βαθμολογούν εταιρείες με υψηλή βαθμολογία εμπειρίας πελάτη (δηλαδή 10/10) ξοδεύουν 140% περισσότερο και παραμένουν πιστοί για έως και 6 χρόνια .
Εμπειρία του πελάτη VS Εξυπηρέτηση πελάτη

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το πρώτο σημείο επαφής ενός πελάτη με μια εταιρεία είναι συνήθως μέσω της αλληλεπίδρασης με έναν υπάλληλο (είτε επισκεπτόμενος ένα κατάστημα είτε μιλώντας στο τηλέφωνο). Αυτό δίνει στην επιχείρησή σας την ευκαιρία να προσφέρει εξαιρετική εξυπηρέτηση πελατών .

Ωστόσο, η εξυπηρέτηση πελατών είναι μόνο μια πτυχή της συνολικής εμπειρίας πελατών.

Για παράδειγμα, εάν κάνετε κράτηση για διακοπές στο τηλέφωνο και το άτομο με το οποίο μιλάτε είναι φιλικό και εξυπηρετικό, αυτό είναι καλή εξυπηρέτηση πελατών. Ωστόσο, εάν τα εισιτήριά σας φτάσουν νωρίς και το ξενοδοχείο αναβαθμίσει το δωμάτιό σας, τότε αυτή είναι μια εξαιρετική εμπειρία πελάτη!

Έτσι διαφέρουν αυτά τα δύο!

Όπως τα περισσότερα πράγματα στη σημερινή αγορά, η εμπειρία των πελατών έχει αλλάξει – είναι κάτι περισσότερο από προσωπική εξυπηρέτηση και χάρη στην τεχνολογία, οι εταιρείες μπορούν να συνδεθούν με τους πελάτες τους με νέους και συναρπαστικούς τρόπους.

Για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας το λογισμικό CRM , μπορείτε να δείτε το ιστορικό αγορών πελατών και να προβλέψετε τις μελλοντικές ανάγκες, ακόμη και πριν ο πελάτης καταλάβει ότι το χρειάζεται. Το να έχετε την ικανότητα να προβλέψετε μια μελλοντική ανάγκη θα σας επιτρέψει να είστε προνοητικοί και προσεκτικοί και, σημαίνει ότι μπορείτε να κάνετε πράγματα όπως:

 • Παρέχετε σχετικά προϊόντα με βάση το ιστορικό αγορών
 • Δημιουργήστε και παραδώστε στοχευμένες καμπάνιες μάρκετινγκ μέσω email
 • Κατανοήστε την προβολή 360 μοιρών του πελάτη

Η εξυπηρέτηση πελατών εξακολουθεί να είναι τόσο σημαντική όσο ποτέ , αλλά δεν αποτελεί πλέον το μοναδικό επίκεντρο της εμπειρίας του πελάτη. Τώρα, η εμπειρία των πελατών φέρνει νέους τρόπους ενίσχυσης των σχέσεων με τους πελάτες μέσω τεχνολογικών καινοτομιών.

1. Δημιουργήστε ένα ξεκάθαρο όραμα εμπειρίας πελάτη

Το πρώτο βήμα στη στρατηγική εμπειρίας πελατών σας είναι να έχετε ένα σαφές όραμα εστιασμένο στον πελάτη, το οποίο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον οργανισμό σας. Ο ευκολότερος τρόπος για να ορίσετε αυτό το όραμα είναι να δημιουργήσετε ένα σύνολο δηλώσεων που λειτουργούν ως κατευθυντήριες αρχές.

Μόλις εφαρμοστούν αυτές οι αρχές, θα οδηγήσουν τη συμπεριφορά του οργανισμού σας. Κάθε μέλος της ομάδας σας θα πρέπει να γνωρίζει αυτές τις αρχές από καρδιάς και θα πρέπει να είναι ενσωματωμένες σε όλους τους τομείς εκπαίδευσης και ανάπτυξης.

2. Κατανοήστε ποιοι είναι οι πελάτες σας

Το επόμενο βήμα για την οικοδόμηση αυτών των αρχών εμπειρίας πελατών είναι να ζωντανέψετε τους διαφορετικούς τύπους πελατών που συναλλάσσονται με τις ομάδες υποστήριξης πελατών σας . Εάν ο οργανισμός σας πρόκειται να κατανοήσει πραγματικά τις ανάγκες και τις επιθυμίες των πελατών, τότε πρέπει να είναι σε θέση να συνδεθεί και να κατανοήσει τις καταστάσεις που αντιμετωπίζουν οι πελάτες σας.

Ένας τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να τμηματοποιήσετε τους πελάτες σας και να δημιουργήσετε πρόσωπα (ή προφίλ πελατών ). Προσπαθήστε να δώσετε σε κάθε πρόσωπο ένα όνομα και προσωπικότητα. Για παράδειγμα, η Anne είναι 35 ετών. Της αρέσει η νέα τεχνολογία και είναι αρκετά γνώστης της τεχνολογίας για να παρακολουθεί μόνη της ένα εκπαιδευτικό βίντεο, ενώ ο John (42 ετών) πρέπει να μπορεί να ακολουθεί σαφείς οδηγίες σε μια ιστοσελίδα.

Δημιουργώντας πρόσωπα, η ομάδα υποστήριξης πελατών μπορεί να αναγνωρίσει ποιοι είναι και να τους κατανοήσει καλύτερα. Είναι επίσης ένα σημαντικό βήμα για να γίνουμε πραγματικά πελατοκεντρικοί .

3. Δημιουργήστε μια συναισθηματική σύνδεση με τους πελάτες σας

Οι καλύτερες εμπειρίες πελατών επιτυγχάνονται όταν ένα μέλος της ομάδας σας δημιουργεί μια συναισθηματική σύνδεση με έναν πελάτη.

Έρευνα από το Journal of Consumer Research διαπίστωσε ότι περισσότερο από το 50% μιας εμπειρίας βασίζεται σε ένα συναίσθημα καθώς τα συναισθήματα διαμορφώνουν τις στάσεις που οδηγούν τις αποφάσεις.

Οι πελάτες γίνονται πιστοί επειδή είναι συναισθηματικά δεμένοι και θυμούνται πώς νιώθουν όταν χρησιμοποιούν ένα προϊόν ή μια υπηρεσία. Μια επιχείρηση που βελτιστοποιεί για μια συναισθηματική σύνδεση ξεπερνά τους ανταγωνιστές κατά 85% στην αύξηση των πωλήσεων .

Μια θετική εμπειρία για τους πελάτες σημαίνει πολλά, οι μελέτες αποδεικνύουν ξανά και ξανά:

 • Το 64% των καταναλωτών είναι πιο πιθανό να προτείνει μια επωνυμία σε άλλους εάν προσφέρει απλούστερες εμπειρίες και επικοινωνίες.
 • Το 71% των ανθρώπων προτείνει ένα προϊόν ή μια υπηρεσία επειδή έλαβαν μια «εξαιρετική εμπειρία».
 • Το 65% όλων των καταναλωτών θεωρεί ότι η θετική εμπειρία με μια επωνυμία έχει μεγαλύτερη επιρροή από την εξαιρετική διαφήμιση
4. Αποτυπώστε τα σχόλια των πελατών σε πραγματικό χρόνο

Πώς μπορείτε να καταλάβετε εάν προσφέρετε μια απίθανη εμπειρία πελάτη;

Πρέπει να ρωτήσετε τον εαυτό σας και ιδανικά το κάνετε αυτό καταγράφοντας σχόλια σε πραγματικό χρόνο.

Χρησιμοποιήστε εργαλεία ζωντανής συνομιλίας για συνομιλίες σε πραγματικό χρόνο και, όταν τελειώσετε, στείλτε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου παρακολούθησης σε κάθε πελάτη χρησιμοποιώντας έρευνες μετά την αλληλεπίδραση και παρόμοια εργαλεία εμπειρίας πελατών.

Φυσικά, είναι δυνατό να πραγματοποιήσετε κλήσεις εξερχόμενων πωλήσεων σε πελάτες, προκειμένου να λάβετε πιο οξυδερκή σχόλια.

Είναι επίσης σημαντικό να συνδέετε τα σχόλια των πελατών με έναν συγκεκριμένο αντιπρόσωπο υποστήριξης πελατών, ο οποίος δείχνει σε κάθε μέλος της ομάδας τη διαφορά που κάνουν στην επιχείρηση.

5. Χρησιμοποιήστε ένα πλαίσιο ποιότητας για την ανάπτυξη της ομάδας σας

Ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα, τώρα γνωρίζετε τι πιστεύουν οι πελάτες για την ποιότητα της υπηρεσίας σας σε σύγκριση με τις αρχές εμπειρίας πελάτη που έχετε ορίσει. Το επόμενο βήμα είναι να προσδιορίσετε τις ανάγκες εκπαίδευσης για κάθε μεμονωμένο μέλος της ομάδας υποστήριξης πελατών σας.

Πολλοί οργανισμοί αξιολογούν την ποιότητα της επικοινωνίας μέσω τηλεφώνου και email, ωστόσο, ένα ποιοτικό πλαίσιο προχωρά αυτήν την αξιολόγηση ένα βήμα παραπέρα, προγραμματίζοντας και παρακολουθώντας την ανάπτυξη της ομάδας σας μέσω καθοδήγησης, ηλεκτρονικής μάθησης και ομαδικής εκπαίδευσης.

6. Ενεργήστε με τακτική ανατροφοδότηση των εργαζομένων

Πολλές επιχειρήσεις έχουν μια ετήσια διαδικασία έρευνας όπου αποτυπώνουν τη συνολική ανατροφοδότηση της ομάδας σας. πόσο αφοσιωμένοι είναι και την ικανότητα των επιχειρήσεων να προσφέρουν μια εξαιρετική υπηρεσία.

Τι συμβαίνει όμως στους 11 μήνες μεταξύ αυτών των περιόδων έρευνας;

Συνήθως, δεν συμβαίνει τίποτα. Και εδώ είναι όπου η συνεχής ανατροφοδότηση των εργαζομένων μπορεί να διαδραματίσει ρόλο χρησιμοποιώντας εργαλεία που επιτρέπουν στο προσωπικό να μοιράζεται ιδέες για το πώς να βελτιώσει την εμπειρία των πελατών και στους διευθυντές να δουν πώς αισθάνεται το προσωπικό προς την επιχείρηση.

Για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας λογισμικό διαχείρισης έργων ή εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα κλειστό περιβάλλον όπου ο οργανισμός σας μπορεί να αφήνει συνεχή ανατροφοδότηση.

7. Μετρήστε το ROI από την παροχή εξαιρετικής εμπειρίας στον πελάτη

Τέλος, πώς ξέρετε εάν όλη αυτή η επένδυση στις ομάδες, τη διαδικασία και την τεχνολογία σας αποδίδει;

Η απάντηση βρίσκεται στα επιχειρηματικά αποτελέσματα .

Η μέτρηση της εμπειρίας των πελατών είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι οργανισμοί, γι' αυτό πολλές εταιρείες χρησιμοποιούν το «Καθαρό Δείκτη Προώθησης» ή NPS, το οποίο συλλέγει πολύτιμες πληροφορίες θέτοντας μια απλή ερώτηση:

"Πόσο πιθανό είναι να μας προτείνετε;"

περισσότερα

PC_0004

Επιλέξτε τα εργαλεία και το λογισμικό σας

@BusinessConsulting

Το να κάνετε τα βήματα για να ξεκινήσετε μια διαδικτυακή επιχείρηση σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε περισσότερα από όσα λογικά μπορούν να γίνουν. Γι' αυτό οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων δεν πρέπει να υποτιμούν την αξία του καλού λογισμικού—είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μειώσετε το βάρος που συνεπάγεται η λειτουργία μιας επιχείρησης.

Υπάρχουν επαναλαμβανόμενες εργασίες σε αυτήν τη λίστα που δεν απαιτούν πολλή λήψη αποφάσεων; Το λογισμικό είναι τέλειο για τον εξορθολογισμό ή την αυτοματοποίηση αυτού του είδους της εργασίας. Μπορείτε επίσης να αναπτύξετε λογισμικό νωρίς για να υποστηρίξετε μέρος της δουλειάς σας στο μάρκετινγκ και τις πωλήσεις. Αν και υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να αποσπαστείτε με τα υπερβολικά εργαλεία, υπάρχει ένα μέρος του μάρκετινγκ που θα ωφεληθεί από την αυτοματοποίηση από την πρώτη μέρα.

Εξετάστε το ενδεχόμενο να αναζητήσετε λογισμικό που θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα ακόλουθα:

Λογιστική. 

Υπάρχουν πολλές επιλογές που θα σας βοηθήσουν να παρακολουθείτε τα πάντα, από ένα γεύμα με τον επιχειρηματικό σας συνεργάτη έως μια μεγάλη παραγγελία αποθέματος, το λογιστικό λογισμικό είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ξεκινήσετε την επιχείρησή σας με το σωστό οικονομικό πόδι. 

Μάρκετινγκ μέσω email. 

Οι περισσότερες επιχειρήσεις θα επωφεληθούν από τη δημιουργία αλληλουχιών εγκατάλειψης καλαθιού και καλωσορίσματος email, ακόμη και πριν πραγματοποιήσουν την πρώτη τους πώληση. Μια λίστα email είναι ένα από τα λίγα πράγματα, μαζί με το ηλεκτρονικό σας κατάστημα, που έχετε πραγματικά στο διαδίκτυο. Παρέχει μια απευθείας γραμμή στους πελάτες σας που δεν εξαρτάται από αλγόριθμους τρίτων. Επενδύστε νωρίς και ξεκινήστε δωρεάν με το mailchimp.

Διαφημίσεις. 

Η πληρωμή για διαφημίσεις είναι ένα κόστος της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ειδικά στο διαδίκτυο, αλλά υπάρχει λογισμικό μάρκετινγκ που μπορεί να βοηθήσει στον εξορθολογισμό της διαδικασίας και να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον διαφημιστικό σας προϋπολογισμό — ανεξάρτητα από το πόσα πρέπει να ξοδέψετε. Το μάρκετινγκ στο insTech μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον χρόνο που απαιτείται για τη δημιουργία, τη δοκιμή και την παρακολούθηση των καμπανιών σας, αλλά αν σκοπεύετε να κλιμακώσετε τις πληρωμένες διαφημίσεις σας, είναι έξυπνο να εξοικειωθείτε με τις μεμονωμένες πλατφόρμες τους.

Διαχείριση έργου. 

Ακόμα κι αν είστε ατομικός ιδιοκτήτης, το να έχετε ένα μέρος για να προγραμματίσετε την εργασία σας και να παρακολουθείτε σημαντικές εργασίες μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε εντός προγράμματος. Εργαλεία όπως το Trello και το Asana μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το δάχτυλό σας στον παλμό και οι συνδετικές εφαρμογές όπως το Zapier είναι εξαιρετικές για τη συναρμολόγηση και την αυτοματοποίηση των πιο συνηθισμένων ροών εργασίας σας.

Ιστοσελίδα ή ηλεκτρονικό κατάστημα. Επιλέξτε ένα εργαλείο δημιουργίας ιστοτόπων ή μια πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου που σας επιτρέπει να διαχειρίζεστε εύκολα όλες τις κρίσιμες εργασίες που σχετίζονται με τη λειτουργία της επιχείρησής σας. Αναζητήστε ένα θέμα που υποστηρίζει τις σειρές προϊόντων σας και σας δίνει τη δυνατότητα να λαμβάνετε και να διαχειρίζεστε παραγγελίες εύκολα. Για τις εμπορικές επιχειρήσεις, η απόδοση του ιστότοπου , οι πληρωμές και τα ταμεία , καθώς και οι δυνατότητες πολυκαναλικών είναι ιδιαίτερα σημαντικές.

PERSON_0093

Φτιάξτε την ομάδα σας

@BusinessConsulting

Τώρα που ξέρετε πώς να ανοίξετε τη δική σας επιχείρηση, ήρθε η ώρα να ασχοληθείτε με τη δημιουργία της ομάδας σας.

Πόση δουλειά θα χρειαστεί να κάνετε και ποιες δεξιότητες θα απαιτηθούν για να ξεκινήσετε την επιχείρησή σας; Αυτές είναι θεμελιώδεις ερωτήσεις που θα πρέπει να απαντήσετε, γιατί θα καθοδηγήσουν τόσο το χρονοδιάγραμμα όσο και το επίπεδο επένδυσής σας στην κυκλοφορία σας.

Εάν σκοπεύετε να κάνετε όλη τη δουλειά μόνοι σας, περιορίζεστε από το χρόνο που έχετε διαθέσιμο για επένδυση. Εάν σκοπεύετε να προσλάβετε βοήθεια, θα πρέπει να λάβετε υπόψη αυτές τις δαπάνες—καθώς και τον χρόνο που απαιτείται για την εύρεση και την ενσωμάτωση ελεύθερων επαγγελματιών ή υπαλλήλων.

Μοιράστε ρόλους

Ορισμένοι ρόλοι για τους οποίους μπορεί να θέλετε να προσλάβετε, ανάλογα με τις δεξιότητές σας, περιλαμβάνουν:

 • Ένας διαχειριστής αποθέματος για να διατηρεί το απόθεμά σας ενημερωμένο
 • Ένας συντονιστής εξυπηρέτησης πελατών για την επίλυση προβλημάτων πελατών
 • Διαχειριστής μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να δημιουργήσετε buzz και να αυξήσετε την κοινωνική σας παρουσία
 • Ειδικός διαφημίσεων για τη δημιουργία επισκεψιμότητας στον ιστότοπό σας
 • Γραφίστας για να δημιουργήσει στοιχεία για το υλικό μάρκετινγκ σας
 • Ένας έμπορος που σχεδιάζει και γράφει υλικό για email, ιστότοπο και άλλες καμπάνιες
PERSON_0093

Επωνυμία της επιχείρησής σας

@BusinessConsulting

Η οικοδόμηση μιας επωνυμίας από την αρχή δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά κρίσιμης σημασίας για να ξεχωρίσεις σε μια θάλασσα ανταγωνισμού. Μια επωνυμία είναι κάτι περισσότερο από το λογότυπο και το όνομά σας, είναι το πώς σας αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι κάθε φορά που αλληλεπιδρούν με την επιχείρησή σας.

Τα κοινά στοιχεία του branding
 • Λογότυπο μάρκας. Ένα σύμβολο που αποτελείται από κείμενο και εικόνες που προσδιορίζει την επιχείρησή σας. Ένα αποτελεσματικό λογότυπο εκφράζει τις αξίες σας και επικοινωνεί αυτό που κάνετε. Δημιουργήστε ένα λογότυπο σήμερα με κάποιο δωρεάν εργαλείο δημιουργίας λογότυπου .
 • Χρώματα και γραμματοσειρές της εταιρείας. Τα χρώματα, το λογότυπο και η γραμματοσειρά σας παίζουν ρόλο στην οπτική σας ταυτότητα. Τα οπτικά στοιχεία συνδέονται με τα ανθρώπινα συναισθήματα και μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της θέσης και της εμπειρίας της επωνυμίας σας.
 • Φωνή, τόνος και μηνύματα. Μια συνεπής και αναγνωρίσιμη φωνή σε όλα τα σημεία επαφής σας κάνει την επωνυμία σας να ακούγεται πιο ανθρώπινη και βοηθά στη σύνδεση με το κοινό σας σε προσωπικό επίπεδο.
 • Τοποθέτηση επωνυμίας. Η θέση της επωνυμίας καθιστά σαφές ποιον εξυπηρετείτε. Επικοινωνεί με το κοινό-στόχο σας γιατί είστε η καλύτερη επιλογή για αυτούς και τι κάνει τα προϊόντα σας διαφορετικά.
Δημιουργήστε ένα Brand για την επιχείρηση σας.
 

Οι εταιρείες του σήμερα αντιμετωπίζουν τεράστιες προκλήσεις όταν εισέρχονται στην αγορά με νέα προϊόντα και υπηρεσίες. Το να βρουν τη σωστή αγορά, τιμή, προϋπολογισμό, αλλά και την ομάδα η οποία θα δουλέψει μέσα σε ένα γρήγορα αναπτυσσόμενο επιχειρηματικό κόσμο αποτελεί μια τεράστια πρόκληση. Το κλειδί για τη διαφοροποίηση από τον ανταγωνισμό και την αποτελεσματική και επιτυχημένη προσέγγιση πιστών πελατών είναι το brand.

Το εγχειρίδιο αυτό έχει δημιουργηθεί προσεχτικά για υφιστάμενους ή πιθανούς επιχειρηματίες, διευθυντές μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) και ανερχόμενους επιχειρηματίες, έτσι ώστε να παρουσιάσει μια επισκόπηση της αναγκαιότητας και της σημαντικότητας του branding. Δεν είναι ένα βιβλίο μάρκετινγκ το οποίο θα σας καθοδηγήσει βήμα προς βήμα μέσω της στρατηγικής και της εξωστρεφούς προσέγγισης.

περισσότερα

CYBER-0011

Δημιουργήστε έναν ιστότοπο ή ένα ηλεκτρονικό κατάστημα

@BusinessConsulting

Η έναρξη ενός ηλεκτρονικού καταστήματος ή ενός ιστότοπου είναι ταυτόχρονα ανταποδοτική και κερδοφόρα όταν γίνεται σωστά. Η ύπαρξη διαδικτυακής παρουσίας θα κερδίσει αξιοπιστία με τους πιθανούς πελάτες και θα τους διευκολύνει την πρόσβαση στην επιχείρησή σας, έναντι της μετάβασης σε φυσικό κατάστημα.

Το insTech είναι ο ευκολότερος και πιο αξιόπιστος τρόπος για να δημιουργήσετε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα. Ως πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου , μπορείτε να ξεκινήσετε τη λειτουργία σας χωρίς τεχνολογικές δεξιότητες ή τεράστιο προϋπολογισμό. Επιλέξτε από πάνω από 100 πρότυπα με ενσωματωμένες δυνατότητες. Για μια μικρή χρέωση 29 euro ανά μήνα, θα λάβετε:

 • Η δική σας ιστοσελίδα
 • Πιστοποιήσεις SSL
 • Ανάκτηση εγκαταλελειμμένου καλαθιού αγορών
 • Γρήγορη και αξιόπιστη φιλοξενία ιστοσελίδων
 • Με δωρεάν εφαρμογές μάρκετινγκ, πωλήσεων και υποστήριξης μέσω του insTech App Store.

Επόμενο βήμα: Εάν είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, ρίξτε μια ματιά στους οδηγούς μας σχετικά με Πώς να ξεκινήσετε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα με απλά βήματα

PC_0040

Δημιουργήστε ένα σχέδιο μάρκετινγκ

@BusinessConsulting

Καθώς πλησιάζετε την ημερομηνία κυκλοφορίας σας, θα πρέπει να προγραμματίσετε χρόνο για να δημιουργήσετε ένα σχέδιο μάρκετινγκ που μπορεί να σας βοηθήσει να προωθήσετε την επιχείρησή σας και να πουλήσετε περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες . Αυτό το έγγραφο μπορεί να βοηθήσει πολύ την επιχείρησή σας να βρει κοινό, να αυξήσει τη βάση πελατών σας και να διατηρήσει τις προωθητικές σας προσπάθειες σε καλό δρόμο με την πάροδο του χρόνου.

Τα σχέδια μάρκετινγκ συχνά περιλαμβάνουν:

 • Μια εκτελεστική περίληψη που συνοψίζει το συνολικό σας σχέδιο
 • Μια δήλωση αποστολής  που περιγράφει τους γενικούς στόχους και την επιχειρηματική σας φιλοσοφία
 • Στόχοι που περιγράφουν λεπτομερώς τα συγκεκριμένα πράγματα που θέλετε να πετύχει η εταιρεία
 • Μια ανάλυση δυνατών σημείων, αδυναμιών, ευκαιριών και απειλών ( SWOT)  που σας βοηθά να προσδιορίσετε τι κάνετε σωστά και τι πρέπει να βελτιωθεί
 • Έρευνα αγοράς που σας βοηθά να κατανοήσετε τον κλάδο σας, τους πιθανούς πελάτες και τους ανταγωνιστές σας
 • Ένας προϋπολογισμός που κρατά τα οικονομικά σας υπό έλεγχο

Επόμενο βήμα: Εμπνευστείτε με αυτά τα επτά παραδείγματα σχεδίων μάρκετινγκ και ξεκινήστε να δημιουργείτε το σχέδιο μάρκετινγκ σήμερα.

PC_0040

Προωθήστε την επιχείρησή σας

@BusinessConsulting

Σε αυτό το σημείο, γνωρίζετε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το πώς να ξεκινήσετε μια επιχείρηση. Η προετοιμασία που έχετε ήδη κάνει έχει θέσει μια γερή βάση για την υποστήριξη της κυκλοφορίας σας, ώστε να μπορείτε να εστιάσετε στις δραστηριότητες μάρκετινγκ και στην πραγματοποίηση της πρώτης σας πώλησης. Ωστόσο, ένα σχέδιο επίθεσης, ειδικά καθώς προσπαθείτε να δημιουργήσετε έλξη, μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε την εκτόξευση σας ακόμα πιο επιτυχημένη.

Αν και κάθε λανσάρισμα θα είναι μοναδικό, υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που μπορούν να ενισχύσουν τις πρώτες μέρες πωλήσεων οποιασδήποτε επιχείρησης.

 • Χρησιμοποιήστε το δίκτυό σας. Προωθήστε το κατάστημά σας πρώτα και κύρια σε δωρεάν κανάλια που είναι ήδη διαθέσιμα σε εσάς, τα οποία περιλαμβάνουν τα προσωπικά σας μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τη λίστα επαφών σας. Η αποστολή one-on-one email με αίτημα υποστήριξης, η οποία μπορεί να είναι τόσο απλή όσο μια κοινή χρήση κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να βοηθήσει πολύ προς την απόκτηση έλξης.
 • Εξετάστε το ενδεχόμενο να προσφέρετε εκπτώσεις. Η επιβράβευση των πρώτων πελατών με έναν εκπτωτικό κωδικό που ταιριάζει με τα περιθώρια κέρδους σας μπορεί να σας βοηθήσει να κερδίσετε νωρίς, ειδικά όταν το κατάστημά σας είναι καινούργιο και μπορεί να μην έχει πολλές κριτικές πελατών ή σημεία απόδειξης κοινωνικής δικτύωσης.
 • Δοκιμάστε τις πληρωμένες διαφημίσεις. Ακόμα κι αν ξεκινάτε με μικρό προϋπολογισμό, οι πληρωμένες διαφημίσεις μπορούν να είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να εμφανιστείτε στο ιδανικό κοινό σας. Η έγκαιρη δοκιμή και η εκμάθηση από τα αποτελέσματά σας μπορούν να σας βοηθήσουν να αυξήσετε τις πρώτες πωλήσεις σας και να βελτιστοποιήσετε την απόδοση της διαφήμισής σας καθώς κλιμακώνεστε.

Θα θέλαμε το Σχόλιο σας.

Ελπίζω να απολαύσατε την ανάγνωση αυτού του Άρθρου
Ο σχολιασμός αυτού και άλλων πρόσφατων είναι η αμοιβή,
για να συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας
by:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *