Δημιουργήσαμε ένα νέο μοντέλο ψηφιακού μετασχηματισμού, Digital ecosystem, για την εκκίνηση, αναβάθμιση & χρηματοδότηση, Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων & Startups.

Φορολογικά προνόμια, εκρήξεις δανεισμού από το Ευρωπαικό Ταμείο Ανάκαμψης μέσω των ΕΣΠΑ, new business με το κράτος και επενδυτικά σχέδια ύψους 70 δισ. ευρώ για να συνασπιστούν (business Partnership) και να οργανωθούν νέου τύπου επιχειρηματικά σχήματα.

Πρόκειται για τεράστια ευκαιρία που θα δημιουργήσει μία σημαντική μόνιμη πρόσθετη αύξηση του ΑΕΠ κατά 7% καθώς και αύξηση θέσεων εργασίας κατά 180.000 – 200.000 που θα παραμείνουν στην οικονομία και μετά την ολοκλήρωσή του NextGenerationEU

Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές,
έχουμε κάνει τα άρθρα μας για τον μετασχηματισμό δωρεάν για όλους τους αναγνώστες.
Για να λαμβάνετε όλο το περιεχόμενο του insTech στα εισερχόμενά σας,
εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο.

Η περίοδος που διανύουμε βρίσκει τις ΜμΕ και τους εργαζόμενους τους σε κατάσταση ασφυξίας και κίνδυνο επιβίωσης. Οι επιχειρήσεις συνθλίβονται από την έλλειψη ρευστότητας και τη σώρευση χρεών.  Ως συνέπεια της πανδημίας, της χρόνιας ύφεσης, αλλά και της κυβερνητικής πολιτικής, που δεν έχει προσφέρει τις αναγκαίες στηρίξεις είναι η καταβαράθρωση των κερδών.

Το Ταμείο Ανάκαμψης και τα προγράμματα ΕΣΠΑ 2021 - 2027 είναι τα ελπιδοφόρα, χρηματοδοτικά εργαλεία. Αρκεί όμως να αξιοποιηθούν σωστά για ν' αλλάξουν σωστά τον τρόπο που θα ζούμε και θα εργαζόμαστε τα επόμενα χρόνια.

Έχουν εξασφαλιστεί έως το 2026 πόρους 17,8 δις. ευρώ που θα δοθούν ως επιδοτήσεις στις επιλεγμένες επενδύσεις του προγράμματος. Επιπλέον θα δοθούν και 12,7 δις. ευρώ χαμηλότοκα ευρωπαϊκά δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης για την προώθηση ιδιωτικών επενδύσεων. Σ'αυτά θα πρέπει ν' προστεθεί η ιδιωτική συμμετοχή ώστε οι συνολικοί πόροι να ανέλθουν σε βάθος εξαετίας στα 57 δις. ευρώ.

 

Η πρόταση θεμελίωσης ενός ευέλικτου χρηματοοικονομικού και τραπεζικού συστήματος με την βοήθεια της Ευρωπαικής Ένωσης, η ενθάρρυνση των βέλτιστων μορφών χρηματοδότησης και άλλες κεφαλαιακές διευκολύνσεις θα βοηθήσουν αρκετά τους ηγέτες ΜμΕ να επιβιώσουν και ν' αναπτυχθούν.

 

Η εκμετάλλευσή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης "Ελλάδα 2.0" όμως τελεί υπό τριών θεμελιωδών προϋποθέσεων:

 

Χρηματοδότηση επενδύσεων σε πράσινες και ψηφιακές δράσεις

Τα δάνεια αυτά για να είναι επιλέξιμα θα πρέπει να χρηματοδοτούν επενδύσεις σε πράσινες και ψηφιακές δράσεις που αποτελούν και προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Οι πόροι θα πρέπει να διοχετευθούν για τη χρηματοδότηση καινοτόμων και αναπτυξιακών δράσεων. Δεν πρόκειται για ταμείο επιδοτήσεων ανεργίας ή επιχειρηματικών απωλειών, αλλά για χρηματοδότηση με στόχο την ανάπτυξη, τη μελλοντική «μεγέθυνση της οικονομικής πίτας».

Κινητοποίηση Δημόσιων και ιδιωτικών πόρων

Προκειμένου να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά οι πόροι του Ταμείου που θα εισρεύσουν στην οικονομία μας, πρέπει να κινητοποιηθούν εθνικοί πόροι. Οι επιχειρήσεις που θα διεκδικήσουν χρήματα του Ταμείου θα πρέπει να βρουν και πηγές εγχώριας χρηματοδότησης, καθώς τα ίδια κεφάλαια δεν θα αρκούν για το σύνολο της επένδυσης. Θα πρέπει να υπάρξει επιτέλους και πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό.

 

Χρηματοδοτικές διευκολύνσεις σε συμπλέγματα επιχειρήσεων (clusters)

Η Ε.Ε. προσπαθεί η βοήθεια αυτή να είναι μεγαλύτερη και με διάρκεια΄. Για τον λόγο αυτό οι χρηματοδοτικές διευκολύνσεις θα δοθούν σε συμπλέγματα επιχειρήσεων (clusters) που θα προωθούν εξειδικευμένες ικανότητες των εργαζομένων και θα συμβάλλουν στην κοινωνική ενσωμάτωση.

Διαχρονικά, οι επιχειρηματικές συμμαχίες δεν φαντάζουν ιδιαίτερα οικείες προς την ελληνική επιχειρηματική κουλτούρα. Η περίοδος που διανοίγεται από το β’ εξάμηνο του 2021 και μέχρι τις αρχές του 2023 προμηνύεται πως θα εξελιχθεί σε διετία συνεργειών, συμμαχιών και εξαγορών χωρίς προηγούμενο.

 

" Τα Φορολογικά προνόμια, οι κρατικές επιδοτήσεις, οι Χρηματοδοτήσεις από Ελλάδα και εξωτερικό και τα επενδυτικά σχέδια ύψους, μπορεί να ξεπεράσουν και τα 70 δισ. ευρώ σε βάθος εξαετίας (μαζί και με το ΕΣΠΑ),  Αυτά θ' αποτελούν το δέλεαρ, ή τον καταλύτη, για να συνασπιστούν και να οργανωθούν σε νέου τύπου επιχειρηματικά σχήματα. Μαζί με καταθέσεις δισεκατομμυρίων που «λιμνάζουν» στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων, για πρώτη φορά μετά από μια 12ετία βαθιάς κρίσης η ελληνική επιχειρηματικότητα βρίσκεται με τόση ρευστότητα «εν αναμονή» επενδύσεων."

 

Δείτε τα οφέλη από την επαγγελματική δικτύωση / συνεργασία

 

Οι προϋποθέσεις αυτές μας θέτουν, όμως, ενώπιον τριών σημαντικών προβλημάτων

της κουλτούρας της ελληνικής επιχειρηματικότητας

της Ελληνικής τραπεζικής πραγματικότητας.

Ο παράγων κράτος

 

Το πλαίσιο αυτό μπορεί να δώσει ζωή και διέξοδο και σε δεκάδες επιχειρήσεις «ζόμπι», που δεν πάνε καλά αλλά δεν έχουν κλείσει, έχουν κεφάλαια και είναι βιώσιμες. Το κράτος δεν θα επιδοτεί άμεσα την εξαγορά τους, αλλά θα χρηματοδοτήσει το 30% ή έως και 50% ενός επενδυτικού σχεδίου που θα καταστρώσουν από κοινού με άλλους και θα τους φέρνει κέρδη στα επόμενα χρόνια.
Και οι ίδιες οι τράπεζες όμως θα πρέπει να βγουν σε αναζήτηση επενδυτών, καθώς για πρώτη φορά έχουν τόσο μεγάλη ρευστότητα, παρκαρισμένες καταθέσεις και επιδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, για να τις διαθέσουν στην αγορά.

 

Δείτε Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της δικτύωσης / Συνεργασίας

 

 

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε με e-mail
τα τελευταία νέα, σχετικά με το insTech

Θα σας στείλουμε Newsletter όταν δημοσιεύονται νέα άρθρα σχετικά με αυτό το θέμα.

Σχετικά με τους συγγραφείς


Konstantinos Paterakis
(I write about tech, cyber & finance)

  • Business Coach, Digital Marketeer, Author
  • Insurance Risk Management Analyst, CyRM
  • Co-Founder entrepreneurship ecosystem insTech,
  • Co-Founder & Μέλος Δ.Σ. cluster Panormos
by:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *