Δημιουργήσαμε ένα νέο μοντέλο ψηφιακού μετασχηματισμού, Digital ecosystem, για την εκκίνηση, αναβάθμιση & χρηματοδότηση, Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων & Startups.

Οι επιχειρηματίες μετατρέπουν τολμηρές ιδέες σε πραγματικότητα. Δημιουργούν θέσεις εργασίας και συμβάλλουν στην οικονομία, αλλά υπάρχουν διαφορετικοί τύποι επιχειρηματιών και κάθε τύπος τείνει να επιλέγει το δικό του μονοπάτι με βάση την προσωπικότητα, τις ικανότητες και το περιβάλλον του.

Οι τύποι των επιχειρηματιών ποικίλλουν ανάλογα με το υπόβαθρο, τη χώρα ή ακόμη και τον τομέα. Παρ' όλα αυτά οι πιό συνηθισμένοι τύποι είναι:

 • Καινοτόμοι
 • Hustlers
 • Μιμητές
 • Ερευνητές
 • Αγοραστές

Καθένας από αυτούς τους διαφορετικούς τύπους επιχειρηματιών έχει τους δικούς του κανόνες επιτυχίας στην επιχείρηση, αλλά οι περισσότεροι επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα όσον αφορά τα οικονομικά, το μάρκετινγκ, τους ανθρώπους και ακόμη και τη διαχείριση του εαυτού τους. Εξαιτίας αυτού, δημιουργήσαμε την κοινότητα insTech Entrepreneurship ecosystem για να σας καθοδηγήσουμε και να σας μεταφέρουμε τη γνώση, την υποστήριξη και τα εργαλεία που χρειάζεστε για να ευδοκιμήσετε. Ξεκινήστε μια δωρεάν δοκιμή εδώ .

Αν αναρωτηθήκατε ποτέ ποιες ιδιότητες χρειάζεται ένας επιχειρηματίας για να είναι επιτυχημένος, αναλύουμε όλους τους τύπους και εξηγούμε πιθανώς σε ποια κατηγορία μπορεί να ανήκετε.

PERSON_0078

Τί τύπος επιχειρηματία είστε;

@BusinessConsulting

Μέσα στα χαρακτηριστικά του επιχειρηματία περιλαμβάνονται πάθος, θάρρος και πολλή αυτοπεποίθηση για να είναι επιτυχημένοι στην επιχείρηση τους.

Για να είστε επιτυχημένος επιχειρηματίας, πρέπει επίσης να σκέφτεστε διαφορετικά και να λαμβάνετε τις σωστές αποφάσεις, όπως να γνωρίζετε πότε και πώς να βρείτε επιχειρηματικούς μέντορες, να πουλήσετε τα προϊόντα τους στο διαδίκτυο, να εκπαιδεύσετε το προσωπικό σας και να επικοινωνήσετε αποτελεσματικά με τους πελάτες σας.

Η κατανόηση του τύπου επιχειρηματία που είστε (αλλά και δεν είστε), μπορεί συχνά να σας δώσει μια εικόνα για τα πράγματα στα οποία θα είστε καλός, όχι καλός και πώς να πραγματοποιήσετε την ιδέα σας.

Οι 5 τύποι επιχειρηματιών

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικούς διαφορετικούς τύπους επιχειρηματιών, τους ρόλους τους και πώς κάθε τύπος επηρεάζει την επιτυχία της επιχείρησης:

EDUCATION_0026

1. Καινοτόμος

@BusinessConsulting

Οι καινοτόμοι είναι οι τύποι των επιχειρηματιών που έρχονται με εντελώς νέες ιδέες και τις μετατρέπουν σε βιώσιμες επιχειρήσεις.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτοί οι επιχειρηματίες αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι σκέφτονται και κάνουν πράγματα να συμβαίνουν. Τέτοιοι επιχειρηματίες τείνουν να είναι εξαιρετικά παθιασμένοι και εμμονικοί, με αντισυμβατική σκέψη, αντλώντας τα κίνητρά τους από τη μοναδική φύση της επιχειρηματικής τους ιδέας.

Οι καινοτόμοι επιχειρηματίες βρίσκουν επίσης νέους τρόπους να εμπορεύονται τα προϊόντα τους επιλέγοντας στρατηγικές διαφοροποίησης προϊόντων που κάνουν την επιχείρηση τους να ξεχωρίζει από το πλήθος. Το σημαντικότερο δε, είναι οτι μερικές φορές δεν ξεχωρίζει απλώς από το πλήθος, αλλά δημιουργεί ένα νέο πλήθος.

Πλεονεκτήματα του να είσαι καινοτόμος επιχειρηματίας:

 • Αποκτάτε όλη τη δόξα για την επιτυχία της επιχείρησης
 • Δημιουργείτε τους κανόνες
 • Αντιμετωπίζετε ελάχιστο ανταγωνισμό κατά τις πρώτες ημέρες

Μειονεκτήματα του να είσαι καινοτόμος επιχειρηματίας:

 • Θα χρειαστείτε πολλά κεφάλαια για να ζωντανέψετε μια νέα ιδέα
 • Συχνά αντιμετωπίζετε δυσπιστία από τους μετόχους
 • Το χρονικό πλαίσιο για την επιτυχία είναι μεγαλύτερο

Η ικανότητα ενός καινοτόμου επιχειρηματία να οραματίζεται έναν νέο τρόπο σκέψης τον κάνει να ξεχωρίζει από το πλήθος και να είναι εξαιρετικά επιτυχημένος, δυστυχώς όχι, σε πολλές περιπτώσεις. Ωστόσο χρειάζεται σημαντικό κεφάλαιο, υπομονή και δέσμευση για να ζωντανέψει η αληθινή καινοτομία.

MEETING-0037

Ο Hustler

@BusinessConsulting

Σε αντίθεση με τους καινοτόμους των οποίων το όραμα είναι η κινητήριος δύναμη τους. Οι Hustlers εργάζονται σκληρότερα και είναι πρόθυμοι να λερώσουν τα χέρια τους. Οι Hustler συχνά ξεκινούν από χαμηλά και σκέφτονται πρώτα την διαδρομή και όχι και όχι την άντληση κεφαλαίων για να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους. Αυτοί οι τύποι επιχειρηματιών επικεντρώνονται στο να ξεκινήσουν από το μηδέν με στόχο να γίνουν μεγαλύτεροι στο μέλλον.

Οι Hustler παρακινούνται από τα όνειρά τους και εργάζονται σκληρά για να τα πραγματοποιήσουν. Τείνουν να είναι πολύ συγκεντρωμένοι και θα απαλλαγούν από κάθε είδους περισπασμούς, αψηφώντας τους κινδύνους έναντι της βραχυπρόθεσμης άνεσης.

Πλεονεκτήματα του να είσαι Hustler

 • Με το πείσμα και το πάθος τους θα ξεπεράσουν τους περισσότερους
 • Δεν τα παρατάνε εύκολα
 • Βλέπουν τις αποτυχίες και την απόρριψη, ως ένα βήμα της διαδικασίας.

Μειονεκτήματα του να είσαι Hustler

 • Πολλές φορές ο κινητήρας τους μένει από καύσιμο
 • Φθείρουν τα μέλη της ομάδας τους που δεν έχουν την ίδια εργασιακή κουλτούρα
 • Συχνά δεν αντιλαμβάνονται την αξία της άντλησης κεφαλαίων και προτιμούν να εργάζονται σκληρότερα

Δεν τα παρατάνε εύκολα, πολλοί από αυτούς είναι πρόθυμοι να δοκιμάσουν τα πάντα για να πετύχουν, πράγμα που δυστυχώς σημαίνει ότι έχουν πολλές αστοχίες και απογοητεύσεις. Συνήθως η προσπάθεια επίτευξης του ονείρου τους διαρκεί πολύ περισσότερο από τους άλλους τύπους επιχειρηματιών.

PERSON_0096

3. Ο Μιμητής

@BusinessConsulting

Μιμητές είναι οι τύποι των επιχειρηματιών που αντιγράφουν ορισμένες επιχειρηματικές ιδέες και προσπαθούν να τις προσαρμόζουν στα μέτρα τους και να τις βελτιώνουν. Πάντα αναζητούν τρόπους για να κάνουν ένα συγκεκριμένο προϊόν καλύτερο, ώστε να κερδίσουν το πάνω χέρι στην αγορά.

Οι μιμητές είναι εν μέρει καινοτόμοι και εν μέρει φασαριόζοι που δεν τηρούν τους όρους που θέτουν άλλα άτομα και έχουν μεγάλη αυτοπεποίθηση.

Πλεονεκτήματα των μιμητών

 • Η βελτίωση μιας επιχειρηματικής ιδέας είναι ευκολότερη και λιγότερο αγχωτική
 • Μπορεί εύκολα να αξιολογήσει την απόδοσή του με την αρχική ιδέα
 • Μπορεί να μάθει και να αποφύγει λάθη που έγιναν από τον δημιουργό

Μειονεκτήματα των Μιμητών

 • Οι ιδέες τους συγκρίνονται πάντα με την αρχική ιδέα
 • Συνήθως είναι πίσω από το πρόγραμμα ή κάτω από το μέσο όρο και προσπαθεί να φτάσει στην προθεσμία ή τον μέσο όρο.

Η λήψη μιας υπάρχουσας ιδέας και η τελειοποίηση και η βελτίωσή της μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την ανάπτυξη μιας επιχείρησης. Σίγουρα δεν έχει τόσο ρίσκο όσο ο καινοτόμος, αλλά μπορεί απλώς να μην είναι τόσο επίκαιρη.

PERSON_0086

4. Ο Ερευνητής

@BusinessConsulting

Ακόμη και αν έχουν την ιδέα, οι ερευνητές θα αφιερώσουν το χρόνο τους για να συγκεντρώσουν όλες τις σχετικές πληροφορίες σχετικά με αυτήν. Για αυτούς, η αποτυχία δεν είναι επιλογή και προσπαθούν να αναλύσουν την ιδέα από όλες τις πλευρές.

Οι ερευνητές συνήθως πιστεύουν στην έναρξη μιας επιχείρησης που έχει υψηλές πιθανότητες επιτυχίας, επειδή έχουν κάνει λεπτομερή δουλειά για να κατανοήσουν όλες τις πτυχές.

Ως αποτέλεσμα, αυτοί οι τύποι επιχειρηματιών συνήθως χρειάζονται πολύ χρόνο για να λανσάρουν προϊόντα για να λάβουν αποφάσεις, επειδή χρειάζονται σαφής ενδείξεις ενός θετικού αποτελέσματος. Βασίζονται πολύ περισσότερο σε δεδομένα και γεγονότα παρά στα ένστικτα και τη διαίσθηση.

Για έναν επιχειρηματία ερευνητή, δεν υπάρχει χώρος για λάθη.

Πλεονεκτήματα του να είσαι ερευνητής επιχειρηματίας

 • Σχεδιάζει για να έχει τα λιγότερα δυνατά απρόοπτα
 • Γράφει λεπτομερή, καλά μελετημένα επιχειρηματικά και οικονομικά σχέδια
 • Επικεντρώνεται στα δεδομένα και τις πληροφορίες παρά στην διαίσθηση και τα συναισθήματα
 • Δεν θα ξεκινήσει αν δεν αισθάνεται ότι γνωρίζει την αγορά
 • Θα ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες αποτυχίας στην επιχείρηση

Μειονεκτήματα του να είσαι ερευνητής επιχειρηματίας

 • Τυπικά κινείται αργά
 • Δεν του αρέσει ο κίνδυνος και αυτό μπορεί να εμποδίσει την πρόοδο σε μια νέα επιχείρηση

Παρόλο που αυτοί οι τύποι επιχειρηματιών ξοδεύουν πολύ χρόνο ερευνώντας και μελετώντας τα δεδομένα για να εξασφαλίσουν την επιτυχία της επιχείρησής τους, μπορεί να αποκτήσουν τη συνήθεια να έχουν εμμονή με τους αριθμούς και να εστιάζουν λιγότερο στη λειτουργία της επιχείρησης.

MONEY_0018

5. Ο Αγοραστής

@BusinessConsulting

Ένα πράγμα που καθορίζει τους αγοραστές είναι τα διαθέσιμα κεφάλαια. Αυτοί οι τύποι επιχειρηματιών έχουν τα χρήματα και ειδικεύονται στην αγορά πολλά υποσχόμενων επιχειρήσεων.

Οι αγοραστές επιχειρηματίες θα προσδιορίσουν μια επιχείρηση, θα αξιολογήσουν τη βιωσιμότητά της, θα προχωρήσουν στην απόκτησή της και θα βρουν το πιο κατάλληλο άτομο για να τη διευθύνει και να την αναπτύξει.

Πλεονεκτήματα του να είσαι αγοραστής

 • Η αγορά ενός ήδη εγκατεστημένου εγχειρήματος είναι λιγότερο επικίνδυνη
 • Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε τόσο πολύ για την καινοτομία
 • Μπορεί να επικεντρωθεί στην οικοδόμηση σε κάτι που έχει ήδη θεμελιωθεί.

Μειονεκτήματα του να είσαι αγοραστής

 • Συνήθως πληρώνει υψηλό τίμημα για καλές επιχειρήσεις
 • Θα αντιμετωπίσει τον κίνδυνο να αγοράσει επιχειρήσεις που έχουν προβλήματα που πιστεύει ότι μπορεί να ανατρέψει.

Από την παραπάνω λίστα, μπορείτε να κατανοήσετε ποιος τύπος επιχειρηματία είστε ή θέλετε να είστε; Είναι πιθανό να πετύχετε ανεξάρτητα από την κατηγορία που ανήκετε, αλλά δεν πρέπει να περιμένετε να βιώσετε την επιτυχία από τη μια μέρα στην άλλη.

Χρειάζεται χρόνος για να φτάσετε εκεί που θέλετε. Έχουμε αναπτύξει το πρόγραμμα Starter για να προσπαθήσουμε να σας δώσουμε περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας σε αυτό το ταξίδι ως επιχειρηματίας.

Starter

Μάθετε πως θα μεταβείτε στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της επιχείρησης σας

Το instech βοηθά επαγγελματίες, ηγέτες ΜμΕ και Startupers να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις επιχειρηματικές ευκαιρίες στην ΕΕ.

Είναι ένα οικοσύστημα Κοινωνικού Σκοπού, για όλες τις επιχειρηματικές ανάγκες των ΜμΕ.

Παρέχουμε γνώση & υποστήριξη σχετικά με την πρόσβαση σε πληροφορίες αγοράς, την υπέρβαση νομικών εμποδίων και τον εντοπισμό πιθανών επιχειρηματικών εταίρων.

Το Πρόγραμμα εκκίνησης , του insTech – Academy, είναι ο εξελιγμένος επιχειρηματικός επιταχυντής, ενός πρωτοποριακού οικοσυστήματος...
by:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *